Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 May 2018

Eğitimde özgün yaklaşımlar ve Tokat örneği

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN uygulamaya koyduğu proje yarışmalarında yüksek düzeyde katılımlarıyla ve elde edilen başarılarıyla dikkatleri üzere çeken Tokat İl Milli Müdürlüğünü ve ARGE çalışmalarını yerinde inceledik.

Tokat Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ile Tokat'ta eğitim-öğretim, eğitimde özgün yaklaşımlar, inovasyon, ulusal ve uluslararası düzeyde kazanılan başarılar, kısacası eğitim-öğretime dair hemen her şeyi konuştuk.

Eğitim-öğretimde özgün çalışmalar ve Tokat'ın farkını İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'dan dinleyelim:

"Eğitim, uzun soluklu bir yatırım aracıdır. Değişen ve gelişen dünyada, büyümek ve geleceğin yönünü belirleyebilmek için dünyaya paralel olarak ülkemizde stratejik yönetim anlayışı önem kazanmıştır. Bu anlayış, eğitim sistemleri ile ilgili değişimlerin yapılandırılmasını zorunlu kılmıştır. Biz de bu anlayışla hareket ediyoruz.

2017 yılı itibariyle ilimizde okur-yazarlık oranımız yüzde 97, öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 13, ikili öğretim yapan okul sayımız 2'dir. Örgün öğretimde 2017 itibariyle gerçekleştirdiğimiz bu oranları, 2018 yılında daha da iyi seviyelere taşımayı planlıyoruz."

Yaygın eğitimde de Tokat'ın başarılı çalışmaları olduğunu hatırlattığımızda haklı olarak Yazıcı şu açıklamayı yapıyor:

"Eğitimi bir bütün olarak ele almak zorundayız. "Beşikten mezara ilim tahsil edin" diyen Peygamberimizin hadisini eyleme geçirmek için gayret gösteriyoruz. Bakanlığımızın uyguladığı "Okullar Hayat Olsun Projesi"ni önemsiyoruz. Bu projeyi 271 okulumuzda etkin bir şekilde uyguluyoruz. 2017 yılında açılan mesleki ve genel kurs sayımız 2850, sosyal ve kültürel kurslara katılan kursiyer sayısı 41 bin, meslek edindirme kurslarına 27 bin kişi katılmıştır. Ayrıca dedelerimiz, ninelerimiz okuma-yazma kurslarına katılarak sertifika aldılar.

Tokat'ta ARGE çalışmaları dikkat çekiyor. Ulusal yarışmalarda Tokat'ın Türkiye dereceleri var. Ayrıca sizin organize ettiğiniz ulusal yarışmaların da olduğunu biliyoruz. Bu konuda Yazıcı şunları söylüyor:

"Bakanlığımızın yürüttüğü birçok proje yarışmasında Tokat, Türkiye dereceleri aldı. TÜBİTAK Proje Yarışmalarına yapılan başvuru sayısı lise düzeyinde geçen yıl 182, bu yıl içinse 250'dir. Uluslararası hareketlilik programlarına/projelerine katılan öğretmen sayısı geçen yıl 146, bu yıl 200; uluslararası hareketlilik programlarına/projelerine katılan öğrenci sayımız geçen yıl 283, bu yıl 300'dür. Her okuldan seçtiğimiz proje temsilcisi öğretmenleri kurslara alıyoruz. Bu kapsamda 10 adet kurs açtık ve Ulusal Ajans kaynaklı AB projelerinin tanıtımı için 2000 öğretmenimize rehberlik yaptık."

Ulusal anlamda yapılan ve başarıyla sürdürülen "Öğretmenler Arası 4. Özgün Öğretim Materyalleri Geliştirme Yarışması"nın sürecini de Yazıcı'dan dinleyelim:

"Öğretim sürecinde materyal kullanımının zenginleştirilmesi ve özgünleştirilmesi, örnek çalışmaların teşvik edilerek yaygınlaştırılması amacıyla "Özgün Öğretim Materyalleri Geliştirme Projesi"ni hayata geçirdik. Proje kapsamında farklı eğitim kademelerinde öğretmenler arasında ödüllü materyal geliştirme yarışması düzenlendik.

Türkiye'de bir ilk olan bu çalışma, 2011'de Bakanlığımız tarafından takdir görmüş ve projenin Türkiye'de yaygınlaştırılma çalışmaları başlatılmıştır. Oluşturduğumuz program çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz seminerde farklı illerden gelen 120 formatör öğretmen yetiştirdik.

Projemiz, Vitamin eğitim platformunda yer alarak Türkiye genelinde yaygınlaşmış ve eğitimciler tarafından büyük ilgi görmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri" yarışmasında ödüle layık görülmüştür.

Projemiz, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında "1. Ulusal Özgün Öğretim Materyalleri Geliştirme Yarışması" adı ile ulusal çapta uygulanmıştır. 36 ayrı ilden 110 özgün materyal değerlendirmeye katılmıştı. 2017-2018'de ise "4. Ulusal Özgün Öğretim Materyalleri Geliştirme Yarışması" kapsamında 72 farklı ilden 1575 başvuru yapılmış olup, 38 ilden 172 materyal ön değerlendirmeyi geçerek nihai değerlendirmeye kalmıştır."

YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri"nin öğrenci ve öğretmenlerimize daha iyi eğitim ve öğretim imkanı sunmak için verildiğini; eğitim öğretimde inovasyonun ve yenilikçi bakış açılarının keşfedilmesi ve yaygınlaştırılması için bu çalışmaların öne çıkarılması gerektiğini vurguluyor.

Tokat, "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri" yarışmalarında uyguladığı örnek projeler ile ödüller alıyor. Bu kapsam Yazıcı şunları dile getiriyor:

"İlki 2011-2012'de uygulanan ve ülke genelinde yapılan 5 bin 471 proje başvurusunun 512'si ilimize aittir. 13 ilden 18 proje ödüle değer bulunmuş, bu projelerden biri de ilimizden Türkiye birincisi olmuştur.

2012-2013'te 750 başvurudan 247 tanesi Tokat'a ait. Bakanlık ödülü alan 24 projeden 6'sı Tokat'a aittir. 2014-2015'te 5 kategoride 1047 başvuru yapıldı. 123 çalışmanın 21'i bizim. Çalışmaların 9'u bölgesel ve 2'si 15 proje içerisine girerek Bakanlık ödülü almıştır. 2015-2016'da saha ziyaretine kalan proje sayımız 41 olup açık ara Türkiye birinciliği gelmiştir. Bölgede ödül almaya hak kazanan 10 projenin 8'i Tokat'a aittir. Türkiye geneli birinci olan 7 projenin 2'si ilimize aittir. 2016-2017'de ise 3357 başvuru alınmış ve ilimizden 620 proje başvurusu yapılmıştır. Türkiye'de en çok başvuru yapan il olarak 23 projemiz saha ziyaretine kalarak yine Türkiye'de saha ziyaretine kalan en çok proje sahibi il olmuştur. Batı Karadeniz Bölgesi olarak; bölgeye kalan 20 projeden 13'ü Tokat ilimize ait. İl olarak 3 projemiz Bakanlık ödülü almıştır."

Tokat, eğitimde hem akademik hem de sosyal ve kültürel çalışmalar yönüyle daima zirveyi hedeflemiş durumda. Okuma konusunda Türkiye'ye örnek olan "Okullu Okulsuz, Okuyoruz-Yazıyoruz" projesi, e-sınav merkezleri, kodlama eğitimleri ve birçok alanda örnek projeler uygulayan Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'yı ve ekibini kutluyorum.