Dolar (USD)
35.17
Euro (EUR)
36.82
Gram Altın
2970.73
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Ağustos 2022

Edebiyat Şehrinden

Söyleye, söyleye veya duyura duyura ne derseniz deyiniz. Sonuçta Kahramanmaraş Belediyesi’nin birbirinden değerli yayınlarıyla buluştuk.

Buluşmamızı kim mi yaptı? Önemli mi? Eski dostlarımız sosyal medya aracılığıyla ettiğimiz sitemkâr ifadelerimizi okuyunca ilgili birim amirine izah etmişler. Bu sayede geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı elindeki yayınlardan istifade etmemiz için göndermişler. Gönderen, getiren sağ olsunlar.

Ben daha dünyaya teşrif etmeden yayınlanan Hamle dergisi orijinal nüshalarının tıpkıbasımı (Kasım 1952- Nisan 1958) cilt halinde. Duran Boz’un yayına hazırladığı ‘Aylık Fikir, San’at ve Edebiyat Gazetesi ’Hamle’yi çıkaranlar şehirlerinde attıkları adımın ülke genelinde ses getireceğini veya Yedi Güzel Adam olacaklarını akıllarından geçirmemişlerdir. Ancak Hamle ile birlikte dergiciliğe başlayacaklara örnek olmuşlardır. Edebiyat ve san’atın samimiyet adresli insanların elinde yoğrulmasının nasıl güzel olacağını da göstermişlerdir.

Bu güzel vefanın devamı niteliğinde bir başka dergi ise her Kahramanmaraş denildiğinde aklıma düşen Andırın Postası gazetesidir ki, onun eki olarak yayın dünyamızda edebiyat ve sanat dostlarıyla buluşan ‘İkindi Yazıları’ dır. Her sayısını merakla bekler, o yıllarda edebiyat öğretmenliği yaptığı o yılarda sınıflarda ders içinde talebelerimle birlikte okuduğum İkindi Yazıları’na hiç yazı göndermedim. Daha sonra ek olarak yayınlanan Makas mizah dergisinde sanırım bir veya iki defa yazımız yayınlanmıştı. Severek okuduğum 1985 Nisan’ında çıkan derginin yayın yönetmeni Nedim Ali( Mehmet Ali Zengin) ile hiç tanışmadan derginin basım adresi olan Yokuş Sokağını görmeden Andırınlı bir öğrencime anlattığımda şaşırmıştı. Kamil Aydoğan, Şaban Abak, Mevlana İdris, Kemal Sayar, Arif Ay, Gökhan Özcan, Adem Turan, Ragıp Karcı ve Yunus Develi isimleri hafızamda ilk sıralardadır. Derginin nüshaları Hamle’de olduğu gibi tıpkıbasımı yapılarak ciltlenmiş halde kitaplığımızda yerini alırken o günlerde kıymetini bilemediğimiz İkindi Yazıları’nı arşivimizde görmenin sevinciyle emek verenleri yâd etmiş olduk.

Tabakâtü’l- Mer’aşiyye (Kahramanmaraş Evliyaları) M. Tahir Gören yazmış, Erdoğan Aydoğan’ın editörlüğünü üstlendiği ‘Öykülerde Maraş’, Safahat şairimiz Mehmet Akif’i hatıralar, portreler ve sosyolojik bakışla inceleyen isimler Duran Boz ile Selim Somuncu’nun hazırladıkları farklı bir kitap, söz varlığımızdan misallerin yer aldığı Doç. Dr. Burak Telli’nin hazırladığı ‘Maraş Yöresi ve Ağızları’nı meraklısına basmışlar, Maraşlı şairlerin çocuklarımız için kaleme aldıkları birbirinden güzel şiirler güldeste olarak Duran Boz’un editörlüğünde basılırken saklı şair Alaeddin Küçükkürtül’ü de unutmamışlar ve ‘Nar Rengi Defter’ ismiyle şiirleri okurlarıyla buluşturmuşlar.

Bir çırpıda bu kadar güzel yayını bir arada görünce şaşkınlığımız sürerken kapımız bir kez daha çalındı bu sefer de Evelâhir, Yitiksöz ve Berdücesi isimleriyle okurlarıyla buluşan periyodik yayınlara merhaba dedik demesine de önümüzdeki günlerde okuyup değerlendirmek için sütun başlığımıza uyarak karalamamızı okurumuzun ve Kahramanmaraş Belediye Başkanı Sayın Hayrettin Güngör ve yayınları bize göndermeden arayarak nezaket örneği gösteren Kahramanmaraş Belediyesi Kültür ve Turizm Şube Müdürü Sayın Mesut Serdar’ın hoşgörülerine sığınarak Sütçü İmam’ın torunlarına da selam gönderiyorum.