Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2458.98
BIST 100
9760.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ağustos 2021

​Dünyalara bedel beş kelime!..

Eshab-ı kiramdan bir zat, Efendimiz aleyhisselama gelerek şöyle dedi: “Ey Allah’ın Resulü! Şer’î hükümler çoğaldı. Bana sıkı sıkıya sarılacağım bir şey söyle, dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem: “Dilinden Allah’ın zikrini eksik etme, dilin daima onunla yaş olsun, buyurdu!” (Tirmizi 3372)

Hiç şüphe yok ki, zikrullâh yani Allahü Teâlâyı anmak çok önemli bir amel-i sâlihtir. Âyet-i kerimlerde buyuruldu ki: “İyi bilin ki kalbler ancak Allah’ı zikretmekle (anmakla) huzur bulur.” (Ra’d 28)

“Öyle ise siz Ben’i zikredin (anın) ki, Ben de sizi zikredeyim (anayım). Bana şükredin, nankörlük etmeyin!” (Bakara 152)

Birçok hadis-i şerife konu olan ve bütün evliyanın ısrarla çektikleri beş kelime vardır. Bu mübarek kelimeler şunlardır:

“Sübhânallâh”, “El-hamdü lillâh”, “Lâ ilâhe illallâh”, “Allâhü ekber”, “lâ havle velâ kuvvete illâ billâh.” İmkân buldukça bu mübarek kelimeleri -manalarını düşünerek- ne kadar çekebilirsek çekelim. Birer hazine olan bu kelimelerin manaları ise, kısaca şöyledir:

1- “Sübhânallâh”

Allahü Teâlânın; hiçbir kusur ve eksiği yoktur. Bütün üstün vasıflar O’nundur. Çünkü O, birdir, ezelî ve ebedîdir, kâinatı; varlık âlemini, dünya ve âhireti; bütün içindekilerle beraber yoktan var edip yaratan ve yaşatan O’dur. Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O’nun hiçbir kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

2- “El-hamdü lillâh”

Varlık âleminde hangi şekilde ve hangi vesileyle olursa olsun; bana veya herhangi bir canlıya ulaşan bütün iyilik ve nimetlerAllahü Teâlâdandır. Bunun için bütün nimetlerine karşı Allahü Teâlâya sonsuz teşekkür ederim. Çünkü Allahü Teâlâ dilemedikçe; bütün insanlar biraya gelse, ne bana ne de hiçbir kimseye en ufak bir fayda sağlayamazlar. Yine Allahü Teâlâ dilemedikçe; bütün insanlar biraya gelse, ne bana ne de hiçbir kimseye en ufak bir zarar veremezler. Çünkü Allahü Teâlâ birdir, ezelî ve ebedîdir, kâinatı; varlık âlemini, dünya ve âhireti; bütün içindekilerle beraber yoktan var eden ve yaşatan O’dur. Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O’nun hiçbir kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

3- “Lâ ilâhe illallâh”

Tek ibadet edilmesi gereken Allahü Teâlâdır. O’ndan başka hiç kimseye ibadet edilemez. Biz, sadece ve sadece Allahü Teâlâya ibadet eder ve yalnız O’ndan yardım dileriz. Çünkü Allahü Teâlâ; vardır, birdir, ezelî ve ebedîdir, hiçbir kusur ve eksiği yoktur. Bütün üstün vasıflar O’nundur. Kâinatı; varlık âlemini, dünya ve âhireti; bütün içindekilerle beraber yoktan var eden ve yaşatan O’dur. Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O’nun hiçbir kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

4- “Allâhü ekber”

Ezelî ve ebedî olarak her yönden en büyük, Allahü Teâlâdır. O’ndan daha büyük bir kimse veya bir güç yoktur. Çünkü O; birdir, ezelî ve ebedîdir, hiçbir kusur ve eksiği yoktur. Bütün üstün vasıflar O’nundur. Kâinatı; varlık âlemini, dünya ve âhireti; bütün içindekilerle beraber yoktan var eden ve yaşatan O’dur. Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O’nun hiçbir kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

5- “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”

Allahü Teâlânın yardımı olmadan; ne ben ne de hiç kimse; hiçbir günah, zarar ve kötülüğü kendinden uzaklaştıramaz. Yine O’nun yardımı olmadan; ne ben ne de hiç kimse; kendine hiçbir sevap, fayda ve iyilik sağlayamaz. Çünkü O; vardır, birdir, ezelî ve ebedîdir, hiçbir kusur ve eksiği yoktur. Bütün üstün vasıflar O’nundur. Kâinatı, varlık âlemini; dünya ve âhireti; bütün içindekilerle beraber yoktan var eden ve yaşatan O’dur. Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O’nun hiçbir kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

Bu mübarek kelimeleri söylemeyi, kendimize âdet haline getirelim. Zira âhirette bunlara çok ihtiyacımız olacak… İnşaallah “istiğfar”ı ve “salevat-ı şerife”yi, ayrı birer yazı olarak işleyeceğiz.