Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2435.08
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Nisan 2022

Ekonomik güven endeksi 95,7 oldu

TÜİK verilerine göre; ekonomik güven endeksi, Şubat ayında 98,2 iken Mart ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 95,7 değerini aldı. Ocak ayında, genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerini geçen ekonomik güven endeksi son iki aydır geriliyor. Bu düşüşe neden olan ana unsurun tüketici ve üretici fiyatlarındaki sert artışlar olduğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten kuzeyimizde yaşanan sıcak çatışmanın hem hizmet sektörüne hem de enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle reel kesime (imalat sanayi) olası etkileri, beklentilere olumsuz yönde yansıyor.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerin değişim oranlarına bakıldığında; bir önceki aya göre Mart ayında reel kesim güven endeksi yüzde 1,6 oranında azalarak 108,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,2 oranında azalarak 111,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,1 oranında azalarak 116,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,0 oranında azalarak 81,0 değerini aldı. Tüketici güven endeksi ise yüzde 1,9 oranında artarak 72,5 oldu.

Tüketici güven endeksi dışında diğer güven endekslerinde gerileme olmasına rağmen, reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksinin 100’ün üzerinde kalmasını olumlu olarak değerlendirebiliriz.

Alt endekslere bakıldığında; hizmet sektöründe son 3 aylık dönemde iş durumu, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi, son 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde düşüş olduğu görülüyor. Sadece gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisinde sınırlı bir artış gerçekleşmiş.

Perakende ticaret sektöründe de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Sektörde son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi, gelecek 3 aylık dönemde tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentisi, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksleri gerilerken gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisinde artış kaydedilmiş.

Bir süredir düşüş eğiliminde olan inşaat sektörü güven endeksi ise 100 eşik değerinin altında seyrediyor. Konut talebinin arttığı, fiyatların da rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde sektörel güven endeksinin düşmesi maliyetlerdeki artıştan kaynaklanıyor. Geçen yıl daralan inşaat sektöründe; son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi ve gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksleri Mart ayında geriledi.

Mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında girişimlerin faaliyetlerini arttırabilme durumları ise; hizmet sektöründe arttırabilme durumuna sahip girişim oranı yüzde 51,1 perakende ticarette yüzde 56, inşaat sektöründe ise yüzde 50,2 olarak gerçekleşti.

Böylece bu yılın ilk çeyreğine ait güven endeksleri yayımlanmış oldu. Kış şartları, savaş, salgın, enflasyon derken ilk üç ay zor geçti. Güven endekslerine olumsuz yönde yansıyan bu unsurların etkisi umuyoruz önümüzdeki dönem azalarak biter.