Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Ekim 2013

Edebiyata Saygı

Rahmetli yazar, edebiyat tarihçisi, Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı'nın ahir ömründe başlatmayı düşündüğü bir kampanya vardı: "Edebiyata Saygı". Hoca, toplumda edebiyata daha çok ilgi, sevgi ve saygı beslenmesi gerektiğini belirtiyor ve bu konuda ciddu00ee çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ediyordu. Ona göre milletimizin huzuru da, devletimizin bekası da buna bağlıydı. Aziz Hoca, edebiyata hiçbir zaman dar pencereden bakmamıştır. O, edebiyattan aslında bizi biz kılan bütün değer hükümlerimizi, geleneklerimizi, toplumu ayakta tutan manevi dinamikleri anlıyordu. Türk Edebiyatı adlı eserinin yanı sıra Temellerin Duruşması'nın bu kadar çok okunmasının sırrı bu olsa gerek. Çünkü cemiyeti teşkil eden fertlerin birbirlerine nasıl bağlanabileceğinin, nasıl millet olunabileceğinin sırlarını keşfetmişti.

Ahmet Kabaklı, onlarca eser kaleme alarak, binlerce yazı yazarak, Türk Edebiyatı Vakfı gibi bir irfan ocağını kurarak üzerine düşeni yaptı. Onun idealini süsleyen bu düşünceyi hayata geçirmek, bugün hepimizin görevidir. Edebiyatla, sanatla, kültürle uğraşanların sayısının artması gerekiyor ülkemizde. Bilhassa gençlerimizin daha çok okuması, sanatla meşgul olması şart. Teknoloji ne yazık ki büyük ölçüde çocuklarımızı, gençlerimizi esir almış durumda. Halbuki teknoloji sanata, edebiyata hizmet etmelidir.

Dün büyük bir medeniyet kurmak isteyen ecdat, şiirle, tezhiple, minyatürle ve mu00fbsiku00ee ile haşir neşirdi. 'Padişahından çobanına şair millet oluşumuz' bundandır. Bugün de çocuklarımız, gençlerimiz, yetişkinlerimiz kitapla, sanatla, kültürle ve edebiyatla hemhal olmalıdır. Televizyon-bilgisayar-cep telefonu üçgeni, toplumu tamamen kuşatmadan 'edebiyata saygı'yı her kesimde yaymak zorundayız. Bu çağrı yediden yetmişe bütün insanlarımıza yapılmalı. Evlerimizde, işyerlerimizde kütüphaneler kurulmalı. Millu00ee tiyatro ve millu00ee sinema çalışmaları hızlandırılmalıdır. Muhafazakar olduğunu ifade eden işadamları, burs vererek ve bazı hayır hizmetlerinde bulunarak görevlerinin bittiğini sanmasın. Geleceğin yönetmenlerine yatırım yapmak zorundadırlar. Yerli bir tiyatro oluşturulamamışsa bunun altyapısını kurmak için kollar sıvanmalıdır. Mu00fbsikide, edebiyatta, mimaride, resimde ve diğer sanatlarda yenilikler yapılmalı, sanat coşkusu herkesi sarmalıdır.

Bugün bir çok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıf çalışıyor. Belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri çeşitli kültür sanat faaliyetlerine destek oluyor. Bunlar güzel. Ama bu hizmetler daha iyi organize edilebilir. Öncelikle bu hizmetleri yürütenler arasında sıkı bir diyalog olmalıdır. Müşterek çalışmalar, ortak projeler hazırlanmalıdır. Herşeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden bekleme alışkanlığı artık terk edilmelidir. Herkes taşın altına elini sürmeli, üzerine düşen görevi yapmalıdır. 'Edebiyata Saygı', aslında kendimize, özümüze saygıdır. Edeb'e hürmettir. Edeb anlayışının toplumda yaygınlaşması için ciddu00ee bir atılım, hayırlı bir teşebbüstür. Bugün kısmen emarelerini görüyoruz. Sanat edebiyat dergileri çıkıyor. Bir gayret var. Ama yetmez. Mesela bazı işadamları çıkmakta zorlanan dergilere maddu00ee destekte bulunabilir. Çalışanlarını bu dergilere abone yapabilirler. Böylece hem birlikte çalıştıkları insanların ufkunu genişletmiş, hem de hayırlı bir hizmeti desteklemiş ve ayakta tutmuş olurlar.

Kültür sanat dünyasının canlanmasında medyanın rolü büyük. Gazeteler, televizyonlar, radyolar ve internet siteleri de 'Edebiyata Saygı' projesinde üzerlerine düşen görevi yapmalı. Hala sanat sayfası vermekte tereddüt eden bazı gazete yöneticileri görüyoruz. Ne kadar acı. En azından vefa duygusu böyle bir davranışı gerektirmiyor. O gazeteci dostlarımız düşünsünler ki, Türkiye'de ilk gazeteleri edebiyatçılar çıkarmıştır. Namık Kemalleri, Ziya Paşaları, Şinasileri, Ahmet Midhat Efendileri hatırlasınlar. Vefa duygusu güzeldir, insana yakışr. Kadirbilir olmak üstün bir meziyet, bir erdem. Üç yaşına giren gazetemiz Milat, her gün kültür sanat sayfası vererek bu konudaki hassasiyetini gösteriyor. Takdire şayan bir davranış. İnşallah bu hususta ihmalkar davranan diğer gazeteler de Milat'ı örnek alır ve gazetelerini edebiyat haberleriyle, kültür sanat röportajları ve duyurularıyla süslerler. Bu vesile ile yerli ve millu00ee yayınlarıyla, manevu00ee değerlere bağlı duruşuyla seçkin bir gazete olarak temayüz eden Milat'ı kutluyorum. Kendisine özgü tutarlı ve istikrarlı bir çizgiye sahip olan Milat Gazetemizin basın dünyasında uzun ömürlü olmasını diliyor, yöneticilerini, yazarlarını, çalışanlarını ve okuyucularını gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum.