Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2423.08
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ekonominin itici gücü

Küçük ve orta ölçekli işletmeler Türkiye ekonomisinin daima bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkemizdeki işletmelerin %99,8'ini KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmelerin oluşturduğu biliyoruz. Bu yüzden KOBİ'lere yönelik politikalar ekonomik istikrarı ve ekonominin geleceğini belirlemektedir. Türkiye ekonomisi son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları ve uygulamalar açısından önemli değişimler yaşadı. İthal ikameci politikalar, yerini ihracata dayalı kalkınma modeline bırakınca, tüm ekonomik unsurlar gibi KOBİ'lerde bir uyum dönemi yaşadı.
Ekonomik büyümenin motoru olan KOBİ'ler, iktisadi faaliyet hacmi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. KOBİ'ler esnek yapıları nedeniyle ekonomik krizleri büyük işletmelere göre daha kolay atlatabiliyorlar. Küreselleşen dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), ekonominin gelişim sürecinin her döneminde önemlerini korumuşlardır.
Sanayi ve Hizmet Sektöründe KOBİ'ler istihdamın %75,8'ini, maaş ve ücretlerin %54,5'ini, cironun %63,3'ünü oluşturuyor.u2028KOBİ'lerin istihdam üzerindeki rolünü düşündüğümüz zaman KOBİ'lere yönelik uygulanacak politikaların önemini biraz daha net bir şekilde görebiliyoruz. Bunun için KOBİ'lerin AR-GE, yenilik ve ihracat kapasiteleri geliştirilerek uluslararasılaşma düzeyleri desteklenmelidir. KOBİ'lerin hem kendi alanlarında hem de büyük işletmeler, üniversiteler ve araştırma merkezleriyle işbirliği sağlandığı zaman daha organize faaliyet göstermeleri ve kümelenmeleri gelişecektir. Böylece KOBİ'lerin markalaşmaları, kurumsallaşmaları ve yenilikçi iş modelleri geliştirmeleri sağlanabilir.
KOBİ'lerin ekonomi içerisindeki ağırlığı düşünüldüğü zaman KOBİ'lerin sorunları sadece kendilerinin değil aynı zaman da ülkenin meselesi haline gelmektedir. Ekonominin kılcal damarı olarak nitelendirebileceğimiz KOBİ'lerde yaşanacak tıkanıklıklar piyasadaki mal ve para dolaşımını engeller ve büyük hasara yol açar.

KOBİ'lerin sorunlarının ortadan kaldırılması maksadıyla sağlanan destek ve teşviklerden faydalanmak isteyen bir çok KOBİ hangi kurumun ne tür hibe desteklerinin olduğunu bilmiyor. Kendi iş alanlarıyla ilgili desteklerin varlığından habersizler. Bu yüzden bu teşvik ve destekler ulaşılabilir hale getirilmeli ve daha da arttırılmalıdır. Destekler ile ilgili bilgi edinme merkezlerinin kurulması veya reklamlar ile KOBİ'lerin bu teşvik ve desteklerden yararlanması için çalışmalar yapılmalıdır.

KOBİ'ler sadece ülkemizin değil dünya ekonomisinin de itici gücüdür. Bugün dünya genelinde yaşanan ekonomik büyüme sıkıntısının çözümü KOBİ'lerin desteklenmesinden geçmektedir. Bu bağlamda Türkiye, dönem başkanı olduğu G20'de Uluslararası Ticaret Odaları Birliği'nden, bir Dünya KOBİ Forumu oluşturmaları talebinde bulundu. Bu Forum, KOBİ'lerin beklenti ve sıkıntılarını B20 platformuna ve G20 ülkelerinin hükümetlerine tasu0327ımada bir aracılık rolü üstlenecek.
Görüldüğü üzere KOBİ'lerin doğru bir şekilde desteklenmesiyle ekonomik büyüme ve kalkınma daha sağlam olacaktır. Bunun için öncelikle KOBİ'lerin ihtiyaçları tespit edilmeli bu ihtiyaçlara yönelik teşvikler verilmeli ve desteklenmelidir.