Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2292.39
BIST 100
9051.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Erkek üreme sağlığı testleri

Sağlığı bütüncül ele alan bir hekim olarak elbette erkek üreme sağlığını değerlendirirken sadece semen analizi kâfi gelmez.

Aç karnına yaptırmış olduğumuz laboratuvar testleri ile erkek metabolizmasını da baştan sona değerlendirmek ve yaşam modelini incelemek gerekiyor. Sigara, alkol kullanımından tutalım obezite, stresli yaşam, uyku düzeni ve cinsel hayatı da irdelemek gerekebiliyor.

Çok ağır işlerde çalışan, zehirli gazlarla temas eden ya da testislere zarar verecek sıcaklıktaki iş yerlerinde çalışan erkeklerin laboratuvar testlerinde sıkıntılar görebiliyoruz.

Kadınlarda overler sıcağı severken erkeklerde testisler serini sever, bundan dolayı beden dışında yaratılmışlardır.

Fırında, ocak başında çalışan erkeklerin yüksek ısıdan kötü etkilenmeleri mümkündür.

Beslenme şekli de sağlığımızı yakından ilgilendiriyor. D vitamini eksikliği erkeklerde de sıklıkla karşılaştığım bir problem. E vitamini, D Vitamini, Çinko üreme sağlığımız için çok çok gerekli. Güneş almamak hepimizin sağlık sorunu. Erkekler de ofisten arabaya, arabadan eve yaşıyorlar olmalı ki D vitamini seviyeleri çok düşük. Tarlada, bahçede kolları açık çalışmak gerekiyor. Ya da deniz tatili ile belki her yerde yüzebilme imkânına kadınlardan daha fazla sahip olan erkeklerin D vitamini seviyeleri yükselebilir. Ne var ki özellikle salgın sürecinde en az 60-80 ng/ml seviyelerinde tutmaya çalıştığımız D vitamini seviyelerini dışarıdan takviye yapılmadığı sürece 10 ng/ml seviyelerinde kalıyor.

“Göbek çevresi 110 cm’yi geçmesin.” dediğimiz erkeklerde obezite hızla artmaktadır. Özellikle çocuk ve ergenlik sürecinde gözlemlediğimiz erkek obezitesi gelecek adına kaygı verici bir durumdur.

Annelerin çoğu evlatlarının çok yemek yemesinden mutluluk duyarken gelecekte kalp ve damar sağlığı problemleri, şeker hastalığı yanında üreme kapasitesindeki düşüşten pek de endişeye kapılmamaktadırlar. Bilgisayar başında, yatağında hareketsiz olarak yetişen erkek çocukları baba olmak istediklerinde tüp bebek ünitelerinde testis biyopsileri, sperm üretebilme teknolojileri ile karşılaşacaklar. Hem zaman ve para ayıracaklar hem de can yakıcı tekniklerle muhatap olacaklar.

Üstelik cinsel yaşam da monotonlaşıp, hesaplı, planlı günlerde zoraki olacak. Hâlbuki bizler cinselliğin doğaçlama şekilde, karı-koca arasında arzulu bir şekilde yaşanması taraftarıyız.

Bir de üreme sağlığı sorunu çeken erkeklerle evli kadınlarımızın psikolojisini düşünürsek çok fazla fedakârlığa katlanmaları gerekiyor. Eski yıllarda “çocuğu olmuyor” diye üzerine kuma getirilen çok sayıda kadın oldu. Kendi öz teyzem de o kadınlardan birisidir. Peki, giderek artan erkek infertilitesi karşında kadınlarımız ne düşünüyorlar? Özellikle erkek torunları olan kadınlar gençler için neler yapabilirler?

Bir duyarsızlık var. Öyle ki sanki insanlar rüyada yaşıyorlar. Hiçbir şey umurumuzda bile değil sanki.

Hekimler de yoruldu artık. Karışmıyorlar… Ne bir kimseye ne de bir konuya.

Prof. Dr. Münir Derman’ın meslek anılarını okuyup eski hekimlerle karşılaştırma yaptığım zaman benim kuşağım hekimler bir hiçe bir zavallıya dönüştürülmüş durumdalar. Tek bir kimse dahi biz hekimlerin tavrını tartışmaz, doktor bey haklıdır.” kayıtsız şartsız teslim olurlardı.

Asıl 30 yıl sonrayı yaşarsam çok merak ediyorum. Online yetişen hekimlerle, sosyal medya bağımlısı tıp öğrencileri ile tedavi acaba nasıl olacak?

Sanırım artık son kuşaklarız biz. Gayret eden, her işe el atıp yapıcı projeler üretmeye çalışan, eksikler yanlışlar karşısında sinirlenen, kutsal idealleri olan, hayalleri için koşturan son nesil.

Pek çok erkek semen analizi bile yaptırmak istemiyor; “Benim erkeklik fonksiyonlarım normal” diyorlar. Oysa üreme sağlığı cinsel sağlıkla her zaman paralel seyretmez. Ayrıca cinsel sağlık yetenekleri de çok erken yaşlarda kayba uğrayabilir. Ereksiyon sorunu yaşayan pek çok erkek durumunu kabullenmiyor, profesyonel yardım da almayabiliyor. Oysa sorunu çözmek için önce sorunu kabul etmek gerekir.

Laboratuvar testleri arasında testesteron oranları, hipofiz hormonları yanında açlık kan şekeri ve kan yağ seviyeleri de önemli. Haftaya bu konuyu detaylı olarak ele alalım inşallah.

Sağlıcakla kalınız.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan