Dolar (USD)
32.24
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2397.81
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Mart 2016

ERKENCİLİK SÜNNETİ

Sahr bin Vedaa el-Gamidu00ee'den:

"Allah Resu00fblü şöyle dua ederdi:

u2013 Allahım, ümmetime erkenciliği mübarek kıl!

Allah Resu00fblü, bir yere, bir seriyye veya bir ordu gönderdiği zaman, onu erken saatte yola çıkarırdı."

(Ebu Davud, Cihad 85; Tirmizi/Büyu00fb 6)

* * *

Allah Resu00fblü, erken saatte yapılacak işlerin mübarek ve hayırlı olması için dua ederdi. Kendisi de yaptığı her işini, erkenden yapmayı tercih ederdi.

Allah Resu00fblünün günün erken saatlerini tavsiye ettiği işlerin başında, kişinin rızkını kazanması gelir.

Bir işyerinde çalışan kimse, işine erkenden başlamalıdır. Erken saatlerde çalışmaya başlamak, rızıkta berekete vesiledir. Bu sebeple günün erken saatlerini çalışmak yerine uyuyarak geçirmek, yahut boş oturarak tenbellikle değerlendirmek, Peygamberimizin sünnetine aykırıdır. insanı hayırdan yoksun, bereketten mahrum eder.

O halde bir iş ve meslekte çalışanlar veya kendisinin işyeri, dükkanı, atelyesi, mağazası olanlar, işe erkenden gitmeyi, işyerini erkenden açmayı zorlanarak, usançla, isteksizce yapmak yerine; şevkle, istekle, keyifle yerine getirmeleri doğru bir davranış olur.

Erken yapılacak işler, sadece çalışma hayatı ile ilgili de değildir. Yolculuğa erken saatlerde çıkmak, toplantıları erken saatlerde yapmak, ders çalışmakta erken saatleri tercih etmek, randevulara gecikme payını nazara alarak erkenden ulaşma tedbirlerine başvurmak, yeni bir işe, yeni bir günde, erkenden başlamak; tüm bunlar Allah Resu00fblünün ümmetine tavsiye ettiği erkenciliğin, erken davranma sünnetinin gündelik hayata yansımalarından sadece bazılarıdır.

Mü'minler, erkencidirler. Hayatlarında gecikmeye yer yoktur. Gecikmeyi, yapmamakla eş anlamda kabul ederler. Tıpkı geciken adalet adalet olmadığı gibi.

Geciken ödemenin, vaktinde yapılan ödeme yerine geçmeyip gecikme cezası ödemek zorunda kalındığı gibi...

Erkencilik anlayışı, bugünün işini yarına bırakma tenbelliğini de önler. Her işi yerinde ve zamanında yapma alışkanlığını insanda kökleştirir.

Allah Resu00fblünün, erkenciliği ve erkencileri sevmesindeki ve teşvik etmesindeki bir sebep de, işlerin aksatılmadan devamını sağlamak; disiplin ve düzenin bozulmasına meydan vermemektir.