Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2307.56
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Ekim 2021

Dünya, temizliği müslümanlardan öğrendi!..

Hakiki müslüman, hem çok temizdir hem de sağlığına çok dikkat eder. Buna tarih şahittir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İstanbul’a gelen bir Alman rahibi, 1560’da yazdığı bir eserde şöyle demektedir: İstanbul’daki temizliğe hayran kaldım. Burada herkes günde beş defa yıkanır. Bütün dükkanlar tertemizdir. Sokaklarda pislik yoktur. Satıcıların elbiseleri üzerinde ufak bir leke bile bulunmaz. Ayrıca ismine “hamam” dedikleri ve içinde sıcak su bulunan binalar vardır ki, buraya gelenler, bütün bedenlerini yıkarlar. Halbuki bizde insanlar pistir, yıkanmasını bilmezler.

Evet bütün dünya, genel anlamda temizliği yüce dinimiz İslâm’dan öğrendi. Çünkü İslâm’dan önce insanoğlu; doğru dürüst temizlik nedir bilmiyor ve şu anda tiksindiğimiz şeylerle çok rahat bir şekilde haşir neşir oluyordu.

Bizler, ayakkabıyla basılan yerlere oturmuyoruz ve ayakkabıyla evlerimize girmiyoruz. Çünkü biz, namaz kıldığımız yerin temiz olması gerektiğine inanan bir ümmetiz. Namaz ibadeti de, günde beş defa tekrarlandığı için, devamlı temiz olmak zorundayız. Ayrıca gerektiği zaman banyo yapmadan asla dışarı çıkmıyoruz.

Bu listeyi uzatabiliriz… İşte doktorların, reçeteyle hastalarına tavsiye ettiği bütün bu ve benzeri güzel alışkalıkların tamamını, yüce dinimiz İslâm sayesinde otomatik olarak uyguluyoruz.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Allah güzeldir, güzeli sever. Temizdir, temizi sever. Kerimdir, keremi sever. Cömerttir, cömertliği sever. Evlerinizi, iş yerlerinizi ve çevrenizi temiz tutunuz.” (Tirmizî 2799)

Ayrıca insan, Allah’ın kulu ve yeryüzündeki halifesidir. Allahü Teâlâ: “…Allah çok temizlenenleri sever,” (Tevbe 108) buyurarak, insanın temiz olmasını istemiştir.

İmam-ı Gazalî’ye göre temizliğin dört mertebesi vardır, şöyle ki: a) Beden ve çevrenin her türlü kir ve pislikten temiz olması. b) Bütün organların her çeşit günahtan korunması. c) Kalbin her türlü kötü huy ve rezilliklerden arındırılması. d) Sırrın (ruhun), Allahü Teâlânın hâricindeki herşeyden temizlenmesidir ki bu, peygamberler aleyhimüsselam ve sıddıkların mertebesidir. Her mertebe, bir sonrakinin şartıdır, dolayısıyla bildiğimiz dış temizlik, her dört mertebenin de şartıdır. (İhyau ulûmi’d-din, c. 1, s. 169)

Allahü Teâlânın bir ismi de el-Kuddus’tur. Yani O, bütün eksiklik ve noksanlıklardan uzak ve münezzehtir, pak ve temizdir. İbadetlerin de ancak temiz olanlarını kabul eder. Bunun için, kullarına temizlik kurallarını bildirerek, temiz bir şekilde ibadet etmelerini emretmiştir.

Yüce dinimiz İslâm, hem maddî hem de manevî temizliği hükme bağlamış, insanların keyfine bırakmamıştır. Peygamber Efendimiz de temizliğe büyük önem vermiştir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Temizlik, imana çağırır. İman ise, sâhibi ile beraber cennettedir.” (Taberani, Mucemu’l-evsat 7311)

“İslâm temizdir. Bunun için siz de temizlenin. Çünkü Cennete temizlerden başkası girmez.” (Taberani, Mucemu’l-evsat 4893)

İslâm dini, sağlığın büyük bir nimet olduğunu bildirmiş, müminlere yüklediği vazifelerle sağlığı koruyucu her türlü tedbiri öğretmiştir.

Pek çok hastalık, hijyen kurallarına uymamak ve yetersiz temizlikten kaynaklanır. Bu tür hastalıklardan korunmanın en kolay ve en etkili yolu da temizliktir. Çünkü temizlik, mikropları bizden uzaklaştırır ve hastalıklara karşı bizi dirençli kılar.

Temizlik, hem sağlığımızın temelini oluşturur hem de uygarlık seviyemizi ifade eder.

Temizlik, kişiye güven ve mutluluk verir. Temiz insanın, toplum tarafından benimsenmesi ve başkalarıyla sağlıklı iletişim kurması çok daha kolaydır.

Temizlik, biz müslümanların hayatında çok önemli bir yer tutar. “Arslan yattığı yerden belli olur” atasözü, bu hakikati veciz bir şekilde ortaya koymaktadır.

Dinimiz, bazı ibadetleri yapabilmemiz için, vücut temizliğini şart koşmuştur. Mesela namaz kılabilmek için, öncelikle abdestli almamız gerekir. Ayrıca vücudumuzun, elbisemizin ve namazı kılacağımız yerin temiz olması şarttır. Dinimizin temizliğe verdiği önemi en iyi özetleyen söz, Efendimiz aleyhisselamın: “Et-tahûru şatru’l-iman (temizlik, imanın parçasıdır) (Müslim 223) hadis-i şerifidir.

Temiz toplum, temiz insanlardan oluşur. Bunun için, temizliğe azamî dikkat etmeli ve en yakınımızdan başlayarak ulaşabildiğimiz her yere bu asil bilinci yaymalıyız…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan