Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Aralık 2022

Ekonomik Güven Endeksi Arttı

TÜİK verilerine göre; ekonomik güven endeksi Kasım ayında 96,9 iken, Aralık ayında yüzde 0,7 oranında artarak 97,6 değerini aldı. Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslere bakıldığında 2022 yılının son ayında yalnızca tüketici güven endeksinin gerilediğini görüyoruz. Asgari ücret zammı ve enflasyonun düşmesiyle birlikte önümüzdeki aylarda bu endeksin tekrar yükseleceği ve tüketim eğilimlerindeki artışın devam edeceği tahmin ediliyor.

Güven endeksleri 0-200 aralığında değer alıyor ve endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Bir önceki aya göre Aralık ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,3 oranında artarak 101,6, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,7 oranında artarak 120,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,5 oranında artarak 127,5, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,2 oranında artarak 92,6 oldu. Tüketici güven endeksi ise yüzde 1,3 oranında azalarak 75,6 değerini aldı.

Aralık ayında 92,6 olarak ölçülen inşaat sektörü güven endeksi son 7 aydır kesintisiz olarak yükselse de inşaat maliyetlerindeki artışın devam etmesi nedeniyle endeks 100 eşik değerin üzerine çıkamıyor.

İnşaat sektöründe; son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri yüzde 1,5 ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 5,4 artarken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi yüzde 3,9 ve gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi yüzde 2,6 oranında azaldı.

Konut satış sayıları son 5 aydır düşüyor. İlk el konut satışlarının toplam satış içindeki payı da geriliyor. Ancak yakın zamanda açıklanacak olan kampanyaların da katkısıyla konut piyasasının canlanacağı tahmin ediliyor. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksindeki sert yükseliş de bu duruma işaret ediyor.

Bu ay en fazla yükselen perakende ticaret sektörü güven endeksi de son 4 aydır artıyor. Bu artışta Kasım ayı indirimleri ve yılbaşı alışverişlerinin katkısı olduğu söylenebilir. Alt detaylara bakıldığında ise sektörde gelecek 3 aylık döneme dair beklentilerin de oldukça olumlu olduğunu görüyoruz.

Son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 3,2, gelecek 3 aylık dönemde tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentisi yüzde 1, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 9,6, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 6,2, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi yüzde 0,8 oranında artarken, mevcut mal stok seviyesi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Ücretlerdeki artış ve enflasyondaki düşüşün başlaması başta perakende ticaret ve hizmet olmak üzere pek çok sektöre olumlu yönde yansıyacaktır. Öte yandan büyüme hızındaki yavaşlamanın devam edeceği ve bu durumun istihdamı olumsuz yönde etkileyeceği beklenirken, güven endekslerindeki toplam çalışan sayısı beklentisindeki artışlar ise farklı bir tablo çiziyor.