Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.07
Gram Altın
2990.20
BIST 100
9503.27
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
26 Şubat 2020

Erken yaşta evlilik mağdurları

"Küçük yaşta evlendiğimizden dolayı eşim, babam ve kayınpederimi hapse attılar. Mağdur durumdayız şu anda. 14 yaşında evlendim, o zaman eşim de 17 yaşındaydı. Suç olduğunu bilmiyorduk. Her şey rızayla oldu. Sevdik işte birbirimizi, kayınpederim ve babam da bizi dışarı atmadı, razı oldular. Sonradan resmi nikâhımızı dahi yaptık. Elimiz kolumuz bağlı, ne yapacağız bilmiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım size sesleniyorum; “artık iki tane çocuğum var. Evlendikten 7 sene sonra habersiz bir şekilde aniden alıp götürdüler eşimi, babamı ve kayınpederimi. Başımızda erkek kalmadı. Zor durumdayız, babalarımı ve eşimi istiyorum, adamsız kaldık, ben ve çocuklarım mağduruz, üç aile perişan bir hale geldik. Kötü bir şey yapmadık, sadece yuva kurduk. Allah rızası için mağduriyetimizi giderecek yasayı çıkarın” diye feryat ediyor erken yaşta evlilik mağduru Y.K.

BÜYÜK KIYAMET KOPARILMIŞTI

2016 yılında CHP’li vekillerin de gündeme getirmesiyle, Ak Parti’nin Meclis’e sunduğu erken evliliklere yönelik af düzenlemesi, kamuoyundan gelen tepkiler ve son anda muhalefetin de itiraz etmesi nedeniyle gündemden kaldırılmıştı. Ancak aradan geçen süre içinde erken yaşta yapılan evlilikler nedeniyle eşleri cezaevinde olan ailelerin mağduriyetleri artarak devam ediyor. Ak Parti’nin bu konuda yeni bir düzenleme yapması bekleniyor. “Bir defaya mahsus” olmak üzere geriye dönük hazırlanacak yasal bir düzenlemeden 10 bin kişiden fazla insanın faydalanacağı ön görülüyor. 2016 yılındaki düzenlemeye karşı “Ak Parti 5 yaşındaki kıza tecavüz edenlere, sapıklara af getiriyor” diye büyük kıyamet koparılmıştı ve kirli algı operasyonları yapılıyordu. Oysa yasa taslağında kapsam dışı bırakılan durumlar çok açık ve net bir biçimde ortaya konmuştu.

ACI AMA İNKÂR EDİLEMEZ BİR YARA

Öfkelenebilirsiniz, kabullenmekte zorlanabilirsiniz, “ne evliliği kardeşim bunlar daha çocuk” diye çıkışabilirsiniz. Ancak Edirne’den Urfa’ya, Sinop’tan Aydın’a kadar çocuk yaşta evlilikler, çocuk yaşta kocaya kaçmalar, gerçek yaşı küçük vurulan kızlar acı ama inkâr edilemez ve büyük mağduriyetler yaratıp, çözüm bekleyen bir vakıadır. Davalar 7-8 yıl sürmüş, yaş ise 18’i çoktan devirmiş. Evlenip de yaş küçüklüğü nedeniyle birçok koca cezaevinde, dışarıda onların tahliyesini bekleyen binlerce kadın, onların da mağdur olan çocukları. Belki de en çok zihin bulandıran, kirli algı ve siyasi operasyonlara konu yapılan husus “5-10 yaşlarındaki küçük çocukların kendi başlarına evliliğe rıza göstermeleri ne kadar sağlıklı ve vicdani olur?” şeklindeki çıkışlardır.

KÖTÜYE KULLANIM ENGELLENEBİLİR

4721 sayılı Medeni Kanunumuzun 124 ve devamı maddelerinde erkek ve kadın ancak ailenin de rızasıyla 17 yaşını doldurarak; olağanüstü hallerde ve önemli sebeplerin varlığı halinde hâkim izniyle ancak 16 yaşını doldurarak resmi evlilik yapabilir. Yani 17 veya 18 yaşından gün almayan mağdur çocuklar baskıyla veya kendi rızaları olsa dahi yasal olarak evlenemezler ve suçun faili de af düzenlemesinden faydalanıp, cezadan kurtulamaz. Yasa teklifinin sadece bir defaya mahsus ve geçmişe dönük olması, zamanaşımı süresi boyunca ( yani en az 20 yıl) failin kusuruyla boşanma halinde cezaya kalınan yerden devam edilmesi imkânını yani ŞARTLI BİR ERTELEMEYİ de bünyesinde barındırırsa, düzenlemenin kötüye kullanımı büyük oranda engellenir.

HUKUKÇU OLARAK ÖNERİLERİMİZ

Failin kapsamı net ve ayrıntılı düzenlenmeli. Rızaya dayalı da olsa çocuk fuhşunun failleri, azmettirenleri, yardım edenleri kapsam dışında tutulmalı. İş bu düzenlemeden faydalanmak için resmi nikâh mutlaka bulunmalı. Hileli evliliklere karşı beraber yaşama olgusu dava zamanaşımı boyunca denetime bağlanmalı. Resmi nikâhı olmayan mağdurun, suçun faili ile evlenme noktasındaki hür iradesinin, mutlaka psikolog, pedagog gibi uzmanlarca hazırlanacak ayrıntılı bir rapordan sonra,“hâkim onayıyla kabul görmesi usulü” yasal güvence altına alınmalıdır.

Erken yaşta evlilik mağdurları ve ailelerinin gözü, tüm can yakıcı toplumsal sorunlar da olduğu gibi bu soruna da çok hassas, duyarlı ve insani yaklaşacak olan Başkan Sayın Erdoğan ve Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL’de. İnşallah bu insanların mağduriyetleri bir defalığına dahi olsa “ŞARTLI ERTELEME veya benzeri bir düzenlemeyle ortadan kalkar.