Edebiyat Bülteni'nden Necip Fazıl'a Vefa
Gideriz, nur yolu izde gideriz
Taş bağırda, sular dizde gideriz
Bir gün akşam olur, biz de gideriz
Kalır dudaklarda şarkımız bizim...(N.F.K.)
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi tarafından çıkarılan Edebiyat Bülteni, Necip Fazıl özel sayısıyla raflardaki yerini aldı. Çile ve dava neferi olan üstadımızı ölümünden otuz yıl sonra hayırla yad etme ve her sayfasına onun aziz ruhunu nakşetme nezaketi gösteren dergi, TDED Çorum Şube Başkanı Turhan Candan'ın "Otuz Yıllık Özlem" isimli merhabasıyla tebessüm etti okuruna. Bu manidar sesleniş;
"Memleket sathına yayılan Necip Fazıl ilgisinin cadde, bulvar, kültür merkezi, okul vs. isimlere yansırken onu hakkıyla anlamanın yeni nesle sağlayacağı faydalar üzerinde adamakıllı kafa yormanın gerekliliğinden" bahsetmekte ve sloganlara malzeme olmuş değerli bir hazineyi sloganların kalabalığından, sığlığından, popülizminden kurtarma şartından söz ederek aykırı bir abartıyla, haklı bir takdir ayrımını yapmaktadır.
Necip Fazıl'ın bir şair olarak Edebiyat dünyasına girişinin, Cumhuriyet'in ilk yıllarına tekabül ettiğini söyleyen ve o dönemde yaşanan değer kaybı/savaşından söz eden Mustafa Özçelik, "Necip Fazıl'ın Şiiri" isimli yazısında; "eskiyi unut, yeni yolu tut" prensibiyle, eskinin hakarete uğrayarak yeninin aşırı bir duygusallıkla yüceltildiğini, değer karmaşası yaşanan bu zeminde sanatkarların kendilerini büyük bir boşlukta hissederek yeni arayışlar içine düştüğünü, batıcılık ve Marksizm kavramlarının rağbet gördüğünü ve bu ortamda Necip Fazıl eserlerinin "tepki" mahiyeti taşıdığını anlatıyor.
Derginin dikkate değer yazılarından birini de "Necip Fazıl'ın Şiirinde Mistik Doku" ismiyle Mehmet Aydınkal kaleme almış. Ahmet Oktay, Orhan Okay, M. Fuat, Hilmi Yavuz, Rasım Özdenören gibi isimlerin üstat ile alakalı yorumlarına yer veren yazar, Necip Fazıl şiirlerinde temel unsurun "duygu haline gelmiş düşünce" olduğunu hatırlatıyor.
Edebiyat Bülteni'nin genel yayın yönetmeni Halit Yıldırım "Necip Fazıl Şiiri ve Edebiyatımıza Etkisi" isimli yazısıyla edebu00ee bir dokunuşun izdüşümlerini yansıtıyor bu sayıda sayfalara. O, dava şairinin içinde bulunduğu cemiyeti izah ile başlayan nitelikli cümleleriyle daha başlangıç safhasında sözün büyülü atmosferi içerisine çekiyor okuru. İslami çizgi ve şuurda şairi ele alan yazar, Fazıl'ı yüklendiği misyonla manevu00ee bir çizgide izah yoluna gidiyor.
"Istırabı Gergefte İşleyen Adam" başlığıyla dikkat celbeden Nihat Örs, bu başlığın ardından gitmeyi tercihle, çilesi üzerinde duruyor şairin en çok. Üstadın ıstırabını bizlere bırakılan vasiyet olarak değerlendiren kalem, anlıyor olmanın acı yükünü nakşediyor satırlarına adeta.
Derginin diğer yazılarını "Hazine Şahsiyet Necip Fazıl Kısakürek" adıyla Salim Kanat, "Doğunun Aksi Evladı" ismiyle Mehmet Okumuş, "Necip Fazıl'ın Dehası" çalışmasıyla Mehmet Tatlısu, "Çile Adamı" ile Mehmet Seçer, "Buz Dağını Eriten Deha Üzerine" yazısıyla Sergül Vural, "Velüd Bir adam ve Tiyatro" ismiyle Adem Arslan, "Necip Fazıl'ın Mistik Aynası: Tiyatro" ismiyle Edip Uğurludağ, "Necip Fazıl'in Hikayeciliği" ile Halit Yıldırım, "Edebiyatımızda Nesil Çatışması ve Necip Fazıl" ile Mustafa Özçelik ve "Necip Fazıl'ın Hikayelerinde Metafiziğin Zirvesi: Ölüm" isimli yazısıyla Ayşe Melike Kurtaran oluşturuyor.
Merhumun "Anneme Mektup", "Visal", "Kaldırımlar II", "Destan", "O'nun Ümmetinden Ol!", "Muhasebe" şiirleriyle süslenen dergi, Kenan Yaşar'ın "Segah Gibi", Halit Yıldırım'ın "Üstada Arz-ı Hal" Halil Manuş'un "Çile Üstadına" Ömer Kıday'ın "Şairler Sultanı", Nuray Alper'in "Hasretin Billur Serenadı" isimli şiirlerine yer veriyor;
Varlığı kucaklayıp yokluk çerçevesinden
Ebediyen sıyrıldın ayrılık kisvesinden
Hasretle yürüdüğün vuslatın zirvesinden
Bir demet dua yolla gönlüme aşkla şair
Selamın sabrım olsun, cümle alem vesair(N.A.)