Ekonomik Güven Endeksi 97,6 oldu
Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini gösteren ekonomik güven endeksi, Kasım ayında 99,3 iken, Aralık ayında yüzde 1,8 oranında azalarak 97,6 değerini aldı.
1 Temmuz itibarıyla tüm kısıtlamalar kaldırılmış, ekonomik aktiviteler yeniden canlanmıştı. Bu durum ekonomik güven endekslerine de yansımış ve endeks 4 ay (Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim) üst üste genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerin üzerinde gerçekleşmişti.
Son 2 aya bakıldığında ise özellikle döviz kurlarındaki artış güven endekslerini olumsuz yönde etkiledi ve endeks değeri 100’ün altında kaldı. Endeks hesaplamalarında her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanıldığı için 20 Aralık akşamı düşen döviz kurlarının, değerlendirme ve beklentiler üzerindeki pozitif etkilerini burada henüz göremiyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Aralık ayında yüzde 3,1 azalarak 68,9, reel kesim güven endeksi yüzde 1,7 azalarak 110,1, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azalarak 118,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,4 azalarak 121,5 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,9 azalarak 90,0 değerini aldı.
Aralık ayında güven endekslerinin genelinde bir düşüş olduğu görülüyor. Özellikle tüketici güven endeksinin son birkaç aydır düşüş eğilimine girmesinde enflasyon görünümü etkili oldu.
Diğer yandan sektörel güven endekslerinde Aralık ayında sınırlı bir gerileme görülse de yatay seyir korunuyor ve reel kesim, perakende ticaret ve hizmet sektörü güven endekslerinde iyimser hava devam ediyor.
Alt endeksler incelendiğinde
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 1,6 azalarak 121,2, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 0,2 azalarak 117,1 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 0,3 artarak 118,1 oldu.
Hizmet sektörüne ait alt endekslerde gözle görülür bir değişim olmasa da yeni varyantların ortaya çıkması ve günlük 40 bine yaklaşan vaka sayıları sektörün aleyhine işleyebilir.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 2,4 artarak 133,6, mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 2,9 azalarak 96,9, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise yüzde 1,3 azalarak 133,8 oldu.
İnşaat sektöründe ise bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 3,2 azalarak 79,2, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 4,4 azalarak 100,9 değerini aldı.
Türk lirasının ucuzlaması ile yabancılara satılan konut sayısının artması sektöre olumlu yansırken, yükselen döviz kurları başta demir olmak üzere inşaat maliyetlerini önemli ölçüde arttırdı. Öte yandan yapılan faiz indirimlerine rağmen konut kredilerinde sektörü canlandıracak bir düşüş henüz gerçekleşmedi.