Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Kasım 2022

ESKADER 2022

ESKADER, kestirmeden söyleyecek olursak bir gönül yolculuğudur. Muhterem Yüceyılmaz, Şerif Aydemir, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Nidayi Sevim, Fatma Ersem Yargıcı ve Mehmet Nuri Yardım, 4 Mart 2018 tarihinde Cağaloğlu’nda küçük bir han odasında buluştular. Sonra da mütevazı şartlarda bir dernek kurdular. İsmi düşünülür ve konuşulurken merhum Sadettin Kaplan “ESKADER olsun, kaderimiz essin!” deyince kabul edildi. Böylece Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği gemisi, “Bismillah” denilerek yola çıktı.

Kültür sanat dünyasında bir rüzgâr esmeye başlamıştı. Bazıları “Ne gerek var bu derneğe? Bir sürü kuruluşumuz var zaten.” dese de kararlılar yola çıkmıştı bir kez. Peki hizmetler neydi? Öncelikle toplantılar, yani “Bâbıâli Sohbetleri”. Türkiye’de yaz-kış ara vermeden devam eden tek toplantıydı. Yüzlerce mühim konu ele alındı; ilim, kültür, sanat ve medeniyet insanları konuşturuldu. Korona salgınının başladığı 12 Mart 2020 tarihine kadar tam 402 toplantı yapıldı. Kovid-19’ın hızı artınca her yerde olduğu gibi faaliyetler tatil edildi. İki sene boyunca hem toplantı yapılamadı, hem de ödüller verilemedi. Cağaloğlu’ndaki bir iş hanında bulunan 10 metrekarelik küçük odanın kirası ödenemediği için mekân boşaltıldı. 14 yıldır bulunduğu Bâbıâli semtinden şimdilik çekilmişti ama ESKADER, mekânı olmasa da gönüllerde baht bulmuş, yüreklerde taht kurmuştu.

Cumartesi günü Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde bir ESKADER buluşması vardı. Salgın yüzünden verilemeyen ödüller (2019-2021), iki yıl aradan sonra düzenlenen merasimle sahiplerine takdim edildi. Program, İstanbul THM koro şefi Uğur Kaya’nın konseriyle başladı. Töreni, spiker ve program yapımcısı Harun Yöndem sundu. Programda konuşan ESKADER Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, ödülleri tespit ederken kültür sanat çevreleriyle görüşüp istişare ettiklerini söyledi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise böyle bir ödül törenine ev sahipliği yapmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getirdi.

Ödüle hak kazananlardan Canan Olpak Koç’u temsilen törene gelen Burak Koç, Canan Hanım’ın bu ödülü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne armağan ettiğini açıkladı. 2021 ödül sahibi Mustafa Koç ise ödülünü Cemalettin Server Revnaklıoğlu’na ithaf etti. Merasime katılamayan Cemal Kurnaz’ın mektubunu Mustafa Nadir Önay okudu. Fikir hayatımızın aksakalı Sadettin Ökten Hocamızın da iştirak ettiği törende kendilerine ödül takdim edilenler arasında Bedri Gencer, Sultan Polat, Sadreddin Özçimi, Nazif Tunç, Mustafa Karagüllüoğlu, Necati Tonga, Alev Alatlı, merhum İdris Yamantürk, Muhittin Serin, Mustafa Koç ve Mehmet Samsakçı da bulunuyordu. 2019 yılından 19, 2021’den ise 11 kişi olmak üzere toplamda 30 kişiye ödülleri sunuldu.

İyi bir ekiple yola çıkan Fatma Ersem Yargıcı, yeni dönemde kültür sanat dünyasına sürprizler hazırlıyor. Çok özlenen “Bâbıâli Sohbetleri” bu ay içinde başlayacak, uzun zamandır kapalı olan www.sanatalemi.net sitesi de tekrar canlandırılıp yayına girecek.

ESKADER 14 yıl içinde çok güzel faaliyetlere imza attı. Yaşayan değerlere sahip çıkıldı, vefat etmiş kıymetlerimiz unutulmadı. Yüzlerce şair, yazar, sanatkâr, fikir adamı, gazeteci, yayıncı bu çatı altında buluştu, tanıştı ve dost oldu. Kardeşliği ve muhabbeti esas alan dernek sayesinde kültür hafızamız yenilendi. Ödüller hakkaniyet ölçüleri içinde dağıtıldı. Hem üstatlar hatırlandı hem de genç sanatçılar bu mükâfatlar sayesinde teşvik edildi. 2008 yılında ilk ödüller açıklanmıştı. “Üstün Hizmet Mükâfatı”, yaşayan büyük hattatımız Hasan Çelebi Hocaya verilmişti. Hoca, törende duygulu bir konuşma yapmış, ESKADER sayesinde hatırlandıklarını, daha önce bu inceliklerin kendilerine gösterilmediğini söylemişti. Bu yönüyle dernek ihmalleri kapatıyor, nisyanları örtüyordu.

Şüphesiz her kültür kurumu gibi ESKADER de korunması ve sahip çıkılması gereken muhkem bir kaledir. Burada yerli ve millî anlayış içinde ilme ve irfana hizmet edilmektedir. Bu tür müesseseler, kültür hayatımızın can damarıdır. Aydınların buluşma mekânı, edebiyatın tüten ocağı, sanatın neşvü nema bulduğu merkezlerdir. Çok geniş mekânlara sahip oldukları hâlde fazla varlık gösteremeyen bazı STK’ları biliyoruz. ESKADER’in şu anda yeri yurdu yok! ‘Kültürel iktidar’ı konuşan ve bu konuda mustarip olan dostların derneğimize sahip çıkması elzem. Bu görevi ihmal etmek vebaldir. Meşhur “Marmara Kıraathanesi”nin hasretini duyanlar, aynı misyonu başarıyla üstlenen ve sürdüren ESKADER’e sahip çıkmazlarsa bunu ileride izah edemezler. Bu konuda ilgililere ve yetkililere basiret, feraset ve üstün şuur diliyorum. Bu ümit ve hasret hisleriyle, gayret kemerini kuşanacak kahramanları heyecanla bekliyoruz.