Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Kasım 2022

E-Ticaret girişimcisinin yol haritası

Daha öncede yazdığım gibi pandeminin başlaması ile e-ticaret çok hızlı bir şekilde ivme kazandı. Üreticiler, toptancılar, ara toptancılar firmalarına özel e-ticaret sitesi kiralayıp kendileri satmaya başladı.

Hal böyle olunca rekabet sebebiyle karlılık oranları çok düştü. Ve girişimcilerin aklında hep şu soru oluştu:

Yol haritam nasıl olmalı?

Nasıl kar yapabilirim?

Güncel bir başka konu ise içinde bulunduğumuz Kasım ayı. Malumunuz e-ticaret sektöründe Kasım ayı demek ‘Kampanya ayı’ demektir.

Peki yeni girişimciler rakiplerini bu kampanya döneminde nasıl geçebilir?

Tüm bu soruları İdeasoft E-ticaret Yazılımları A.Ş Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Çalışkan ile konuştuk.

Fatih Çalışkan'ın ifadesiyle “Öncelikle, e-ticarete başlayan firmanın siparişleri takip edecek, paketleyip faturasını kesip kargoya verebilecek yani operasyonel süreci hızla yönetecek vakti ya da bir personeli olmalı.

Ürün bilgileri kısmı çok önemli. Özgün bilgiler olmalı. Fiziki satışlarında mağazaya gelen bir müşterisi hangi soruları soruyorsa, ürün açıklamalarına o cevapları yazmalı. Başka bir yerden kopyala yapıştır yapmamalı.

Girişimci satışa başlamadan sürecin en başında bir kargo firması ile anlaşma yapmalı.”

Peki yeni başlayan bir girişimcinin internet satışları elbette ki çok düşük olacaktır. Belki günde 1 sipariş belki 5.

Kargo firmalarından ucuz gönderi ücreti teklifi alması olanaksız. Bununla ilgili her hangi bir çözüm öneriniz var mı?

"Bizden alt yapı alan satıcılar, bizim kargo firmaları ile olan anlaşmamızdan faydalanabilirler. Yüzde 50'ye varan indirimle kargolarını gönderebilirler.

Kar yapma konusuna gelecek olursak;

Birinci öncelik! Firmanın markalaşması şart; markalaşınca müşterisine güven unsuru aşılayacağı için kâr marjını arttırabilir.

İkincisi ise müşteri hizmetleri ve ilgi; altında yatan mantık müşteriye değer verdiğini göstermek ve rakiplerinden farklılaşmak. Bunu da hızlı müşteri iletişimi, ürünün yanında kullanım kılavuzunu göndermek, özenli paketleme, belki küçük bir hediye ile yapabilir.

Bunların dışında da web sitesinin teknik tarafı tam çalışır olmalı. Çalışmayan herhangi bir butonu olmamalı ve mutlaka site cep telefonu uyumlu olmalı. Çünkü siparişlerin çoğu mobilden geliyor.

Tüm bunları yaptıktan sonra siteye ziyaretçi çekmek için reklam vermeli. Burada ilk etapta Google reklamları ve sosyal medya reklamları önemli. Bunlardan başlamalı.”

Benimde ekleme yapmam gerekirse, Google aramalarda üst sıralarda çıkmak için ürünlerin ana fotoğrafları beyaz zemin üzerinde çekilmiş olmalı. Ve ürünün her ayrıntısının öne çıkarıldığı farklı fotoğraflar olmalı. Mümkünse tabi bir de videosu.

Satıcının genel odağı; müşteriye fayda sağlayacak tüm ayrıntıları ön plana çıkarıp rakiplerinin önüne geçmeli.

Ayrıca kişiye özel, müşterisinin özel günlerinde kupon, hediye çeki tanımlamaları yapılarak müşteri ile duygusal bağ kurulmalı.

Kendi e-ticaret sitenizin olmasının diğer bir güzel tarafı da, müşteriler sitenizde gezdikten sonra, onlara sosyal medya ve Google vasıtasıyla yeniden pazarlama yapabilirsiniz.