Erken hasadın faturası 100 milyon lira
Alaşehir Ticaret Borsası, "Kurutmalık ve Sofralık Üzümde Yaşanan İhracat Problemleri" başlıklı bir toplantı düzenledi.
Toplantıda Türkiye'nin ihracatta dünya lideri olduğu ve yıllık ortalama 450-500 milyon dolar döviz geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzümde, erken hasadın verim ve kaliteyi düşürdüğü bu nedenle hasadın zamanında yapılması gerektiği dile getirildi.
Konuşmacılardan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli; "Yapılan kuru üzüm analiz sonuçlarına göre, üzümlerin olması gereken şeker değerine ulaşmadan erken hasat edildiği, ayrıca kuru üzüm yetiştiriciliğinde de aşırı hormon kullanımının yaygınlaştığı görülüyor. Bu sebeplerden dolayı kuru üzüm verim ve kalite kayıplarına uğruyor. Türkiye'nin bu nedenle uğradığı zarar yıllık 100 milyon lirayı buluyor. Bir diğer önemli konu ise kuru üzüm ve sofralık üzüm üretimi baştan ayrılmalı ve ona göre süreçler takip edilmeli" dedi.
Alaşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım ise kuru üzümün fındıktan sonra en önemli ihracat ürünü olduğunu, Rusya ile ülkemiz arasında yaşanan gerginliğin sofralık üzüm ve kuru üzüm ihracatımızı olumsuz etkilediğini ve önümüzdeki dönemde çözülmesinin üreticilerce de beklendiğini, geçen yıl chlorpyrifos da problem yaşadıklarını ama hep birlikte hareket ederek bu sorunu def etmeyi başardıklarını söyledi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Almış ise; sektörün tüm paydaşlarının ürünün yüzde 85'ini ithal eden Avrupa Birliği'nin taleplerine göre hareket etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.
Ülkemizde üretilen 300 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85-90'ının ihraç edildiğine işaret eden Almış, "İhraç ettiğimiz 250 bin ton civarı çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80-85 gibi çok önemli bir kısmını Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ederek ülkemize döviz kazandırmaktayız. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız, bir önceki sezonla kıyaslandığında, bugün itibariyle miktar bazında yüzde 40 artışla 185 bin tona, ihracat gelirimizin ise yüzde 4'lük artışla 285 milyon dolara geldi. Sezon sonunda 280 bin tonluk ihracata karşılık 450 milyon dolarlık bir ihracat gelirine ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Şemsettin Özgür, sektörün tüm paydaşlarının birlikte çalışarak Türk üzümünün yurt dışı imajının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Özgür, "Rakip ülkelere kaptırılan pazarların geri kazanılması için hep birlikte özenli çalışarak, kullanılan pestisitleri en asgari düzeyde tutarak mücadeleye devam etmemiz gerekiyor" dedi.
Alaşehir İlçe Tarım Müdürü Tarık Memiş, çekirdeksiz üzümde üretici, aracı-tücccar, ihracatçı ve Bakanlık olarak tüm paydaşların aynı gemide olduğunu, ürettiğimiz ve ihracat ettiğimiz ürünlerin güvenli olması, ihracatımızın sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğunu, zirai mücadelede dozunda ve doğru ilaçlarları kullanmanın yanı sıra bakanlığımızca da desteklenen biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin de öne çıkarılarak arttırılması gerektiği belirtti.