Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.85
Gram Altın
2968.94
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erciş’in dost iklimi

“Şairler o cihangirlerdir ki,

Bilginin, hünerin ve kaderin

dişiyle tırnağıyla binlerce yılda

özene bezene kurduğu şehirleri

bazen bir gecelik kuşatmayla zapt eder,

yakar yıkar ve sonra

kendi zevklerine göre onları

yeniden inşa ederler “

Cahit Koytak

EYLÜL, ılık ve yumuşacık veda ederken bir doğu kasabasına misafir olduk. Erciş, Van ilimize bağlı bir küçük sahil kasabası güzelliğinde. Gölün denize yaslı güzelliği kuşatırken kasabayı, sizi bitimsiz yeşilliklere, dokunulmamış bâkir bir doğaya, ılık esen rüzgârlara taşıyor.

O yerle bir eden acı deprem soluğu mu değmişti günlerimize de biz hep Van’ı üşüten, yakan, kavuran kurak vadileri ve yamaçları olan bir şehir olarak algılamıştık. Oysa Van’dan Erciş’e doğru giderken, deniz güzelliğinde bir göl manzarası, bitimsiz ovalar, kıraç dağlar, engin ve alabildiğine mavi beyaz bir gökyüzü altındasınız ve sanki müthiş bir güven hissiyle dopdolu bir Anadolu şehrinde olmanın eşsiz sevinci yayılıyor gibi içinize.

Büyük acılar yaşandı

Erciş depremle birlikte büyük acıları da geride bırakmış ama hala o eşsiz acının derin izleri saklı muhayyilelerde. Her kasabada olduğu gibi geniş cadde boyunca binaların dizildiği şehir meydanı, rengârenk mevsim çiçeklerinin bulunduğu çiçek tarhlarının yol boyu uzanan güzelliği sonra. Eğitimci Ahmet Kurbani beyin kızı genç Hemşire adayı Seher anlatıyor; “Hocam şu karşımızdaki boş arazide büyük bir bina vardı ve yerle bir oldu. Hemen burada durduğumuz yerde bir fırın vardı. Ekmeği güzel olurdu. Ve deprem günü cadde boyunca uzanan o kalabalık ne yazık ki yıkıntıların altında kaldı.”

Ilıman bir iklim

Yeni yapılmış okullara gidiyoruz, kitap fuarının yapıldığı okul Tenzile Ana Ortaokulu. Bu okul da deprem sonrası yapılmış. Sahil boyunca uzanan siteler, öğretmen evi ve pek çok yapı büyük Van depremi sonrası yapılmış. Küçük bir sahil kasabası gibi sakin, ılıman ve yumuşak iklimiyle bizi kucaklayan şehirden biraz çıktığımızda, Muradiye Şelaleleri ’ne doğru yolcu olduğumuzda dalları adeta yerleri süpüren elma ağaçlarını görüyoruz. Erciş’e doğru giriş yaptığımızda göl denizine doğru uzanan yemyeşil bir örtü, aralıksız uzanan tabiatın bu muazzam manzarası bizleri büyülüyor. Kıraç dağlardan, uzun düzlüklerden sonra böylesine bir yeşillik görünce şaşırıyoruz.

Erciş’in iyilik çetesi

Erciş’te bir güzel çete işbaşında uzun zamandır. İyilik Çetesi adıyla iki öğretmen ve onların yarenleri Erciş gibi küçük, şirin kasabadan ülkenin her bir köşesine umut, sevgi, aşk, cesaret taşırken iyiliğin erdemli ve soylu duruşunu akıtıyorlar durmaksızın. Ayşe ve Cihat Albayrak çifti, yaşadıkları bu küçük kasabadan en uzağa giderken, yüreklerindeki iyiliğin semeresini ödeyip, güzellikleri çoğaltmanın, iyilik ve erdemin büyüleyen ve onaran duraklarına tüm okurları, tüm çocukları çekmeye çalıyorlar.

Çocuklarla buluşma

Erciş’te yapılan 4. Erciş Kitap Günleri Şöleni merkez olarak Tenzile Ana Ortaokulu Spor Salonunda gerçekleşti. Gençlerin ve çocuk okurların büyük katılımıyla gerçekleşen kitap şenliğinde yer yer okullara giderek ve zaman zaman da kitaplara dokunan gençler ve çocuklarla beraber olarak dört günü tamamladık. Erciş Sosyal Bilimler Lisesi ve Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdiğimiz semineri gençler büyük bir dikkat ve ilgi ile dinlediler. Okumaktan, yazmaktan, erdemli ve onurlu yaşamaktan, kardeşlikten dem vurduk. Sonra şiirler okudular, türküler söylediler gençler. Nasıl da içten ve sıcaktı yürekleri, sesleri… Duygu dolu anlar yaşadık hep birlikte. Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Şabap’a (özellikle belirtmeliyim Arif Nihat Asya’nın, Bayrak şiirini muhteşem okumuştur), Müdür yardımcısı Tokatlı hemşerim Hülya Yöntem ve Erkan Karatay’a, yine kıymetli hemşerim Din ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Abdullah Özgül’e ( ki kendisi olmasa Muradiye Şelalelerini göremeyecek gibiydik) hassaten teşekkürlerimi sunuyorum. Yine Erciş Sosyal Bilimler Lisesi’nde Müdür Yardımcısı Nurullah Olgun Beyefendi’ye göstermiş oldukları konukseverlikten dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Erciş’te şair kuşatması

