Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2446.60
BIST 100
9883.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Haziran 2021

Erken seçim suflesi

Muhalefet cephesinden cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler şimdiden saha ve kulis çalışmalarına başlamışlar. Bir ihtimal dahi olsa erken seçim kararına karşı hazırlıksız yakalanmak istemiyorlar. CHP, iktidarın erken seçime gideceği ve gitmesi gerektiği kanaatinde. Erken seçime gidilecekse eğer Cumhurbaşkanının alacağı seçim kararı seçeneği dışında, bu kararı iktidarın daha doğrusu Cumhur ittifakının alması lazım. Hatta Meclis’in erken seçim kararı alması için en az 360 oy gerekiyor. Buna da Cumhur ittifakı’nın oyu dahi yetmiyor. Yani Cumhur İttifakı’yla birlikte Meclis’te grubu bulunan en az bir muhalefet partisinin de oyu gerekli. Oysa AK Parti iktidarında erken seçim ile ilgili gizli veya aleni ne bir çalışma ne de bir gündem konusu var. İktidarın gündeminde kesinlikle bir erken seçim veya baskın seçim yok. Ne kurullarda ne de MKYK’da hiç gündem konusu dahi olmadı. Ne temsilcilerin ne de Başkan Erdoğan’ın ağzından bugüne kadar erken seçim ile ilgili hiçbir cümle çıkmadı. Tam aksine seçimlerin zamanında yani 2023 Haziranında yapılacağı defalarca vurgulandı. Hem ülkede erken seçimi dayatan ne siyasi bir kriz ne de yönetilemeyecek kadar büyük bir ekonomik buhran var. Her şeye rağmen son anketlere göre seçmenlerin yüzde 48 civarındaki bir oranı Başkan Erdoğan’ı halen de destekliyorsa iktidar niçin erken seçime gitsin?

****

Erken seçim için ülkenin kendi dinamiklerinden kaynaklanan bir ihtiyaç yokken ülkenin iktidarının meşruiyetinin değerlendirilmesini başkalarının, başka ülke liderlerinin değerlendirmelerine sunmak ciddi bir sorundur. Bu bir ülkenin kendi egemenliğine yapabileceği en büyük hakaret ve ihanet olur. Başka ülkelerden veya başka ülke liderlerinden sufle alarak erken seçim isteminde bulunmak ciddi bir handikaptır. ABD nezdinde Türkiye’de yapılmak istenenlere nerelerden katkı verildiğini net bir biçimde görüyoruz. ABD mevcut başkanı Biden’ın başkan olmadan önceki süreçte Türkiye’de Erdoğan’ı indirmek için muhalefetle birlikte çalışma isteğini hepimiz hatırlıyoruz. Dolayısıyla buralara dayanıp, Türkiye İçerisinde her türlü tefrikayı siyasete taşıma projesi, bununla da Türkiye’yi seçime götürecek bir kaos yaratma projesi zaten akamete uğramaya mahkumdur.

****

Ancak erken seçimi tartışırken iki noktayı asla gözden kaçırmamak lazım. Birincisi, Başkan Erdoğan erken seçime giderse yeni sistem gereği daha 2023 yılına kadar yapacağı Cumhurbaşkanlığının ilk dönemi de burada sona erecektir. Daha iki yıllık bir süre varken ve bu sürede Cumhurbaşkanlığı devam edecekken Başkan Erdoğan neden erken seçime gitsin, önündeki iki yılı ve dönemini heba etsin? İkincisi ise bu güne kadar Türkiye’yi erken seçime götüren, erken seçim çıkışları yapan lider hep MHP lideri Devlet Bahçeli olmuştur. Yani bir anlamda erken seçimin anahtarı Devlet Bahçeli’nin cebinde. 3 Kasım 2002 seçimlerine ve 24 Haziran 2018 seçimlerine Bahçeli’nin çağrısı üzerine gidilmişti. Hatta 1 Kasım 2015 seçimlerinde dahi AK Parti’nin koalisyon teklifini ret edip, ülkeyi erken seçime götüren yine Sayın Bahçeli’ydi. O nedenle erken seçim denildi mi önce Bahçeli’ye bakmak gerekir. Bahçeli de Başkan Erdoğan gibi sürekli bir şekilde “erken seçim yok, herkes hesabını 2023’e göre yapsın” diyorsa bence erken seçim konusuna nokta konulmalı tabi ki şimdilik. Siyaset bu, “yarınki şartlar ne olur, neyi gösterir, neyi getirir” hep beraber göreceğiz.

****

Ha bu arada iktidarın seçim ve siyasi partiler yasasında köklü değişiklik hazırlıkları içerisinde olduğu gelen kulis bilgileri arasında. Yeni ittifak sisteminde özellikle birçok küçük parti hak etmedikleri oy ve milletvekili koltuğu kazandılar. Seçim barajının yüzde 5 veya 7’lere düşürülmesi üzerinde çalışmalar yapıldı. Seçim sisteminde yapılacak olan değişiklikler doğal olarak en çok ittifakları etkileyecek. Ancak eğer seçim yasasında 2021 yılında bir değişiklik yapılırsa, bu aynı zamanda seçimlerin en erken 2022 yılında yapılacağı anlamına geliyor. Çünkü Anayasaya göre “seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniyor. Seçim yasasında yapılacak olan değişiklikleri görmeden 2023 hesapları yapma, eksik olacaktır. Yeni bir seçim sistemi, ittifakları 3 veya 4’e dahi çıkarabilir.