Edip ve Sürgün
Selçuk Karakılıç, günümüz edebiyat araştırmacıları arasında temayüz ediyor. Bugüne kadar çok çalıştı ve ortaya seçkin eserler koydu. Yeni kitabı Sürgün İntihal ve İntihar adını taşıyor. Alt başlığı ise "Edebiyatımızın Siyasetle İmtihanı." Bu konu üzerinde uzun süredir yetkinlikle çalışan ve araştırmalarını derinleştiren Karakılıç, Mehmet u00c2kif, Necip Fazıl, Fuat Köprülü, Peyami Safa, Halit Ziya Uşaklıgil, Yusuf Ziya Ortaç, Namık Kemal, Faruk Nafiz Çamlıbel gibi ömürlerinin bir döneminde siyasetle ilgilenen ediplere eğiliyor. Türk edebiyatında iz bırakan bu mühim şahsiyetlerin siyaset dünyasında yaşadıklarını, başlarına gelenleri ortaya koyuyor. Mecliste görev alan edebiyatçıların yanısıra gazete ve dergilerdeki yazılarıyla da siyasete yön vermek isteyen şair ve yazarların gayretini ayrıca gösteriyor. Esasen kitabın en orijinal tarafı, az bilinen veya bilinmeyen hususları açıkça bu eserinde okuruna sunmasıdır. İsterseniz yazarın "önsöz"ünden bir kaç satır okuyalım:
"Edebiyat ve Siyaset adını taşıyan ilk bölümde, hasta ve yorgun Safahat şairinin Türkiye'ye gelmemesi için devlet içindeki klikleşmiş bir zümrenin asılsız haber ve bilgiler üreterek Mehmet u00c2kif'i nasıl itibarsızlaştırmaya çalıştıklarını, Sabır Taşı isimli piyesiyle Sanat Mükafatı Piyes Yarışması'na katılan ve kazanan Necip Fazıl'ın birinciliğinin nasıl iptal edildiğini, Sait Faik'in Medarı Maişet Motoru adlı romanının niçin yasaklandığını,Türkolojinin kurucusu Fuat Köprülü'nün Başbakan Adnan Menderes'le inişli çıkışlı politika macerasını, yine 'Onuncu Yıl Marşı'nı yazan ve alkışlanan Faruk Nafiz'in Yassıada'da kendisini nasıl savunduğunu, Akbaba dergisinin hem sahibi hem yazarı olan Yusuf Ziya Ortaç'ın Adnan Menderes'e bir çok mektup yazdığını, ancak Yassıada Mahkeleri devam ederken Ortaç'ın neden sessizliğe büründüğünü hayretle ve bir miktar da ibretle okuyacaksınız."
Selçuk Karakılıç Ötüken Neşriyat'tan çıkan bu kıymetli eserinde Türkiye'nin yakın dönemdeki fikir, sanat ve edebiyat dünyasına ışık tutuyor.
Temel kitapların yanısıra ihmal edilmiş eserleri de günümüze kazandıran Ötüken, Besim Atalay'ın tarafsız bir anlayışla kaleme aldığı Cumhuriyet Devrinin İlk Tarikat Araştırması Bektaşu00eelik ve Edebiyatı isimli eserini de yayımladı. Gürol Pehlivan'ın yayına hazırladığı eserin girişinde müellifin hayatını, fikirlerini ve eserlerini görüyoruz. Ardından 'Bektaşu00eelik' üzerine mufassal bir bölüm geliyor. Bu dinu00ee anlayışın doğuşu ve kolları etraflıca incelenmiş. Tarikatın diğer düşünce sistemleriyle benzeşen ve ayrışan yönleri izah edildikten sonra 'Bektaşu00ee Edebiyatı' başlığı önümüze çıkıyor. Bu yolda ürün vermiş şairlerin eserlerinden seçmeleri okuyoruz. Eseri okurken bir dinu00ee anlayışın etrafında oluşan tasavvufa bakış, hemen ardından ise bu fikriyatı benimsemiş insanların oluşturduğu şiir dünyasına vakıf oluyoruz.
Bizim medeniyetimizde 'Delilik' bilinenin aksine farklı bir anlayışla karşılanmış, 'deli'lere şefkat ve merhametle yaklaşılmıştır. Hatta Anadolu'da bir çok şehir, kasaba ve köy, 'deli'si ve 'veli'si ile maruftur. Azerbaycan Türk'ü Prof. Dr. Fuzuli Bayat'ın Türk Kültüründe Deli ve Delilik kitabında 'kültürel delilik' izah ediliyor, ardından Dede Korkut delilerinin tahlili yapılıyor. 'Köroğlu'da Delilik', 'Dilde Delilik' ve 'Deliliğin Marifeti', farklı başlıklar halinde önemli bölümler olarak dikkat çekiyor. Ve kitabın sonunda Mecaninül Hak (Kutsal Deliler) ile Ukalau'l-Mecanin (Akıllı Deliler) ayrı başlıklar halinde okunuyor. Ötüken'in ilgi çekici, bilgilendirici ve ufuk açıcı iyi bir eseri daha.
Nazım Payam, Anadolu'nun görklü şairlerinden, erdemli yazarlarındandır. Bizim Külliye'nin postnişini, her yıl kutlu kitaplarla çıkagelir. Bazen şiiriyle kucaklar bizi, bazen de nesriyle ötelere çağırır. Yeni kitabı Yalnızlık Risalesi. Çok iyi şiirler var ama kısası "Şiir". Onunla son bulsun yazı: "Kim inkar edebilir ki / Kalemin gücünü / işte / Ateşi suya vermiş / Denize giriyor kelime" (Ötüken)