Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.60
BIST 100
9134.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Aralık 2012

Ebu Bekr Sıddık (ra) 9 / Kişiliği ve Yönetimi

Bu yazımızla Ebu Bekr Sıddık (ra) hayatından dersleri tamamlıyoruz. Bundan sonra Ömer (ra) in hayatından derslere devam edeceğiz inşallah. Şüphesiz Ashabı kiram (Rıdvanullahi aleyhim ecmain) ın hayatı ve ondan alınacak derler, gazete köşelerine veya kitap sayfalarına sığmayacak kadar çoktur. Ancak köşe ve sayfaların imkan verdiği ölçüde bu ders ve ibretleri paylaşmak bu konudaki boşluğa az da olsa katkı sağlayacaktır. Siyer, sahabe hayatı ve İslam tarihi gibi eserleri, ders ve ibret alma metoduyla okur ve değerlendirirsek çok daha müstefid oluruz.

Tacir olarak geniş bir kültüre sahip olan Hz. Ebu00fb Bekir, dürüstlüğü ve takvası ile ashab içinde ilk sırada yer alır. Karakteri; yumuşak huyluluk, çok düşünüp az konuşmak, tevazu ile belirgindi. Hz. u00c2işe'nin rivayetine göre, "gözü yaslı, gönlü hüzünlü, sesi zayıf" biri idi. Cahiliye döneminde müşrikler ona güvenir, diyet ve borç, alacak islerinde onu hakem tanırlardı. Resulullah (sav) ın en sadık dostu olan Ebu00fb Bekir'in Miraç olayında sergilediği sonsuz bağlılık örneği ona "es-Sıddık" lakabını kazandırmıştır. O bu olayda "O ne söylüyorsa doğrudur" demiştir. Cömertlikte ondan üstünü de yoktur. Bütün malını mülkünü İslam için harcamış, vefat ederken vasiyetinde, halifeliği müddetince aldığı maaşların, topraklarının satılarak iade edilmesini istemiş ve geride bir deve, bir köleden başka bir şey bırakmamıştır. Dört eşinden altı çocuğu olan Ebu Bekr Sıddık (ra) kızı Aişe (ra) yi hicretten sonra Resulullah (sav) ile evlendirmiştir. (Tabakat, İbni Sa'd, VI, 130, İbnu'l-Esir, II, 115)

Hicret sırasında mağarada iken ayağını bir yılan soktuğunda ve ayağı acıdığında o sırada dizine yatıp uyumuş olan Peygamber'i uyandırmamak için sesini çıkarmaması, ağlarken Hz. Peygamber uyanıp ne olduğunu sorduğunda, "Anam-babam sana feda olsun ya Resulullah" demesi olay Ebu00fb Bekr'in Resulullah (sav) a olan bağlılığının örneklerinden sadece biridir. Hz. Ebu00fb Bekr'in beyaz yüzlü, zayıf, doğan burunlu, sakallarını kına ve çivit otuyla boyayan sakin bir adam olduğu rivayet edilir (İbnu'l Esir, el-Kamil fi't-Tarih, II, 419-420). Resulullah (sav) tan sonra bu ümmetin en hayırlısı Ebu00fb Bekr'dir. O, Hz. Peygamber'in veziri, fetvalarda en yakını idi. Resulullah (sav) ın "insanlardan dost edinseydim, Ebu00fb Bekr'i edinirdim" (Buhari, Salat, 80: Müslim, Mesacid, 38: İbni Mace, Mukaddime, II)u2026 "Herkeste iyiliklerimin karşılığı vardır, Ebu00fb Bekr hariç" demesiu2026 Son hutbesinde, "Allah, kullarından birini dünya ile kendi katında olan şeyleri tercih hususunda serbest bıraktı; kul, Allah katında olanı tercih etti'' diye Ebu00fb Bekr'i övmesiu2026 Ve mescide açılan tüm kapıları kapattırıp yalnız Hz. Ebu00fb Bekir'in kaprisini açık bırakması ona verdiği değeri göstermektedir. Hz. Ebu00fb Bekr'in nasslara aykırı hiçbir görüşü bize ulaşmamıştır, çünkü böyle bir reyi yoktur. Ebu00fb Bekr nasih sünneti çok iyi biliyor, Resulullah (sav) ı herkesten çok tanıyordu. Bu yüzden hilafetinde kendisine karşı içte muhalif bir hareket olmamış ve fitneler görülmemiştir (Buhari, Fedailu Ashabi'n-Nebu00ee, 3 ). ihtilaf veya ihtilaflarda çözümsüzlük, bid'atler onun devrinde yaşanmamıştır. "Üzülme, Allah bizimle beraberdir" buyuran Resulullah (sav) ın haberi sanki lafızda ve manada Hz. Ebu00fb Bekr'de zahir olmuştur (İbni Teymiye, Külliyat Tercümesi, İstanbul 1988, IV, 329).

