Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2418.02
BIST 100
9674.68
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 May 2022

Erzurum kitap fuarı

Dünyayı kasıp kavuran Korona salgını hayata dair her şeyi etkilemişti. İki yıldır neredeyse durma noktasına gelen sosyal faaliyetler Allah’a şükür yeniden başladı. Yaşanan ekonomik krize rağmen her gün memleketimizin bir köşesinde bir kitap fuarına rastlıyoruz. Mütercim Yayın Grubu sahibi Mehmet Ali Arslan Bey’in daveti üzerine 21 Mayıs Cumartesi günü fuara katıldım. Gerek üniversite tahsilimiz nedeniyle gerekse vatani görevimizi ifa için yirmili yaşlarımızda bulunduğumuz Erzurum’da bu fuar vesilesiyle hem Erzurum ile hem de Erzurumlu dostlar ile hasret giderecektim.

Recep Tayyip Erdoğan Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen fuar gerçekten de görkemliydi. Üç faklı salonda kitap reyonları kurulmuş, söyleşiler ve imza günleri ile de fuar canlı tutulmuştu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar ve fuarı organize eden MNG Firması yetkilileri tam kadro fuar alanında koşturarak büyük emek harcadılar. Hassaten emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

İki gün kaldığım fuarda kadim dostumuz şair yazar Mehmet Yaşar Genç kardeşimiz ile standımızda görev yapan Esra, Büşra, Melek ve Şükrü kardeşlerimizbizlere iki gün refakat ettiler, sağ olsunlar. İki gün boyunca yediden yetmişe geniş bir okur kitlesine kitaplarımızı imzaladık. Gençlerle sohbet ederek onların yüreklerine dokunmaya çalıştık.

İlk gün TYB Erzurum Şubesinin standında İsmail Bingöl, Hanefi İspirli, Özen Özden, Tacettin Şimşek, Ali Köseoğlu hocalarımızla sohbet ettik. Samimi bir ortamda gerçekleşen bu kısa sohbet sadra şifa cinsindendi. Aynı günün akşamı TYB Erzurum Şubesi tarafından geçtiğimiz aylarda peş peşe kaybettiğimiz, gerek Erzurum’un gerekse Türk Edebiyatının iki önemli ismi Reşat Coşkun ve Prof. Dr. Ali Kurt hocalarımızın hatıralarına binaen düzenlenen şiir gecesine Hanefi İspirli hocamızın daveti üzerine biz de iştirak ettik. Fuara ayrı bir renk katan bu program gerek izleyenlere gerekse biz şairlere duygulu anlar yaşattı.

Programda Hanefi İspirli, İsmail Bingöl, Ali Köseoğlu, Tacettin şimşek, Nizameddin Korucu, Mehmet Yaşar Genç, Ziya Kibar, Hüseyin Kotan, Ali Coşkun Hirik, Vahdettin Oktay Beyazlı, Sedat Emrem, Kübra genç, Yüksel Uca, AbdulnasırKımışoğlu, Yaşar Bayar ve bendeniz şiirlerimizi okuduk. Prof. Dr. Ömer Özden’de merhum hocalarımız hakkında kısa bir konuşma yaparak duygularını dile getirdi. Yine Ali Kurt hocamızın kızı Neşe Kurt Albayrak ve Reşat Coşkun hocamızın kızı Esra Coşkun da babalarına ait birer şiir okudular.

Merhum Ali Kurt hocamız benim üniversiteden hocam Prof. Dr. Ahmet Kurt’un oğluydu. EyyüpAzlal hocamızın yürüttüğü Safahat Okumaları Grubunun da müdavimlerindendi. Ali Kurt Hocamız; ömrünün son bir yılında, hemen hemen haftada bir gün zoom üzerinden görüştüğümüz, fikirlerine ve engin bilgisine başvurduğumuz kıymetli bir ağabeyimizdi. Şiir etkinliğinde oğlu Murat Bey ve kızları Neşe Hanım ile karşılaştığımda ben de çok duygulu anlar yaşadım. Zor da olsa onlara tekrar başsağlığı dileyebildim. Yine bu etkinlik vesilesiyle kadim dostumuz, ağabeyimiz Şair Yaşar Bayar ve Abdülnasır Kımışlıoğlu hocamız ile görüşüp hasret giderdik.

İkinci günü akşamı, fuar etnikliği olarak Mehmet Yaşar Genç ile birlikte bir sohbetimiz vardı. Fuar yetkilileri musiki ile iştigal ettiğimizi öğrenince benden bu sohbet esnasında kısa bir ud dinletisi icra etmemi talep ettiler. Ancak ben udumu yanımda götürmemiştim. Sağ olsunlar onlar bizudtedarik ederiz dediler ancak bu gerçekleşemedi. Biz de söyleşimizde izleyenlerimize Erzurum hatıralarımızı anlattık.Erzurum’un ben de ayrı bir yeri vardır. Zira ilk heves döneminden sonra edebi anlamda ilk ciddi şiirlerimizi Erzurum’da yazmaya başladık. Burada Muharrem Güzeldir hocamızı hassaten yâd ediyorum. İlk bestelerimizi bu şehirde yaptık. Hatta ilk romanımı da burada yazmaya başlamıştım. Söyleşide bir nebze bahsettiğim bu hatıralarımız izleyenlerin de çok hoşuna gitmiş olacak ki söyleşi sonunda bizlerle özel olarak hasbihal ederek teşekkürlerini belirttiler.

Erzurum’dan güzel hatıralarla ayrıldık. Erbabı kalemden güzel insanlarla hasbıhal ettik. İmzaladığımız kitaplarımız aracılığı ile birçok haneye, birçok gönle misafir olduk. Bir daha bu güzel şehri görür müyüzbilinmez ama kalbimizdeki Erzurum sevgisi daimdir.