Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.25
Gram Altın
2964.24
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Aralık 2013

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ŞİMDİLİK ZAM YOK

Gürcistan'da Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı tesisinin açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, "Şu anda yaşanan kış şartlarından dolayı doğalgaz ve elektrikte bir arz problemi yaşanmıyor. Önümüzdeki günlerde elektrik ve gaz faturalarında bir değişiklik beklemiyoruz." dedi.

Şu soğuk havalarda içimizi ısıttı.

Yalnız konuşmasının satır aralarını dikkatli okumak gerekir.

Zam olmayacak sözü, "önümüzdeki günler" için geçerli.

Sonrası için garantisi yok.

Bu arada basında çıkan haberlerde, kış şartlarının tüketimi artırması nedeniyle elektrik ve doğalgaz dağıtımında sanayide başlayan aksamaların, konutlara da yansıyabileceğinden bahsedilmesi, zamdan daha önemli bir sorunla karşılaşabileceğimiz ihtimalini gündeme getiriyor.

CARİ AÇIK FİNANSMANI

Bu yılın ilk on ayında cari işlemler açığının 51 milyar 900 milyon dolar olması, yıllandırılmış bazda ise 60 milyar 855 milyon dolara ulaşması, bazı çevreler tarafından önemsenmiyor.

Çünkü finanse edildiği sürece sorun çıkmayacağını söylüyorlar.

Gerçekten de finansmanında bir sıkıntı yaşanmıyor.

Hatta ihtiyacımızdan daha fazla dışarıdan döviz geliyor.

İlk on ayda 52 milyar civarında döviz açığımız mevcutken, döviz girişi 60 milyar dolar oldu.

Bu dönemde ayrıca 3,8 milyar dolar kaynağı bilinmeyen yollardan gelen dövizi de hesaba katarsanız, bolluk içinde yüzüyoruz!

Bu dövizler cari açığımızı finanse ediyor ama, ne götürdüklerini de hesaplamalıyız.

Ayrıca taşıma suyuyla değirmenin daha ne kadar zaman dönebileceğini de düşünmek zorundayız.

SAYIŞTAY RAPORLARI TARTIŞMASI

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin başladığı ilk günden beri muhalefet milletvekillerinin, "Sayıştay raporlarının TBMM'den saklandığı" iddiası gündemi işgal etmeye devam ediyor.

TBMM adına Sayıştay; "kamu idarelerinin gelir, gider ve malları ile bunlara ilişkin mali nitelikteki tüm hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlüdür" ve bu denetim sonucunda da rapor düzenlemektedir.

İşte tartışma konusu olan bu raporlar. Basında çıkan bilgilere göre, 2012 yılı için 358 kamu kuruluşundan sadece 146'sıyla ilgili denetim raporu Meclis'e sunuldu.

Sayıştay, "İlgili kamu kuruluşlarından bilgi alınamadığı için diğerleri hakkında rapor düzenlenemediğini" söylemektedir. Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, mevcut devlet yapısıyla, kamu kuruluşları bazında Sayıştay'ın istediği formatta mizan ve bilanço çıkartmak olanaksız diyerek, neden rapor düzenlenemediğine açıklık getirdi.

Maliye ile Sayıştay bir araya gelerek, kamu kaynaklarının usulüne uygun harcanıp harcanmadığının izlenebileceği mali tablolar ile denetim raporlarının tanzimine imkan verecek idari, gerekirse yasal düzenlemelerin neler olabileceği hususunda çalışma yapması, tartışmaları sonlandıracaktır.