Emek ürünleri
Her ay üstün çabalar sonucunda okuyucuya sunulan dergiler, büyük emeklerin ürünleridir. Ne yazık ki çoğu, topluma tam anlamıyla ulaşamıyor; sadece sınırlı bir ilgi ile baş başa kalıyor. Halbuki yayımlanan yazılarda aslında insanımızın ihtiyaç duyduğu temel meselelere temas ediliyor. Ne acı ki dergiler, medyada da hak ettikleri alakayı göremiyor. Öyleyse hiç olmazsa biz kısaca 'hür tefekkürün kaleleri'nden bahsedelim:
44 yıldan beri ilim, irfan ve medeniyet yolunda ilerleyen ve akademik dünyanın her zaman güvenerek okuduğu Kubbealtı Akademi Mecmuası son sayısında Mehmet Demirci, Kazım Yetiş, Tekin Uğurel, Abdullah Uçman, F. İnci Birol, Kamil Uğurlu, Emrah Özcan ve Kemal Y. Aren'in imzalarıyla çıktı. Her sayıda olduğu gibi yine Samiha Ayverdi'den yayımlanmamış bir yazı var.
Ali Haydar Haksal'ın Yayın Yönetmenilği'nde devam eden Yedi İklim'in 301'nci sayısı elimizde. Mustafa Cemil Efe, Şakir Kurtulmuş, Nurettin Durman, A. Cüneyt Issı, Ahmet Sait Akçay, Seyfettin Ünlü, Özcan Ünlü ve Serdar Kacır, şiir ve yazıları ile okuyucularına hitap ediyorlar.
Bir grup üniversiteli gencin Babıali'de yayımladığı u00c2mak-ı Efkar, ilgi gördü.Yeni tasarımıyla dikkat çeken ve okuyucularına 'merhaba' diyen dergi, edebiyat sevdalılarını, genç kalemlerle ustaları bir araya getiriyor. Dergi, bir sanat akademisi olma düşüncesiyle sefere çıktı. Yolları, bahtları açık olsun.
Kültür Ocağı Vakfı Bülteni'nde genç KOCAV'lılar yazıyor. Son sayıda Ermeni meselesi ele alınmış. Serdar Tuncer ile Şiir Akşamları bölümü dikkat çekiyor. Faaliyetlerin tanıtımı ile yapılan geziler, yazı ve şiirler bültende dikkat çekiyor. Rengahenk de aynı bünyede çıkan bir dergi. "İslam'ı Nasıl Yaşıyoruz?", "Türklerde Hamam", "II. Abdülhamid'in Petrol Politikası" ile "Türk Sosyolojisi ve Ziya Gökalp" dikkat çeken yazılardan.
Köprü, köklü dergilerimizden. 129'ncü sayısında "Kabe Merkezli Bir Ortadoğu" ele alınmış. Seyyar Edebiyat, Yazı ve Editörlük kursu öğrencilerinin çıkardığı bir dergi. Şeyma Sakallı, Seda Kamburgil ve Burcu Kılıç derginin yöneticileri. Kalabalık bir genç yazar grubu var. Serdar Üstündağ, Semra Ünkaya, Mustafa Akdaş, Ünal Özkan, Gizem Kayahan, Taha Savaş Esra Atabay, derginin yazar ve şairlerinden.
Tarih dergiciliğinin yüzakı olan ve Mustafa Armağan yönetiminde ses getirerek devam eden Derin Tarih, 100. Yılında Ermeni Tehciri'ni masaya yatırıyor: "1915'te Ne Oldu?" Tarihçiler ve araştırmacılar konuyu aydınlatıyor.
Akpınardergisi, Ahmet Vehbi Ecer özel sayısı olarak çıktı. Yazar ve şairler, vefa dolu duygu ve düşüncelerini dile getiriyor. İsmail Özmel, Ünver Günay, Harun Güngör, Mustafa Şerbetçioğlu, Özer Öner, Seyhan Ecer ve Ferhat Ecer Ahmet Vehbi Ecer'i anlatıyorlar.
Beşir Ayvazoğlu, Türk Edebiyatı dergisinde "Kırılan Putların Yerine Yenilerini koyan Kim?" sorusuna cevap arıyor. Yaşar Kemal Dosyası'nda Sezai Coşkun, Bahtiyar Aslan ve Funda Özsoy Erdoğan var. Suphi Saatçi, Sadık Kutalmış, Deniz Özbeyli, İbrahim Öztürkçü, Ahmet İlhan Sancak, Türkan Aybike Akarca, Cafer Keklikçi, Mehmet Baş, Yalçın Ülker, Niyazi Mete Gürgan, Fatih Çınkı, M. Ali Gülmez ve Sevgül Yılmaz da okura sesleniyor.
Du00eevanyoluyeni bir dergi. 16 sayıdır çıkıyor. "Mimar Koca Sinan", "Batum'un Kaderi" dosyalarının yanında Muhterem Yüceyımaz'ın, "Ey simit bu şehir seninle güzel" yazısı dikkat çekiyor. Muammer Erkul'un yönetimindeki derginin diğer yazarları: Gürbüz Azak, Nevzat Bayhan, Necati Özfatura, Mustafa Yazgan, Halil Gökkaya, Yusuf Dusun, Ekrem Kaftan, Elif Sabah Erkul.
Dil ve EdebiyatNisan sayısında okuyucularını bahar fotoğrafları, yazı ve şiirleri ile karşılıyor. Zafer Acar yazısında, Yahya Kemal ve Dergah dergisini anlatıyor. Yusuf Akçay ise "Bir Neslin Mimarı Mehmet u00c2kif"i dile getiriyor.
Bizim Külliye, Nazım Payam'ın yönetiminde Elazığ'da yayımlanıyor. Dosya konusu: "İstiklal Savaşı ve Kadınlarımız". Abdullah Satoğlu, Hülya Argunşah, Mahir Adıbeş, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Özçelik, Tayyip Atmaca, Suphi Saatçi ve Şeref Akbaba derginin yazar ve şairlerinden. Binbir emekle çıkan dergilerimizin yöneticilerine hayırlı muvaffakiyetler diliyorum.