Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Nisan 2024

​Esenlik

Her derginin çıkışı umuttur; sevgiyle yoğruluş, geleceğe muştudur. Bir selamdır mecmuanın ilk sayısı. Uyanışın, dirilişin ve direnişin sembolüdür, bir tavır koyuş ve kimlik ibrazıdır. Bizde mühim fikir hareketleri, dergilerin muhkem kalelerinde kümelendi. Aydınlar, önce birlik ruhu içinde köklü mecmuaların etrafında toplanıp kenetlendiler. Sonra da düşünce hayatımızı kanatlandırdılar.

İstanbul’da ‘Sosyal Belediyecilik’ alanında başa güreşen Esenler Belediyesi, kültür sanat dünyasında da öncülüğünü devam ettiriyor. “Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu”, “Asım Gültekin Dergicilik Okulu”, gazete ve radyo, ilçemizin talihli sakinlerine en güzel hizmetleri sunuyor. Kanaatimce bu başarının temelinde, işlerin ehline teslim edilmesi ve istişareye verilen önem yatıyor. Örnek alınmalıdır.

Bir gün kültür müdürlüğünden Halil İbrahim kardeşim beni arayıp da “Hocam belediye adına edebiyat dergisi çıkaracağız. İstişare toplantımız var, gelir misiniz?” deyince sevindim. Mutluluğum katmerliydi. Hem dergiye sevindim; hem de Peygamber buyruğu olan ‘istişare’ye değer verilmesinden dolayı bahtiyar oldum. Salona vardığımda ilçemizin kültür sanat dünyasını yönlendiren ustaları bir arada gördüm. Çayımızı içerken müstakbel derginin muhtevasını da konuştuk. Sıra ismine gelmişti. Dergiye ad ararken Esenler’de olduğumuzu düşündüm. Öyleyse derginin ismi, bu şirin ilçemizi niçin çağrıştırmasın? “Esenlik olabilir mi?” dedim. Arkadaşlar teklif ettiğim adı beğenip kabul ettiler. Böylece, bahsedeceğim dergimizin ‘isim babalığı’nı yapmış oldum. İsmi gibi bahtı açık, ömrü bereketli olsun.

Derginin başına tecrübeli, birikimli ve titiz edebiyatçı kardeşimiz Erhan Genç getirildi. Hazırlıklar başladı. Tabii hepimiz merak ve heyecanla ilk sayıyı gözlüyoruz. Esenlik’in ilk sayısı elime ulaştığında çok mutlu oldum, duygulandım. Kapağıyla ilkbaharı müjdeliyordu. Genel Yayın Yönetmenimiz, ilk satırlarında şöyle diyordu: “Hayatın gelecek nesillere aktarılmasının en kalıcı yolunun edebî eserlerden geçtiğinin bilinciyle çıktığımız yolda Esenler’in ilk edebiyat dergisiyle karşınızdayız. Esenler Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu’nun bir çıktısı olarak elinizde tuttuğunuz Esenlik dergisi, Esenler’den Türk Edebiyatına bir katkı olma hedefiyle besmele çekmiş durumda.” Erhan Genç, “Bismillah her hayrın başıdır.” şuuru ve dinamizmiyle “değerli okurlar”a hitap ediyor ve devam ediyor: “Gazze’de yapılan soykırımın durması için dualar etmenin yanı sıra edebî anlamda da içerik üretmenin öneminin farkındayız. Yazacağımız her kelimenin okurların zihninde halka halka dağılarak asıl anlamını kavramasını istiyoruz. Bu anlamda dergimizin girişinde bir Filistin şiirine yer veriyor oluşumuzun Gazze’ye bir selam olarak algılanması en büyük arzumuzdur.”

Esenler Belediyesi’nin kıymetli Başkanı M. Tevfik Göksu da dergi heyecanını yüreğinde hissediyor ve okuyuculara ilk sayıda şöyle sesleniyor: “Esenler, kültürün ve edebiyatın nabzının tutulduğu ilçe olma yolunda tüm hızıyla ilerliyor. Hayatın sanata dönüşerek geleceğe aktarılması konusunda en büyük yükün edebiyatın omuzlarında olduğunun bilinciyle bu alanda boşluk dolduracak bir derginin girişinden sizlere sesleniyorum. Esenler’imizin ilk edebiyat dergisi olma özelliğini taşıyan Esenlik’in yolunun açık olmasını diliyor, emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve dergiye yazıları, şiirleri ve metinleriyle katkı veren tüm yazarlarımıza teşekkür ediyorum.” Göksu da müminler olarak yaşadığımız çetin imtihana şöyle dikkat çekiyor: “Acının ve gözyaşının içinden geçen zamanlarda bir insan ve Müslüman olarak bize düşenin Gazze’de yapılan soykırımın tam olarak karşısında olduğumuzu her fırsatta dile getirmektir.”

Ahmet Pak’ın “Sana Borçluyum Filistin” şiirinin ardından Ayşe Sağır’ın “Sen Vatandaşsın Bilemezsin” hikâyesi okunuyor. Şakir Kurtulmuş “Yüzler” şiiriyle katkıda bulunuyor sanat sofrasına. İrfan Saim ise yazar Yıldız Ramazanoğlu ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Ramazanoğlu, “Yazmak bir bakıma varlığımız hakkında delil toplamaktır.” diyor. Fatma Geçgel’in “Beşikten Mezar” denemesi, bizi sarsıyor ve gözlerimizi nemlendiriyor. Zehra Karasu “Sev-tap” öyküsüyle yer alıyor Esenlik’te. “Denemeyi Denemek”, aziz dostum Özcan Ünlü’nün denemesi. Funda Göktekin’in “Güneşin Masalı” bizi çocuksu şölene taşıyor. Ve Kader Nur Alper’den bir hikâye: “Yeşil Yüzük”. Prof. Dr. Mehmet Güneş Hocamızın “Bayramiçlilerin Mehmet Âkif’e Vefası” yazısıyla nefis bir yolculuğa çıkıyoruz. Mehmet Mehti Terzi’nin şiiri: “Kalbimde Bin Bir Parça”. Hamza Yolcu, İbrahim Tenekeci’nin portresini yazmış. Osman Koca’nın hikâyesi “Yükümsüz”ü okumalı. Süheyla Sancar’ın denemesi: “Saçılan Çekmece Ya da Bir Hanımefendi Portresi”. Ben de “Biz Ölülerimizle Varız” yazımda vefat etmiş ilim, fikir, sanat ve edebiyat üstatlarını anlatıyorum. Ahmet Baki, Erhan Genç, Ayşe Özbey, Sümeyye Kaya, Yunus Atalay, Mustafa Ünsal, Kader Nur Alper, Leyla Gümüş, Türkan Külcü, Sema Mürekkepçi, Aslı Ercan, Halil İbrahim Aygül, Şeyma Kavsara, Ümmühan Efe, Oktay Üzel, yazı ve şiirleriyle yer alıyorlar. Birinci sayısı günışığına çıkan Esenlik, bininci sayıya da ulaşır inşallah. Türk edebiyatına hayırlı uğurlu olsun.