Erkeklerin yüzde 25'i kadınların çalışmasını istemiyor
Ajans Press'in BinYaprak ile Xsights Araştırma ve Danışmanlık işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, evlendikten sonra kadınların çalışmaması gerektiğini düşünen erkekler yüzde 25 olarak belirlenirken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak hesaplandı.Öte yandan her on erkekten beşine denk gelen yüzde 51 oranıyla erkekler, kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini dile getirirken,bu düşünceye katılan kadınların sayısı yüzde 36 olarak karşımıza çıktı.
Araştırmaya 750'si kadın 750'si erkek olmak üzere bin 500 kişi katılırken, kadınların yüzde 61'i çalışmanın ekonomik özgürlük olduğunu savundu. Geriye kalan kadınların yüzde 36'sı ise aileye katkı olduğunu söylerken, yüzde 31'i özgüven anlamına geldiği belirtti.
Bunun yanı sıra çalışmanın, hayatı devam ettirmek için gerekli bir eylem olduğunu düşünen erkeklerin oranı yüzde 22, kadınların oranı ise sadece yüzde 10 oldu. Çalışarak eşine destek olması gerektiğini düşünen erkeklerin de oranı yüzde 65 olarak açıklanırken, bu oran kadınlarda yüzde 73 olarak görüldü.
Buna karşın, erkeklerin yüzde 74'ü ailenin ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması yükümlülüğünün kendinde olduğu düşündü. Düzenli bir iş hayatına sahip olan kadınların yüzde 43'ü gelirlerinin tümünü ev giderleri için harcadıklarını söylerken, bu oran erkeklerde yüzde 35 oldu.
Rakamlarla Türkiye'de Kadın
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle medyada inceleme yapan Interpress'in elde etmiş olduğu bilgilere göre, Türkiye'de 2017 yılı itibariyle 40 milyon 275 bin 390 kadın yaşadığı belirlendi. Buna göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,8'ini kadın nüfusunun oluşturduğu tespit edildi.
Cinsiyet eşitliği endeksi öğretim türüne göre incelendiğinde 2016 yılında ilköğretim öğrenci cinsiyet eşitliği endeksi 1,009, ortaöğretim cinsiyet eşitliği endeksi 0,943 ve yükseköğretim cinsiyet eşitliği endeksinin 0,964 olduğu görüldü. Buna göre ilköğretimde cinsiyet eşitliği erkekler lehine iken ortaöğretim ve yükseköğretimde ise kızlar lehine olduğu anlaşıldı. Cinsiyet eşitliği endeksi yıllar itibariyle değerlendirildiğinde yükseköğretim cinsiyet eşitliği endeksinin 2008 yılından beri sürekli kız öğrenciler lehine gelişme gösterdiği tespit edildi.
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 46,3 olurken bu oranın erkeklerde yüzde 65,1, kadınlarda ise yüzde 28 olduğu belirlendi. Buna göre kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından az olduğu ortaya çıktı. Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okuryazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 15,2 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 71,3 oldu.
Cinsiyete ve ekonomik faaliyetlere göre istihdam oranı incelendiğinde, tarım sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 28,7 iken sanayi sektöründe kadın istihdam oranı 15,9 oldu. Hizmet sektöründe ise kadın istihdam oranı yüzde 55,4 olarak saptandı. Türkiye'de şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı ise 2012 yılında 14,4 iken 2016 yılında yüzde 16,7 ye yükseldiği belirlendi.