E-İhracatta Yapılan Hatalar
E-ticaret ile alakalı gelişmeleri yakından takip etmek ve yeni konular ile ilgili bilgi edinmek isteyen e-ticaret girişimcileri, Kobi'ler, mevcut girişimini büyütmek isteyenler, e-ticaret, pazarlama, reklamcılık ve dijital gibi alanlarda çalışanlar için Ticimax her ayın son haftası ücretsiz bir etkinlik düzenliyor.
Geçen ayki toplantıya ben de gittim. E-ticarette uzmanlaşmış markaların temsilcileri, farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 150 katılımcıya faydalı ve yol gösterici bilgiler verdi.
Elle Ayakkabı E-ticaret Satış ve Pazarlama Müdürü Pınar Tutuş, Ticimax Dijital Pazarlama Uzmanı Pınar Keleş, Altunbilekler E-ticaret Yöneticisi / Eğitmen Sedat Ateş ve Me Consultancy Kurucusu Murat Erdör’ün konuşmacı olduğu etkinliğe sadece işletme sahibi olanlar değil bu konuya merakı olanlar da katıldı. İş hayatında yeni bir alana geçiş yapmak istediğinizde “çevre” önemli bir rol oynuyor. E-ticaret yapmak istiyorsunuz, ama çevrenizde e-ticaret uzmanı ya da e-ticaret yapan bir tanıdığınız yoksa pek çok şeyi kendiniz deneyerek öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Böyle etkinlikler bu anlamda da size avantaj sağlayabiliyor. Başka şehirlerde yaşayanlar ya da zaman kısıtı olanlar için ise internet üzerinden online sohbetler yapıyorlar. Aklınızda bulunsun.
E-Ticaretin toplam ticaret içerisindeki payı son derece düşük. Ülkemizde e-ticaret özellikle e-ihracat çok yavaş gelişiyor. Başta ekonominin bel kemiği olan KOBİ’ler e-ticarete pek sıcak bakmıyor. Yapanlar da tecrübe ve bilgi eksikliğinden dolayı bazı hatalara düşüyor.
Büyük şirketler global anlaşmalar yaparak e-ihracata kolayca başlayabiliyor ancak KOBİ'lerin önemli bir bölümü için konu hala bilinmezliklerle dolu. Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, e-ihracatın önüne taş koyan ve en sık karşılaşılan hataları şöyle sıralıyor;
Yanlış dilde reklam vermek; E-ihracatta en önemli basamaklardan biri, hedef ülkeye yönelik sosyal medya ve Google reklamları. İngilizce uluslararası bir dil olabilir ama potansiyel müşteri kitlenizin hepsinin İngilizce bildiğini varsaymak doğru bir yaklaşım değil. Belki Avrupa ülkelerinde hedef kitleniz İngilizce okuma konusunda sorun yaşamayabilir fakat Rusya, Balkanlar, Ortadoğu ve Türki coğrafyada herkesin İngilizce bildiğini düşünmemelisiniz. Mutlaka hedef ülkeye göre sitenizin çevirisini de yaptırarak, yerel dillere uygun reklam içerikleri hazırlatmalısınız. Web sitesinde dil seçeneklerinin kullanıcı tarafından değiştirilebilmesini tercihe bırakmalısınız.
Yanlış kargo firması seçimi; hedef bölgenizi iyi bilmeyen bir kargo firması, teslim süresini uzatacak ve müşterilerinizi bıktıracaktır. Ayrıca lojistikte iyi bir matematik yapmazsanız, ürün fiyatından fazla kargo parası ödemek ya da ödetmek zorunda kalabilirsiniz. Ürününüzü pazar yerlerinde satmak istiyorsanız, bazı pazar yerlerinin kargo hizmetleri oluyor, onlardan faydalanabilirsiniz. Ülkelere göre alışveriş alışkanlıklarına uyum sağlamak zorunda olduğunuzu da unutmamalısınız. Mesela Ortadoğu ve Rusya’da en yaygın ödeme biçimi, kapıda ödeme. Bu ödemeyi alabilecek yerel kargo firmalarıyla anlaşma yapılması önemli.
Konuya yarın devam edeceğiz inşallah..