Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 May 2022

Ekonomik Güven Endeksi 2 puan arttı

TÜİK verilerine göre; ekonomik güven endeksi Nisan ayında 94,7 iken, Mayıs ayında yüzde 2,1 oranında artarak 96,7 değerine yükseldi.

Ekonomik güven endeksi, salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaların sona erdiği 2021 yılı Temmuz ayından bu yılın başına kadar(Aralık hariç) genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerinin üzerinde kalmıştı. Şubat, Mart ve Nisan aylarında ise üst üste gerileyen endeks Mayıs ayında tekrar yükseldi.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerin değişim oranlarına bakıldığında; bir önceki aya göre Mayıs ayında tüketici güven endeksi yüzde 0,4 oranında artarak 67,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,1 oranında artarak 121,7 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,7 oranında artarak 121,4 değerini aldı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,7 oranında azalarak 107,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,2 oranında azalarak 81,6 değerini aldı.

Enflasyonun yüksek seyrettiği ve alım gücünün düştüğü bu dönem, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksi gibi tüketimle ilgili olan endekslerin yükselmesi dikkat çekiyor. Aynı zamanda tüketici güven endeksindeki sınırlı artış da bu durumu teyit ediyor.

Bu rakamlar Mayıs ayı verisi. Ramazan Bayramı ve 19 Mayıs tatilinin denk geldiği bu ay tatil, gıda, giyim gibi tüketim harcamaları arttı. Buna ilaveten yaklaşan evlilik sezonu da beyaz eşya, mobilya gibi dayanıklı tüketim mallarına olan talebi de canlandırdı.

Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 100 eşik değerinin üzerinde kalsa da son 4 aydır geriliyor. Kuzeyimizde yaşanan sıcak çatışma ve bu durumun ihracat yaptığımız ülkeleri olumsuz etkilemesi, döviz kurunun son haftalarda tekrar yükselişe geçmesi ve bunun sonucunda ithal girdi maliyetlerinin artması reel kesim güven endeksinin düşmesinde önemli bir rol oynuyor.

Nisan ayında yüzde 3 artan inşaat sektörü güven endeksinde bu ay bir düşüş kaydedilmiş. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; talep yetersizliği yüzde 14,8'den yüzde16,1'e, işgücü eksikliği ise yüzde 2,7'den yüzde 4,6'ya yükselmiş.

Konut satış sayılarına bakıldığında Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre artış kaydedilirken, bir önceki aya göre düşüş gerçekleşmişti. İlk el konut satış sayısı, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,7 artarak 36 bin 421 iken Mart ayında ise 38 bin 337 olmuştu. Konuta olan talep, fiyat artışlarına rağmen canlılığını korusa da artan döviz kuru ve bunun sonucunda da maliyetlerin öngörülemiyor oluşu konut üreticilerini zora sokuyor.

Üç sektörde de gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinde artış olması sevindirici.

Mayıs ayında inşaat sektöründe bir önceki aya göre yüzde 0,2, hizmet sektöründe yüzde 5,1, perakende ticaret sektöründe ise yüzde 2,4 oranında artan çalışan sayısı beklentisi alt endeksinin önümüzdeki 3 aylık dönemde istihdam rakamlarına olumlu yönde yansıyacağını söyleyebiliriz.