Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Nisan 2021

Ekrem İmamoğlu ve Tevfik Göksu…


Geçtiğimiz günlerde Habertürk ekranlarına önce Ekrem İmamoğlu, sonraki gece de Tevfik Göksu konuk oldu. İki başkanında bulunduğu konum ve temsil ettikleri kitle açısından iki yayında çok konuşuldu. Gelin iki yayını hem konuşulanlar, hem de genel atmosferi ile değerlendirelim.

Ekrem Bey kendi sahasında maça çıkmış takım gibiydi. Genelde dokunmayın çok fenayım morundaydı. Birazdan daha detay aktaracağım. İstemediği soruları cevaplamıyor, istediğinde karşısındaki gazetecinin gazeteciliğini tartarak “gazeteciliğinize münasip soru olmadı” diyebiliyordu.

Program sunucusu, Ekrem Bey’i üzen soruları daha fazla üzülmemesi için hemen atlıyordu. Programa hükümet kanadına daha yakın gazeteci olarak katılan Nagehan Alçı ise sorularına cevap alamayınca “ ben gazeteciyim sorarım, istemezseniz cevaplamazsınız” demek yerine, soracaktım ama madem bu konuda tepkilisiniz, sormuyorum diyerek müthiş bir gazetecilik portresi çiziyordu.

Kanal İstanbul’u zaten desteklemiyordum. Siz destekleyince oklar size döndü rahatladım diyerek, Kanal İstanbul ile ilgili tarafsız soru sormaya çalışıyordu Nihal Hanım. İsmail Saymaz’ın tarafsızlığı ya da gazeteciliği noktasında yorum yapmak kelime israfı olacaktır. Herkes kendisinin nasıl bir gazeteci olduğunu iyi biliyor.

Ayrıca Ekrem Bey, Nagehan Hanım ile polemiğe girmekten zevk alıyor gibi gözüküyordu. Karşıdakinin öncelikle bir bayan, sonrasında gazeteci olmasını unutup adeta ezmekten hoşlanıyor gibi bir tavır sergilemesi çok irite edici bir tabloydu. Nagehan Hanım’dan programı tekrar izlemesini istirham ediyorum, zira çok yakışıksız bir üslubun kabullenmiş ve itiraz etmeyen muhatabı gibiydi.

Tevfik Bey Fenerbahçe deplasmanına gitmiş teknik direktör Souness gibiydi. Bir önceki gün Ekrem Bey’e soru soramayan nazenin, güler yüzlü gazetecilerin yerini bırakın soru sormayı, hesap soran gazeteciler almıştı.

En çok güldüğüm yerlerden biri ise, Tevfik Bey sorulara çatır çatır verdiği cevaplara Rahmetli Kadir Topbaş’ın döneminden örnekler veriyordu. Halk TV’den tanıdığımız Gürkan Bey cevaplara itiraz edemeyince, madem öyleydi Kadir Bey’i neden görevden aldınız demez mi? Kendilerini hesap sorma makamına o kadar şartlamışlardı ki, konu ile hiçbir ilgisi olmayan bu soruyu sormaktan çekinmiyordu. Hatta bir yerde Tevfik Bey İBB’nin sosyal yardımlarını anlatınca, dersini iyi çalışmış bir gazeteci olarak “ama Esenler’de yüzde bir buçuk hadi bunu da izah edin” diyebiliyordu.

Nihal Hanım’ın önceki günkü güler yüzünden eser yoktu. Ekrem Bey’e neden kanal İstanbul sunumu yapmadınız diye soruyor, Tevfik Bey’den gelen cevap üzerine ama Cumhurbaşkanı kendisine randevu vermiyor diye Ekrem Bey’in hakkını arıyordu. Eleştirel bir soruyu ise kendi ağzından değil üçüncü şahıs ibaresi kullanıp eleştirdiler diye soruyordu.

Ekrem Bey’in Cumhurbaşkanı’ndan randevu talebini sorgulayan Nihal Hanım’ın, önceki gece iBB Ak Parti Grup Başkanvekili Tevfik Bey’e muhatabım değil, zavallı dediği zaman da keşke “madem o değil İstanbul’da muhatabınız kim” diye sorabilseydi.

Program sunucusu Kübra Hanım ise arada sunucu olduğunu unutuyor, madem ortam müsait bende hesap sorayım moduna giriyordu herhalde. Tevfik Bey hükümetten gelen katkıyı anlatırken “onlar vergi değil mi? zaten gelmesi gerekmiyor mu?’’ diye sorması enteresan anlardan biriydi.

Programda birde Hükümet’e yakın diye Hasan Bey katılmıştı ama kendisini biraz sessiz gördüm ne yazık ki. Tevfik Bey’e alan açabilmek için arada sorular sormaya çalışıyordu ama ortamın havası kendisini de biraz pasifize etmişti.

Ortamın olumsuzluğuna aldırış etmeyen Tevfik Bey, programın başından beri uygulanan tavrı kırmış ve direksiyonu eline almıştı. Son yarım saat istediklerini rahat rahat anlatabildi.

Biraz da iki başkanın performanslarını değerlendirelim.

Ekrem Bey nobran ve kibirli bir dil kullanıyordu ne yazık ki ve Nagehan Hanım’a karşı tavırları çok yakışıksızdı. Tevfik Bey ise sözünün kesilmesine, çoğu soruya yeterince cevap verilmesine müsaade edilmediği halde nezaketini ve güler yüzünü korudu. Gürkan Bey’in “Kadir Topbaş'ı neden görevden aldınız o zaman” sorusunda bile nezaketini bozmadı. Ekrem İmamoğlu’na sorulsa o zaman ben 46 yaşındaydım nerden bileyim diyecekti muhtemelen.

Ekrem Bey çok da hazırlıklı değildi. Adet yerini bulsun diye birkaç dosya ile gelmişti. Her zaman olduğu gibi icraatları ile değil, süslü cümleleri ile durumu götürüyordu. Nagehan Hanım Adalar’daki 110 atın hesabını sorduğu için fırça yemişti adeta. Tevfik Bey ise koca iki sehpanın üstünü doldurmuş, hem belediyecilik dersi veriyor, hem de her soruya rakamlar ile cevap veriyordu.

Bir gazetecinin tarafsız olmasını bekleyenlerden değilim ben şahsen. Çünkü insanın olduğu yerde taraf vardır ama bir gece arayla bu kadar belli etmeseydiniz keşke.