Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2959.41
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 Temmuz 2021

Elmalı'da yargısız infaz

Kamuoyunda Elmalı Davası olarak bilinen cinsel istismar davası ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri ve sosyal medya paylaşımlarını endişeyle izledim. Tabi ki konu çocuklar ve istismar iddiası olunca sosyal medyada gösterilen bu hassasiyet bir noktaya kadar toplumsal duyarlılık açısından yarar getirir. Ancak olay toplumsal duyarlılık yaratma boyutunu aşıp, sosyal medya mahkemesine dönüşürse, dosyanın hâkimi, savcısı ve avukatı olmadan, delillere vakıf bulunmadan, dosyadaki bilgi ve belgeleri değerlendirmeye tabi tutmadan olaya dalarsak iş o zaman mağdur çocuklara fayda değil büyük zarar getirir. Söz konusu sosyal medya paylaşımları, GİZLİLİK İLKESİNİ, çocukların üstün yararını ve mahremiyetini ağır şekilde ihlal eden bir mahiyet aldı. Bu tür çarşaf çarşaf paylaşımlar aynı zamanda çocukların unutulma hakkıyla beraber sanıkların kesin hüküm giymeden damgalanmama hakkını da ağır bir şekilde ihlal etti.

****

Mevcut delil niteliğindeki bilgi ve belgelerin, tarafların isim ve adreslerinin, gizlilik içerisinde kalması gereken kayıtların, çocukların kimliklerini açığa çıkarabileceğinden sosyal medyada paylaşılmaması gerekmektedir.” Kamuoyu baskısı yaratma adına yapılan paylaşımlar, haberler, yorumlar önce çocukları mağdur etmektedir. Sosyal medya alanında paylaşılan resim ve bilgilerin kaybolmayacağı artık herkesçe bilinmektedir. Bu bilgilerin tüm taraflar bakımından gizliliği esasına uyulması gerekmektedir. Özellikle mağduru çocuk olan dosyalarda yapılacak soruşturma ve kovuşturmalarda çocuğun üstün yararı titizlikle korunmalı. Yargılamanın mağduru olan çocukların tekrar tekrar hırpalanmasına neden olacak bu tür paylaşımlar unutulma hakkının da açık ihlali niteliğindedir. Gizlilik esas olmalıydı. Basın ve sosyal medya paylaşımları konuyla ilgili olarak resimsiz ve kişi bilgileri gizlenerek bilgilendirmesini yapmalıydı. Yargılama dosyaları, mağduru çocuklar reklam veya adalet mekanizmasını yıpratma, töhmet altında bırakma aracı olarak kullanılmamalı. Yargılamayı yapan hâkimler, avukatlar, sanıklar ve çocuklar linç politikalarına göre paylaşılmamalı.

****

Yargılama dosyalarına ait olmayan, başka dosyalardan elde edilmiş bilgi ve belgelerle bilgi kirliliğine neden olunmamalı. Sosyal medya paylaşımları ve haber yapan herkesin önceliği çocukların üstün yararı, unutulma hakkı ve kişilik hakları olmalıdır. Tabi ki biz de Elmalı Davası’nın sonuna kadar takipçisi olacağız, Ancak hiçbirimiz dosyanın avukatı, hâkimi ve savcısı değiliz. Yorum yapan birçok kişi, dosyadaki bilgi, belge ve delillere vakıf değil ve incelemedi. Ancak olay hakkında değişik iddialar, çelişkili beyanlar ve deliller var. Başta mahkeme heyetine ve üvey babaya yapılan büyük haksızlık var gibi. Dosya arasındaki Adli tıp raporunda “ babaannenin çocuklarda gözlemlediğini öne sürdüğü fiziksel ve psikolojik problemlerin olmadığının, çocuklara sorulduğunda da bu fiziksel sıkıntıları yaşamadıklarını beyan ettikleri” şeklinde tespitler var. O yüzden adil olan yaklaşım sosyal medyada mahkeme kurup, hüküm vermek değil. Bağımsız ve tarafsız yargıyı rahat bırakıp, yargının sosyal medyadaki taleplere göre değil dosyadaki bilgi, belge ve delillere göre adil karar vermesidir. İçeriğini bilmediğimiz, tam anlamıyla vakıf olmadığımız bir dosyada herkes hâkim herkes savcı oldu. En doğru kararı sosyal medya değil dosyaya bakan hâkimler heyeti verecektir. Emin olun hiçbir hâkim, hiçbir savcı bile bile böyle bir alçaklığa göz yummaz. Gereğini yapmaktan geri durmaz. Ama böyle davalarda kimi hesaplaşmalarda çocuklar da kullanılmakta, alet edilmekte ve yanlış yönlendirilebilmektedir.

****

Maalesef ülkemizde sosyal medyada, yürütülen soruşturmalar ve kovuşturmalar, tahliye ve tutuklamalar esastan tartışılıyor, yargı makamı gibi hüküm veriliyor, yargılama yapmadan, cezaların kesinleşmesi beklenmeden insanlar suçlu veya peşinen ve tamamen suçsuz ilan ediliyor. Hâkim ve savcıları etki ve baskı altına almaya çalışıyorlar. Hâkimler de bizim gibi insan, toplum içinde yaşıyorlar, çok tartışılan kimi dosyalarda etki ve baskı altına kalabiliyorlar ve rahat karar veremiyorlar. Oysa yargıyı, yargıçlara bırakırsak, onlara toplumsal ve sosyal baskı yapmasak zaten çok güzel işler çıkarıyorlar hukuka ve adalete büyük oranda uygun yargılamalar yapıyorlar. Ha hâkimler yanlış yapmıyorlar mı yanlışlar yok mu? Muhakkak ki var, oluyor. Ancak yanlış kararların düzeltim yeri de sosyal medya değil yine üst düzey yargısal makamlardır.