Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2428.16
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Haziran 2022

Eğitimi dert edinenler!

Ülkemizdeki meslek gruplarına, etrafımızda çalışan insanlara baktığımızda başarıyı elde etmiş insanlara işi dert edinmiş, sahiplenmiş, emek vermiş olduklarını görürüz. Bir işi dert edinmek sadece o işin yüklediği sorumlulukları yerine getirmek olmuyor; çok daha fazlası anlamına geliyor. Yeri geldiğinde sahip olduğu işi büyütmek için farklı meslek grupları ile iş birliği yapmak yeri geldiğince fazlada efor ve zaman harcamak, koşturmak, düşünmek, üretmek, uykuları bölününceye kadar, hayaller kuruncaya ve bu hayalleri gerçekleştirinceye kadar çalışmak, peşinden gitmektir belki de.

Şevki kolay kırılmayan, morali çabuk bozulmayan, hevesi anında kaçmayan, stresini, öfkesini, gerginliğini profesyonelce kontrol edebilen kişiler diğer insanlara nazaran dert edindikleri işi gerçekleştirmeye çok daha yakındırlar. Buluttan nem kafan, burnu kaf dağından da yüksek, kibirli, egolu, kaprisli, alıngan, üslup sorunu olan, iletişimde kazalar meydana getiren, farkında olmadan da olsa yapıcı olmak yerine yıkıcı olan kişilerin başarılı olması mümkün değil.

Yaptığı işi dert edinen insanlara baktığınızda genellikle düşünceli, koşturan, sürekli farklı fikirler farklı projeler üreten, enerji dolu kişilerdir. Dert edinen insanların etrafındaki insanlar arı gibi vızır vızır çalışırlar. Çünkü işini dert edinen insanların enerjisi etrafındaki insanları da etkiler ve çalışmaya teşvik eder. Bu nedenle iyi bir ekip ruhu vardır. İş birliği yaparlar. Liderlerine güvenirler ve bağlıdırlar. Sorun çözmeye gayretlidirler. Risk ve sorumluluk alırlar. Mesai ve zaman kavramı yoktur, her zaman her yerde çalışmak onlar için mümkündür. Girdikleri ortama heyecan katarlar. Tükenmiş insanlara nefes olur, hayat verirler. Şevkleri ve dinamikleri yüksektir. Sürekli gülücük saçarlar. Sempatiktirler. Beden dilini iyi kullanırlar. Önyargıya dayalı çalışmazlar. Sezgileri güçlüdür ve çıkarımlarda bulunduklarında genellikle yanılmazlar. Birbirlerinin fikirlerine önem verir, birbirlerini önemserler ve bu nedenle ortak akılla hareket ederler.

Kuralcı değil; esnek bir yapıya sahiptirler. Az uyur, çok çalışırlar. Çok okumayı çok gezmeyi, yeni insanlar ve yeni mekanlarla tanışmayı severler. Farklı insanlardan faklı şeyler öğreneceğim, farklı mekanların kendisine katacağı farklı şeyler olduğu algısı ile her iletişimde öğrenmeye açık hareket ederler. Öğrendiklerini biriktirir, sentezler, yeni öğrenme ürünleri oluştururlar. Keşfettikleri her şeyde heyecanır, heyecanlarını çevrelerindeki insanlarla paylaşır onları motive eder, çalışma koşullarını keyifli hale getirirler. İşini dert edinen insanlarla çalışmak yoğun bir tempoyu gerektirir ama yorucu değildir.

Yaptığı işi dert edinen insanlar, diğer insanlara nazaran kendini gerçekleştirmeye çok daha yakındırlar. Zorlukları göğüslemeyi ve üstesinden gelmeyi daha kolay becerirler. Kolay kolay yılmaz, pes etmez, yıkılmazlar. Mücadele ruhları gelişmiştir. En büyük mücadeleyi kendilerine karşı verirler. Kendine yenilmeyen insan, başkasına yenilmez anlayışı hakimdir. Kendisini yenilgiye uğratacak duygulardan arınmaya çalışır. Olumsuzluklardan olumlu sonuçlar çıkarmaya yönelik pozitif bakış açısıyla hareket ederler. Soruna değil çözüme odaklıdırlar. Sorun çıkaran insanları kazanmayı iyi bilirler. Profesyoneldirler.

Şimdi gelin bakalım ülkemize… Eğitimi dert edinen kimler var? Ön planda olan, görünür olan, vitrindeki isimler gerçekten eğitimi dert edinen kişiler mi? Kendi ilinde, ilçesinde, okulunda arı gibi vızır vızır çalışıp yaptığı işi dert edinen, okulunu büyütmeye çalışan eğitimciler yok mu isimleri adları duyulmayan gizli kahramanlar? Alkışlanan kişiler genellikle eğitimi dert edinen değil, yaptığı işi iyi pazarlayan prim elde etmeye çalışan kişiler değil mi? Sesi soluğu duyulmayan, varlığı görünmeyen veya görmezden gelinen ama eğitimi dert edinip okulunu, sınıfını, muhatap olduğu öğrencilerin gönüllerini büyüten eğitimciler var ya, işte asıl eğitimi dert edinen kişiler onlar… Asıl alkışı teveccühü, sevgiyi, ilgiyi hak eden onlar…

Eğitim sistemimiz ayakta ise, eğitimi dert edinen görmezden gelinen bu gizli kahramanlar sayesindedir.

İyi ki varsınız öğretmenlerim.

İyi ki varsınız müdürlerim.

İyi ki varsınız değerli yöneticilerim.

İyi ki varsınız eğitimi dert edinen asıl kahramanlar.

İyi ki varsınız yüreği güzel insanlar…

Çalışmaya, dert edinmeye devam edin lütfen; Balık bilmezse Halik bilir!