Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2922.11
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Temmuz 2024

Ehem ve Mühim

Değerli okurlarım, bu iki kavram, birbirine yakın gibi görünse de, derinlemesine incelendiğinde, karar verme süreçlerimizdeki incelikleri ve nüansları ortaya koyar.

Osmanlıcada sık kullanılan bir kelime olan ehem; çok önemli anlamında olup en önem verilen anlamı ile önceliklerimizi belirlerken, bir değerin diğer tüm değerlerin önüne geçtiği durumlarda kullanılır.

Ehem; zaman, enerji ve kaynakların öncelikli olarak ona tahsis edilmesini gerektiren özel bir değere sahiptir.

Ülkemiz ölçeğinde ehem olan nedir sorusunun cevabı günümüzde ciddi anlamda dumura uğramıştır. Bu aymazlık böyle devam edersek ne birlik, ne bütünlük, nede yerlilik ve millilik kalır.

Kendimi geçtim.

Bizim nesil için ehem olan birçok değer bugün yerlerde sürünüyor, gençlerimiz için de hiçbir kıymeti harbiyesi yok.

Bu öyle bir savrulma ki, ne omurga ne de onu dik tutacak hiçbir ehem değer kalmadı desem yalan olmaz.

Dünyamız; materyalist ve kapitalist bir girdapta bocalayıp tüm değerlerini çökertip maddi güçle ayakta kalmaya çalışırken görüp işittiklerimiz birçok insanımıza küçük dillerini yutturuyor.

Tüfek icadı mertliği nasıl bozdu ise, madde de insanın hem suretini hem siretini bozdu. Parası kadar konuşanların hakim olduğu dünyada; ne hak, ne hukuk, ne adalet, nede vicdan; insanlık namına hiçbir şeyi kalmadı.

Devletimiz ülkeyi bir baştan bir başa güzelliklerle donatırken en ehem olan insan kalitesini yükseltme, insani değerlerle donatma işini ihmal edince talim ve terbiyeden yoksun eğitim ile ancak buraya kadar diyeceğimiz bir kalite sorunu ile iç içe ve yüz yüzeyiz.

Makale başlığımın ikinci kelimesi ise Mühim.

Mühim, ehem kadar acil olmayan ve daha az ciddi durumları ifade eder. Mühim kavramı, daha çok uzun vadeli stratejik planlamalarda, önemli fakat ehemi olmayan durumlarda kullanılır.

20 yılı aşkın bir sürede devlet ve millet olarak atlattığımız badireleri kısaca hafızalarda tazelediğimizde gördüğümüz gibi milletimiz lehine çok mühim işlere de imza atılmış aslında.

Ülke geleceği için önemli olan alt yapı yatırımları dünya ölçeğinde göze çarpar bir şekilde bir uçtan bir uca yenilenmiş.

Dünyanın fezaya gittiği yıllarda derin uykuda olan devletimizin ihmal ettiği birçok alan son yıllarda yapılan hizmetlerle ihya edilmiş. Ülke makus talihi olan 10 yılda bir yaptırılan kökü dışarda darbelerle geleceğimiz karartılamaz olmuş ama ehemde yapılan affedilmez hatalar bu mühim gerçeklere rağmen, bugün hala darbe anayasasından kurtulmuş değiliz.

Kurumlarımız hala kurumsallaştırılamadığı için en küçük bir engele takılarak tökezliyoruz.

Birlik ve bütünlük hamurumuzu sulandıranlara karşı tek yumruk olamayıp yerli ve yabancı kaynaklı birçok darbeye karşı koymada zorlanıyoruz.

Ehem ve mühim kavramları arasındaki dengeyi kurmak, etkili bir yönetim ve başarılı bir hayat için zorunludur. Ehem olanı tanımak ve ona öncelik vermek, kriz anlarında doğru kararlar almayı sağlar. Ancak sadece ehem olanla ilgilenmek, uzun vadeli stratejik hedefleri göz ardı etmek anlamına gelebilir. Bu nedenle, mühim olanın da ihmal edilmemesi gerekir.

Bu dengeyi sağlamak için, öncelikle hem ehem hem de mühim olanı doğru bir şekilde tanımlamak gereklidir.

İkincil olarak, kaynakların etkili bir şekilde yönetilmesi ve zamanın doğru bir şekilde planlanması gereklidir. Bu süreçte hem kişisel hem de kurumsal düzeyde etik ve değer temelli bir yaklaşım benimsenmeli ve tek yumruk olunmalı.

Çünkü her iki kavram da, nihayetinde, değer verdiğimiz ortak mayamızın bozulmaması ve ekşitilmemesi için elzemdir.

Ehem ve mühim kavramları, hayatımızın her alanında, karar verme süreçlerimizde kritik bir rol oynamalı.

Bu kavramları doğru anlamak ve uygulamak, hem kısa vadeli acil durumlarda hem de uzun vadeli planlamalarda daha bilinçli ve etkili kararlar almamıza yardımcı olur.

Ehem olanı belirlerken hayatî önceliklere, mühim olanı belirlerken ise stratejik hedeflere odaklanmak, dengeyi ve başarıyı getirir.

Dolayısıyla, ehem ve mühim arasındaki ince çizgiyi ayırt etmek, hayatın her aşamasında rehberlik eden bir prensibimiz olursa önümüze konulan her engeli aşmak için rehberimiz olabilir.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.