Cihad ve Ayşe’nin bu soylu ve erdemler yüklü kitapla bulaşma şenliğine gelenler arasında Şair Cahit Koytak ve kıymetli ağabeyi Necdet Koytak varlıkları ve etrafa yaydıkları muhteşem enerji ile büyük bir zenginlik kattılar… Kitap fuarı boyunca herkese büyük bir şefkat ve sevgiyle yaklaşan Üstad Cahid Koytak tıpkı şiirlerindeki derin izler ve dokunuşlar gibi hepimizin yüreğine anlamlı sevgi haleleri bıraktı. En çok da dergi çıkartarak yazılar yazan, sınıf arkadaşlarım dediği ve bir bir sarılarak Fatma, Hatice, Hacer, Ayşe diye seslendiği Ercişli çocuklarımızı büyük bir samimiyetle tıpkı baba ve dede şefkatiyle bağrına basması muhteşemdi. Ki bu manzara beni derinden etkiledi. Evet, şair kuşatmasını yapmıştı ve Erciş’i birkaç günlüğüne de olsa, muhabbet kuşatmasıyla dönüştürmeye ceht etmiş gibiydi. Cahit Koytak Üstadı yakından tanımak beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Ayşe ve Cihat’a ve tüm ekibe gönülden teşekkürlerimi sunuyorum böyle anlamlı bir buluşma dolayısıyla.

Dostluk ve kardeşliğin buluşması

Sanki bu anlamlı buluşmada herkes seçilip çağrılmış gibiydi. “Yaşadığın değil, “hissettiğindir” hayat… “Kalp atışı! Belki de; kalbin içine attıklarını, dışarı atmaya çalışırken olan şeydir kimbilir!..” diyor Mine Sota. Kitaplarını ara ara okuduğum, ironi yüklü anlatımıyla, mizahi bakış açısıyla Türk Edebiyatı’na ayrı bir damar gibi akan Mine Sota (Çiğdem Can) ile yakından tanışma fırsatı bulmuş oldum. Evet seçilmiş yazarlar olarak dostluğun ve kardeşliğin diyarı Erciş’te birkaç gün geçirdik. Yine düşünce dünyamızın değerli isimlerinden ki şiirlerini severek okuduğumuz büyüğümüz Üstad Metin Önal Mengüşoğlu da aramıza katılanlardan oldu.

Hayal Bilgisi Dergisi

Hayal Bilgisi Dergisi tarafından düzenlenen Erciş Edebiyat Şöleni ve Kitap Günleri gerçekten büyük bir katılımla gerçekleşti. Anadolu’nun doğusunda küçük sakin bir kasabada böylesine anlamlı bir kitap şöleni, çocukların kitaplara dokunması nasıl da güzel izler bıraktı muhayyilelere…

4. Erciş Kitap Şöleni, Tenzile Ana Ortaokulu’nda açılış kurdelasını, Erciş Kaymakamı Nuri Mehmedoğlu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar ve şiirimizin Ustalarından şair Cahit Koytak birlikte keserek açtılar. 30 Eylül tarihinde son bulan etkinliğe, 20 yayınevi ve aralarında Cahit Koytak, Metin Önal Mengüşoğlu, Mine Sota gibi daha önce bahsi geçen yazarların yanında, Müştehir Karakaya, Behcet Gülenay, Abdurrahman Adıyan, Gülşen Gazel, Fatma Çağdaş Börekçi, Halit Yıldırım, Erdal Şahin, Nurullah Deveci, Arif Onur Solak, Mustafa Demir, Cihat Şit, Yaşar Adıyaman’nın da aralarında bulunduğu toplam 32 yazar ve şair katıldı.

Üstatlardan şiir ikramı

2018 Yılı Ercişli Emrah ve Hayal Bilgisi Ödül Töreni, 29 Eylül Cumartesi akşamı Kaymakamlık toplantı salonunda büyük bir coşku ile gerçekleşti. İlçe Milli Eğitim Müdür Erol Şimşek etkinliği düzenleyen Ayşe Ünsal Albayrak ve Cihat Albayrak’a ve tüm ekibe, katılımcılar bir teşekkür konuşması yaptı. Mütefekkir yazar ve şair Metin Önal Mengüşoğlu’nun konferansı büyük bir ilgi ile dinlenilirken, şair Cahit Koytak ve Müştehir Karakaya kalabalık bir edebiyat topluluğuna birer şiir okudular. Şiir yarışmasında, Hayal Bilgisi şiir ödülü birincisi Halit Yıldırım, ikincilik ödülünü ise Nurullah Deveci alırken, öykü dalında ise Fatma Çağdaş Börekçi “Temmuz Elması” kitabı ile Mine Sota’nın elinden aldı.