Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2420.49
BIST 100
9730.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2021

Ekonomik Güvenliği Sağlamak için…

Özellikle son iki yüz yıldır dünyada yaşanan siyasi ve askeri meselelerin temelinde kapitalizmin neden olduğu ekonomik meseleler bulunmaktadır.

Kapitalizmin ilk yıllarında piyasanın gücü devletlerin gücüyle doğru orantılıyken soğuk savaş sonrası artık piyasa devletlerin gücünü kendisine bir engel olarak görmeye başlamıştır. Günümüzde de açık bir şekilde görüldüğü üzere serbest piyasa savunucusu olan çok uluslu şirketler artık ulus devletleri serbest piyasanın önündeki en büyük engel olarak görmektedirler.

Kapitalizme devletin görevi serbest piyasanın önünü açmak ve mal ve hizmet üretimini piyasaya devredilmesi gerekmektedir. Sağlık (özel hastaneler), eğitim (özel okullar), sosyal güvenlik kurumları (özel sağlık sigortaları), güvenlik (özel askeri şirketler ve özel güvenlik personelleri) gibi birçok alanın özel sektör tarafından yürütülmesi gerektiğini savunurlar.

Küreselcilik akımını savunanlar artık ulus devlet kurallarından ziyade kendi kurallarının yani kuralsızlığın geçerli olduğu bir dünya oluşturma gayreti içerisindeler. Bu doğrultuda atılan en önemli adımlardan biri de kripto para sistemi olduğu kanaatindeyim. Kripto para şuan yapısı itibariyle ulus devletlerin güvenliğini tehdit etmektedir. Çünkü yapısı itibariyle gizlilik içinde yürütülen para transferlerini terör ve suç örgütleri aktif bir şekilde kullanmaktadırlar. Silah, uyuşturucu ve birçok yasal olmayan mal ve hizmet satışlarının parası bu yöntemle ödenmektedir. Bunun yanında yasal olan ticaretlerin ödemelerinin de bu yapı üzerinden yapılmasıyla devletin önemli bir vergi kaybı doğduğunu söylenebilir. Bu da devletin ekonomik güvenliğine önemli bir tehdittir.

Bu çerçeveden düşündüğümüzde ekonomik güvenliği birkaç alt başlığa ayırabiliriz. Çünkü bir ülkenin askeri güvenliği ne kadar önemliyse ekonomik güvenliği bir anlamda daha önemlidir. Çünkü ekonomik güvenlik olmadan diğer güvenlikleri sağlamak için gerekli kaynağı bulmak zorlaşır.

Ekonomik güvenlik; Enerji güvenliği, finansal güvenlik, istihdam güvenliği, ticari güvenlik, üretim güvenliği gibi alt başlıklarda incelenebilir.

Üretimin en önemli girdisi olan enerji arz güvenliğini sağlamadan ekonomik güvenlik daima tehdit altındadır. Bir ülke enerji tedarikini çeşitlendirmeden tek bir ülkeye bağımlı olursa ekonomik güvenliğini tehlikeye atabilir.

Finansal güvenlik yatırımların önündeki en önemli tehditlerden biridir. Yatırım yapabilmek için gerekli olan finansman sağlanmadan yatırımlar yapılamaz. Bu da üretimi ve istihdamı tehdit etmektedir. Bununla birlikte döviz kuru gibi enstrümanlar aracılığıyla ülkelerin ekonomisine saldırı düzenlenebilir.

İstihdam güvenliği de aynı şekilde bir ülkenin ekonomik güvenliği için önemlidir. Nüfusun yaşlanması üretim için gerekli istihdamı sağlama konusunda önemli problemler oluşturabilir. Aynı şekilde nitelikli insan kaynağının atıl kalması veya niteliksiz insanlarsan nitelikli işler yapmalarını beklemek istihdam güvenliğini ve dolayısıyla ekonomik güvenliği tehdit etmektedir.

Ticari güvenlik yine ekonomik güvenliğin en önemli alt başlıklarından biridir. Gerek iç ticarette gerekse uluslararası ticarette ürünlerin güvenli bir şekilde yerlerine ulaşması oldukça önemlidir. Aynı şekilde üretimin yapıldığı yerin güvenliğini sağlamak da bu bağlamda önemlidir. Bu da askeri güçle ilişkilidir.

Bir diğer başlık da üretim güvenliğidir. Bir ülke ihtiyaç duyduğu mal, hizmet ve bilgi üretimini kendi imkânlarıyla sağlayamazsa bu ülkenin ekonomik güvenliği tehdit altındadır demektir. Nitekim bu durumu pandeminin ilk aylarında net bir şekilde görebildik. Bazı ülkeler birbirlerinin maskelerini ve solunum cihazlarını çaldıkları haberlerine şahit olmuştuk. Bu gibi stratejik öneme sahip olan ürünlerin üretimlerini sağlamak ekonomik güvenlik bağlamında oldukça önemlidir.

Bu bakımdan ulus devletlerin ekonomik güvenliğini sağlamak üzere önlemler alması tabiidir ve gereklidir. Çok uluslu şirketlerin öncülüğünü yaptığı küreselcilik akımı ulus devletlerin güvenliğini giderek daha fazla tehdit etmektedir. Buna karşı önlemleri almak gerekir.