Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2501.00
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Aralık 2022

Elbise giydirilmiş keresteler!

SON yıllarda, müslümanlar arasına fitne fücur sokmaya çalışan, bizden görünüp; inandıklarımıza kötü pencereden baktırmayı amaçlayan “allâmecikler” çoğalmaya başladı. Bazıları Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini aklınca sorgular, bazıları ise sahih Hadis-i Şerifleri delil kabul etmez, “Bize Kur’an yeter” der. Bunlar, zayıf ve hatta uydurma hadisleri örnek gösterip tüm hadisleri şüpheli gösterme gibi bir garabet içine sürüklüyorlar inananları…

Bunları ekranlarda, radyolarda, gazetelerde, dergilerde, internet sitelerinde ve hatta sosyal medya hesaplarında sık sık görüyorsunuz, izliyorsunuz, takip ediyorsunuz.

Kendilerini, allâme derecesinde bilgili addeden bu tipler; akıllarını putlaştıran, üstün zekâsını nefsine kurban eden zavallılardır. Başlangıçta niyetleri hâlis olsa bile zekâlarının üstünlüğüne aldanıp, Müslümanların temel inanç esaslarında şüphe uyandırma hususunda pek mâhir hale geldiler.

Diğer yandan; kendi makamlarını korumak, cemaati veya tarikatı içindeki konumunu güçlendirmek, dünya nimetlerinden daha fazla pay alabilmek adına; hadisleri kafalarına göre yorumlayan ve hatta hadis uydurmaktan bile çekinmeyen bazı dergâh müdâvimleri de köşe başlarını tutmuştur. Onların da, ötekiler gibi Müslümanların inançlarını zedelediklerini gördükçe üzülmemek elde değil!..

Rabbim, her iki durumda da; başlangıçta niyetleri hâlis olup sonradan nefsine uyanlara hidayet versin.

Bakınız Kur’an-ı Kerim’de, Münâfigûn Süresi 4. Ayette Rabbimiz ne buyuruyor:

“Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider. Konuşurlarsa sözlerine kulak verirsin. Onlar sanki elbise giydirilmiş kereste gibidirler. Her kuvvetli sesi kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın! Allah onları kahretsin! Nasıl da haktan çevriliyorlar!

Rabbimiz, müslüman gibi görünüp, Müslümanların arasını açmayı, İslâm’ın akidelerini zedelemeyi amaç edinen münafıklar için, “Elbise giydirilmiş keresteler” buyuruyor. Üstad Necip Fazıl Kısakürek de bu tipleri, “Kitap yüklü eşşekler” olarak nitelendirmişti.

Biz gene de bu konuda, ihtiyatlı davranalım. Güzel giyinip, ağızları da güzel laf yapan, ancak Müslümanların arasına fitne fücur sokan, kafaları karıştıran, inanç bütünlüğümüzü şüpheye yöneltenler için Allah’tan hidayet dileyelim.

Velhasılı, İslâm adına konuşanlar; Münafigun Suresi’nin 4. âyetinde bahsedilen Münafıklar gibi olmamalıdırlar. Zekâsının/zekâlarının üstünlüğüne güvenip, “En iyi ben bilirim/En iyi biz biliriz” egosuna kapılmamalıdırlar.

Rabbim, hiçbir Müslümanı, “Elbise giymiş keresteler” haline dönüştürmesin.