Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2428.66
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Eylül 2013

Edebiyat Yarışmaları

Yarışmalar, edebiyat hayatını canlı kılar, coşku ve heyecan katar. Ülkemizde, Türk edebiyatı sahasında kişi ve kurumların düzenlediği geniş çaplı ve istikrarlı yarışmalar ne yazık ki çok az. Mevcut edebiyat yarışmalarının büyük çoğunluğu, sol'un himayesinde. Dolayısıyla yarışmaları kazananlar da bu dünya görüşüne mensup kişilerden meydana geliyor. Birkaç belediyenin düzenlediği yarışmalar ise hem yetersiz, hem de tanıtımları zayıf. Bu bakımdan edebiyatımızı bütünüyle kucaklayan, millu00ee ve manevu00ee değerlere bağlı yeni edebiyatçıları yetiştirmeye, onları teşvik etmeye yönelik ciddu00ee ve büyük yarışmaların yapılması kalıcı hizmetlere vesile olacaktır. Zira bir çok genç şair ve yazar, bu yarışmalar sayesinde keşfediliyor, tanınıyor ve sanat yolunda ilk adımlarını atıyor. Yarışmaların edebiyata çok ciddu00ee katkılar sağladığına, yeni soluklar kazandırdığına canü gönülden inanıyorum.

Henüz orta öğrenimde iken memleketimizin İl Halk Kütüphanesi'nin düzenlediği kompozisyon yarışmasına katılmış ve armağan olarak da Büyük Kompozisyon kitabını kazanmıştım. Sene 1975 olmalı. Bu mahalli yarışmanın ardından ilk edebiyat yarışmasına 1976 yılında iştirak ettim. Yeni Asya gazetesinin Elif edebiyat bülteninin "Hikaye Yarışması"ydı. Bu yarışmada dereceye girdim. 1980 yılında ise Köprü dergisinin Menkıbe Yarışması'nda "Hasiye Nine" isimli yazımla birincilik ödülünü kazanmıştım.

Ötüken Neşriyat'ın düzenlediği "Peyami Safa Roman Yarışması" ile Türk Edebiyatı Vakfı'nın uzun yıllar bazı kurumlarla devam ettiğirdiği "Ömer Seyfeddin Hikaye Yarışması" unutulmaz. İkincisinde jüri üyeliği yapmıştım. Her iki yarışma da bize değerli edebiyatçılar kazandırdı. Bahaeddin Özkişi, Hasan Kayıhan, Muhterem Yüceyılmaz, İsmail Bilgin ve daha bir çok edebiyatçı bu yarışmaların sonucunda tanındı, eserleri yayımlandı. Edebiyat yarışmalarının bizde profesyonel olarak başladığı 1940'lı yıllarda ise Halide Edib Adıvar, Abdülhak Şinasi Hisar, Cahit Sıtkı Tarancı ve Attila İlhan gibi, bugün eserleriyle edebiyatımıza mal olmuş şahsiyetler öne çıktılar. Demeki ki edebiyat yarışmaları dün de önemliydi, bugün de. Başta Ümraniye olmak üzere bazı belediyeler çeşitli edebiyat yarışmaları düzenleyerek kültür hayatımıza katkıda bulunuyor, yeni edebiyatçıların yetişmesine zemin hazırlıyorlar.

Benim 2006'da kurduğum, ESKADER bünyesinde hizmet veren sanatalemi.net sitesi yöneticileri, üç yıldan beri önemli bir yarışma düzenliyor. "Sanatalemi.net Edebiyat Yarışması", 7 dalda açılıyor. Sanatalemi.net sitesinin vefat eden yedi yazarı adına düzenlenen yarışma, Makale, Hatıra, Köşe Yazısı, Deneme, Şiir, Hikaye ve Portre dallarında gerçekleşiyor. Konular serbest. Sitede köşe yazarlığı yapmış, ancak daha sonra ebedu00ee aleme göç etmiş yedi yazar adına tertip edilen yarışmaya büyük ilgi gösteriliyor. Yarışma, Abdurrahim Balcıoğlu, Ahmed Yüksel Özemre, Ergun Göze, Altan Deliorman, Hamit Can, Olcay Yazıcı ve Ümit Fehmi Sorgunlu adına düzenleniyor. Bu yarışma ile hem yazarların adının yaşatılması, hem de genç edebiyatçıların teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yarışmacıya sadece bir dalda ve yalnızca bir eserle katılmak mümkün. Son katılma tarihi, 14 Ekim 2013. Sonuçlar 25 Ekim 2013'te açıklanacak, ödül töreni ise 1 Kasım 2013 tarihinde yapılacak. Yarışmayla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin [email protected] adresine yazmaları gerekiyor. Yarışmaya, sadece amatörler ile kitabı bulunmayan şair ve yazarlar katılabiliyor. İsteyenler, eserlerini [email protected] e-posta adresine gönderebilecekler. Çalışmalar, mektup adresine (Edebiyat Yarışması, ESKADER, Cağaloğlu, Alemdar Mahallesi, Çatalçeşme Sokağı, İmamoğlu İşhanı, No: 4-8 Fatih-İstanbul) de yollanabilecek.

Yarışmacıların, yazıların başına hangi türde katılmak istediklerini, açık posta adresleri ile diğer iletişim bilgilerini belirtmeleri gerekiyor. Çalışmalar, Sanatalemi.net yazarları ve ESKADER yöneticilerinden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Dereceye giren metinler, sitede yayımlanacak. Her türde birinci, ikinci ve üçüncü seçilecek eserler, 25 Ekim 2013 tarihinde açıklanacak. Özel ödüllerle, vefat etmiş yazarların eserlerinin dereceye girenlere armağan edileceği yarışmanın töreni, 1 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşecek. Yarışmayla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin, 0 (212) 5112323 - 5112324 numaralı telefonları aramaları veya www.sanatalemi.net sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor. Elektronik posta: [email protected]