ENFLASYON TIRMANIYOR
Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) mart ayında yüzde 1,1'e, yıllık enflasyonda yüzde 8,39'a çıktı.
Enflasyonun beklentilerin üzerinde yükselişini tetikleyen faktörleri, kur artışı, kuraklık sonucu artan gıda fiyatları, otomotiv ve giyimdeki sezon zamları olarak sayabiliriz.
Sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) ise martta yüzde 0,74, yıllık bazda yüzde 12,31 arttı.
TÜİK'in işlenmemiş gıda, enerji, içki ve tütün ile altın fiyatlarındaki değişimleri dikkate almadan hesapladığı çekirdek enflasyonun aylık yüzde 1,25, yıllık yüzde 9,52 artması, enflasyonun önümüzdeki günlerde de süreceğinin sinyalini veriyor.
Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun yarısının kurdan kaynakladığını belirterek, hazirana kadar yükselişin devam edeceğini daha sonra inişe geçeceğini söyledi.
Biz maalesef o kadar iyimser olamıyoruz.
Üreticinin üzerindeki maliyet baskısını henüz tüketiciye yansıtılmadığını düşünüyoruz.
Ay sonunda yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayacak olan Merkez Bankası, ilk enflasyon raporunda 2014 yılsonu beklentisini 1,3 puan arttırarak yüzde 6,6'ya çekmişti.
Bu defa da enflasyon hedefini yükseltebilir.
İHRACAT ARTIYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Yılın ilk 3 ayında ihracatise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara ulaştı.
Mart ayında en fazla ihracatı 2 milyar 127 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü 1 milyar 600 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.
Üçüncülük 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracatıyla kimya sektörünün oldu.
2013 yılında altın ve yurtdışında olumsuz gelişmelerin tesiriyle Türkiye ekonomisine negatif katkı yapan ihracat, 2014 yılında AB'de işlerin düzelmesi ve rekabetçi kur avantajıyla hedefi aşabilecek potansiyele sahip görünüyor.
AKARYAKITTA İNDİRİM
Seçimlerden sonra döviz kurlarında yaşanan gerileme ve petrol fiyatlarındaki düşüş akaryakıt fiyatlarında indirim getirdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK), uygulanacak akaryakıt tavan fiyatında 4-5 kuruş indirim yaptı.
Buna göre İstanbul'da benzinin tavan satış fiyatı5 lira, motorinin tavan satış fiyatı 4,34 lira olarak belirlendi.
Bu tavan uygulaması çerçevesinde benzinin litre fiyatı 4,96 liraya, motorinin litre fiyatı 4,30 liraya düştü.
PİYASALAR
Gelişmekte olan ülkelere para girişinin hızlanmasının yanı sıra, seçim sonuçlarının yarattığı olumlu hava, Mart ayı ihracat rakamları ve ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'in düşük faiz politikasının uzun süre devam edeceğini açıklaması, piyasalara moral verdi.
BİST 100 Endeksi3 bin 465 puan yükselerek haftayı 72 bin 582 puandan tamamladı.
Döviz kurları ise dalgalı bir seyir izledi.
Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi gerektiği yönündeki açıklamasıyla 2,15 TL'ye dayanan dolar, daha sonra ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında artması üzerine haftanın son iş gününü 2,11 TL'den kapadı.
Euroda 2,89 TL'ye indi.
Faizise yüzde 10,60 oldu.