Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.83
Gram Altın
2969.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Haziran 2023

Erdoğan 2.0

Bugüne kadar gerçekleştirilen hiçbir operasyonda yıkılmayan Erdoğan’ı son bir hamleyle yıkmayı denediler ancak o da olmadı.

Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir askeri casusluk, Tahşiye, Selam Tevhid, MİT tırları, Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması, 17-25 Aralık, 15 Temmuz ve daha nice kumpaslarla doğrudan Türkiye Cumhuriyeti devleti hedef alınmış ancak hiçbirinde başarılı olunamamıştı.

En son “Apo'ya özgürlük, Selo'ya özgürlük" sloganlarıyla seçim kazanacaklarını zannettiler. Bana kalırsa onlar da kazanamayacaklarından emindi. Bu süreçte Kürt, Alevi ve sığınmacılar gibi toplumun fay hatlarına bir yoklama çekildi. Belki de toplumu test ettiler.

Bunu ilerleyen yıllarda daha net anlarız.

Netice itibariyle Erdoğan yeniden seçildi ve kabinesini de yüzde 80 oranında değiştirerek Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için düğmeye bastı. Bir bakıma Erdoğan 2.0. dönemi başladı.

Bu arada kabinede dört bakanın Kürt kökenli olması benim açımdan sevindirici oldu. Bunu bir Türk vatandaşı olarak ifade ettiğimi de bilmenizi isterim.

Millet İttifakı seçilmiş olsaydı emin olun Kürt bakan sayısı bu kadar olmayacaktı. HDPKK bir de utanmadan Erdoğan’ı Kürt düşmanı, faşist, diktatör gibi sıfatlarla yaftalayabiliyor!

Kabineye gelelim;

Bir denge kabinesi olduğu aşikâr. Ancak her bir bakanın alanında uzman ve bazılarının konumları itibariyle mesaj niteliği taşıyan isimlerden oluşması da dikkatlerden kaçmadı.

Mehmet Şimşek ve muhtemelen Merkez Bankası’na düşünülen Hafize Gaye Erkan’ın küreselci şirketlerde görev almaları ve bu sınıfın yakından tanıdığı isimler olması gibi.

Düşünün Fortune 500 firması Mars&McLennan gibi dünyanın en zengin yatırım şirketlerinde yöneticilik yapan bir isimden bahsediyoruz.

Buna rağmen birkaç banka batırdığı söylentileri var. Umarım bu sakarlık bizde yaşanmaz.

Ancak benim anlamadığım bugün borç seviyesi yaklaşık 32 trilyon doları bulan Amerika gibi yıkımın kıyısında bir ülkeye bu anlamda ne gibi bir mesajın verileceğidir. Muhtemelen dolar operasyonunu önlemek ve sıcak para akışını sağlamak için olsa gerek.

Kabinenin Atlantik yönüne bakan isimleri bunlar ancak bir de Asya, Orta Doğu, Afrika, Kafkasya ve Türki Cumhuriyetler tarafına bakan bir yönü var; Hakan Fidan.

Kuşkusuz hayatın Asya lehine aktığı bir çağda yaşıyoruz. Hakan Fidan gibi stratejik düşünen, hariciyeci birinin Dışişleri’ne getirilmesi ve onun da “milli dış politika mesajı” vermesi o bölgelerde büyük işlerin yapılacağı sinyalini vermektedir.

Bilindiği gibi Hakan Fidan, Suriye ile ilişkilerin yumuşamasında da aktif rol oynayan bir isimdi. Ve başından beri FETÖ’nün ve terör örgütlerinin de hedefinde olan biri.

Bu bakımdan Suriye’nin kuzeyinde kurulması düşünülen PKK devletine asla geçit verilmeyecektir.

Türkiye'nin bir enerji geçiş merkezi statüsünden tam olarak yararlanabilmesi Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na (TANAP) beslenen Türkmenistan gazına ve Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan beslenen Kazak petrolüne de ihtiyacı var.

Bu akışın sağlanması ekonomik bağımsızlığımız için de önem arz ediyor.

Türkiye’nin şimdiden Orta Asya'da 85 milyar dolarlık muazzam bir yatırım yaptığı ifade ediliyor. Yaklaşık 4.000 şirketle yapılan anlaşmalar vs.

Esasen Türkiye’nin jeoekonomik sınırı Asya’dır demeye getiriyorum. İlaveten Türkiye'nin yakında ŞİÖ'ye katılma ihtimali de var.

Türkiye'nin Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile ilişkilerinin de stratejik ortaklık olduğunu unutmayalım. Demem o ki bu coğrafyada muazzam gelişmeler oluyor ve biz burayı ihmal etmiyoruz.

Türkiye Yüzyılı vizyonu bu çerçevede önemli.

Evet, her bakımdan ilginç bir dönem olacak ancak hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.