Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.16
Gram Altın
2998.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Temmuz 2016

Enflasyon hedefi değişmedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yılın üçüncü "enflasyon raporu"nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelerin, iyileşmenin devam edeceğini gösterdiğini belirtirken, Temmuz ayında gıda fiyatlarının belirgin şekilde yükseleceğini vurguladı.

İlerleyen dönemlerde ise gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzelme yaşanacağını söyleyen Çetinkaya,"Enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadık. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6,6-8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,3-7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kredi derecelendirme kurluşlarının Türkiye'nin kredi notunu düşürmelerinin piyasaları nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Çetinkaya, "Bir rating kuruluşunun aldığı kararı aceleci bulmaktayız. Başka unsurların da burada etkili olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Gerçekten de makro göstergelerin ortaya çıkması beklenilmeden kredi notumuzun düşürülmesi iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Öte yandan enflasyon hedefinin bu yıl ıskalanmamasını ümit ediyoruz.

AFFIN KAPSAMI GENİŞLİYOR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Bazı Alacaklıların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi'nin kapsamı genişletiliyor.

30 Haziran 2016 tarihi itibariyle ödenmemiş vergi, sigorta primi ve gümrük vergisi borçlarının yeniden yapılandırılmasını amaçlayan düzenlemeye, trafik, askerlik, karayolu taşıma, nüfus, seçim, karayolu geçiş idari para cezaları da ekleniyor.

Ayrıca gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin geçmiş 5 yıla ilişkin olarak daha önce beyan ettikleri matrahları belli oranda arttırmaları halinde Maliye Bakanlığı geçmişe dönük vergi incelemesi yapmayacağına dair yeni bir hüküm daha ilave ediliyor.

Bunların dışında;

*Varlık barışı uygulamasının kapsamı genişletilerek yurtiçi varlıkların da işletme kayıtlarına alınması imkanı tanınıyor.

*Kasa ve stoklarda olmadığı halde var görülen fiktif kayıtlar için belli oranda ödeme yapılması halinde bunların düzeltilmesi sağlanıyor.

Bu tür düzenlemelerin her iki üç yılda bir yapılması vergi sistemimizi yıpratmakta, çeşitli sorunlara yol açmaktadır.

Bunları sırası geldikçe daha sonraki yazılarımızda dile getireceğiz.

Şimdilik şunu ifade etmekle yetinelim; bir nevi af diye nitelenen bu düzenlemeler vergi tahsilatını olumsuz yönde etkilerken dürüst mükellefleri üzmektedir.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE OLUMSUZLUK YOK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, OHAL ilanı nedeniyle bankacılık sisteminin çalışma düzeni ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirterek bankacılık sisteminin güçlü yapısını muhafaza ettiğini ifade etti.

Bankaların rasyolarında ve likidite durumunda herhangi bir olumsuzluk olmadığını belirterek endişeye gerek olmadığını söyledi.

Finansal istikrarın sağlanmasında bankacılık sektörünün mali yapısının güçlü olması gerekiyor.

2001'de bazı bankaların batması ülke ekonomisine çok büyük yük getirmişti.

2008'de ABD'de patlak veren ve bütün dünyaya yayılan finansal krizin kaynağının da bankalar olduğunu hatırlatalım.

[email protected]