Kaynaklarda onun, "Ben ancak Resulullah (sav) a tabiyim, birtakım esaslar koyucu değilim" diyerek kararlarında çok titiz davrandığı zikredilir (Taberu00ee, IV, 1845; İbni Sa'd, III, 183). Bir meseleyi hallederken önce Kur'an'a bakar, bulamazsa Sünnette araştırır, orda da bulamazsa Ashabla istişare eder ve içtihat ederdi. Ganimetin bölüşümü meselesinde Muhacir-Ensar eşitliğinin ihtilafa yol açmasında Ömer'in Muhacirlere daha çok pay verilmesini savunmasına rağmen ganimeti eşit olarak bölüştürmüştür. O sebeple hilafetinde huzursuzluk çıkmadı. Resulullah (sav) ve kendisi, bir mecliste bir anda verilen üç talakı bir talak saymışlar, bu daha sonra, birçok "maslahat gereği" yapılan değişiklikler gibi, üç talak sayılmıştır. Yani Ebu Bekr Sıddık (ra) Resulullah (sav) ın tüm uygulamalarını aynen tatbik etmiştir. Kalpleri İslam'a ısındırmak istenenlere toprak vermesi gibiu2026 Bazen de maslahat gereği veya zamanın değişmesiyle hükümlerin değişmesini söyleyen ashabına uymuştur. Müslümanlar henüz otuz sekiz kişiyken Mekke'de Mescidi-i Haramda İslam'ı tebliğ eden ve müşriklerce dövülen Ebu00fb Bekr'e hilafetinde "Halifetu Resu00fblillah" denilmiş, sonraki halifelere ise "Emu00eerü'l-Mü'minu00een" denilmiştir. Mali işlerini Ebu00fb Ubeyde, kadılık ve kaza islerini Hz. Ömer, katipliğini Zeyd b. Sabit ve Hz. Ali, başkumandanlığını Usame ve Halid b. Velid yapmıştır. Medine Daru'l-İslam'ın başkenti olmuş, Mekke, Taif, San'a, Hadramevt, Havlan, Zebid, Rima, Cened, Necran, Cures, Bahreyn vilayetlere ayrılmıştır. Yönetimi merkezu00ee olup, ganimetlerin beşte biri Beytu'l-Mal'de toplanmistir.

Ebu Bekr Sıddık (ra) Mukillu00een denilen çok az hadis rivayet eden ashaptan sayılır. O, yanılıp da yanlış bir şey söylerim korkusuyla yalnızca yüz kırk iki hadis rivayet etmiş veya ondan bize bu kadar hadis rivayeti nakledilmiştir. Öğütlerinden bazıları şöyledir: "Resulullah vahiy ile korunuyordu. Benim ise beni yalnız bırakmayan bir şeytanim vardır... Hayır islerinde acele edin, çünkü arkanızdan acele gelen eceliniz var... Allah için söylenmeyen bir sözde hayır yoktur... Herhangi bir yericinin yermesinden korktuğu için hakki söylemekten çekinen kimsede hayır yoktur... Amelin sırrı sabırdır... Hiç kimseye imandan sonra sağlıktan daha üstün bir nimet verilmemiştir... Hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekinizu2026 (bu yazı dizisindeki alıntılar, Ahmet Ağırakça, Sait Kızılırmak'ın "aşereyi mübeşşere" eserlerinden alınmıştır. Dersler ve ibretler fakire aittir. Selamu2026 duau2026 [email protected]

NOT: 3. Kitabımız, İmam-ı Nevevu00ee'nin 40 hadisinden DERSLER VE İBRETLER Nida yayınlarından temin edilebilir. Ders ve ibret metodu her konuda ufkumuzu açar kanaatindeyim. İrt. nidayayıncılık.com.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan