Ekonomideki olumlu görünüm devam ediyor
MÜSİAD Mart ayı SAMEKS verilerini açıkladı. Buna göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 52,8 değerine geriledi. Bu gelişmede, "hizmet sektörünün" önceki aya göre 2,9 puan gerilemesi etkili olurken, "sanayi sektöründeki" artışlar da önceki aya göre 2,8 puan hız kaybetti. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin üzerindeki seyrini Mart ayında da sürdürdü ve bu dönemde Türkiye ekonomisindeki canlılığa işaret etti.
Sanayi sektöründe gözlenen hız kaybında, önceki aya göre yeni siparişlerin 4,0 puan azalarak 52,8 puana gerilemesi etkili oldu; buna bağlı olarak üretim 7,0 puan azalarak 51,4 seviyesine geriledi. Sektöre ilişkin girdi alımları ise önceki aya göre 3,0 puan artış kaydetti ve 64,7 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü. Hizmet sektöründe ise girdi alımları 3,6 puan azalarak 56,1 seviyesine geriledi. Nihai mal stokunda gözlenen azalışla birlikte iş hacmi 49,1 puana indi.
Mart ayı içerisinde açıklanan makroekonomik veriler Türkiye ekonomisinde reel sektöre yönelik olumlu görünümün genel anlamda sürdüğüne işaret ederken; ithalatın ihracattan hızlı bir şekilde artış kaydetmesiyle dış ticaret açığı artış kaydederken, buna bağlı olarak cari işlemler dengesindeki bozulma devam etti.
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Ocak ayında yıllık bazda %12 oranında artış kaydederek yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi için oldukça olumlu bir görünüm sunmuş. Sanayi üretimindeki artışa ek olarak, Mart ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanımının 0,3 puan artarak %79,1 seviyesine ulaşması ve reel kesim güveninin 1,1 puan artış kaydederek 111,9 düzeyinde gerçekleşmesi, ekonomik aktivitenin yılın ilk çeyreğinde de canlılığını sürdürdüğünü göstermektedir.
2017 Aralık döneminde Türkiye'de işsizlik oranı yıllık bazda 2,3 puan azalarak %10,4'e gerilerken, istihdamın 895 bin kişilik artış kaydettiği hizmetler sektörü işgücü piyasalarındaki iyileşmede ön plana çıkmaktadır.
Dış ticaret tarafında ise ihracattaki artış eğiliminin hız kesmeden sürdüğü görülüyor. Ocak ayına ilişkin verilere göre yıllık bazda %10,7 oranında artış kaydeden ihracata karşın ithalat hacminin %38,0 oranında genişlemesi, bu döneme ait dış ticaret açığının %108,8 oranında artış kaydetmesine neden olmuştur.
2018 yılı Şubat ayına ilişkin tüketici fiyatları, piyasa beklentilere yakın bir şekilde, aylık bazda 0,73 yıllık bazda ise 10,26 puan arttı. Böylece, beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmiş olmasına karşın, yıllık enflasyonda Aralık 2017 döneminde başlayan düşüş eğilimi, Şubat ayında da devam etti.
Şubat ayında petrol fiyatlarının küresel ölçekte güçlenme eğilimini sürdürmesine ek olarak TL'de gözlenen %1,6 oranındaki değer kaybı, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskının sürmesine neden olmaktadır. Yurtiçi üretici fiyatlarındaki artış da tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde bir miktar gerilemeyle tek haneli rakamları test etse de, iç tüketimdeki canlanmanın tetiklediği enflasyondaki yüksek seyrin 2018 yılı boyunca süreceği tahmin ediliyor.