Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
20 Mart 2016

Dünden Bugüne

Dünle bugünü mukayese ettiğimizde şu hakikati görüyoruz. Dün Çanakkale'de 'yedi düvel' dışarıdan hücum ediyordu. Merhum u00c2kif'in "Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela" dediği şer cephe, saldırmaya, bizi çepeçevre sarmaya ve topyekun yok etmeye çalışıyordu. Bunlar Allah'ın inayetiyle defedildi. Geldiklerine bin pişman dönüp kaçtılar. Bugün durum daha vahim. O yedi düvel yine var. Ama içimizden de hainler güruhu düşmanlarımıza destek oluyor. 'Akademisyen' kisvesiyle,'basın mensubu' sıfatıyla, 'siyasu00ee' görünerek, hatta 'mecliste pişkince oturarak' teröriste sahip çıkıyor. Dolayısıyla vazife daha büyük, mücadele daha çetin ve millet olarak biz devletimizle, ordumuzla, emniyet güçlerimizle daha çok kenetlenmeliyiz.

İşte dün Taksim'de yaşananlar! Hainler, Ankara'dan sonra İstanbul'un merkezu00ee bir yerini hedef seçti. Hiç boş durmayacaklar, daha da uğraşacaklar, ellerinden geleni yapacaklar. Bize düşen maziden ibret alarak, geçmişten hisse kaparak bugünkü olayları doğru yorumlamak ve safımızı iyi belirlemek. Bugün ne yazık ki, aklı başında olduğunu sandığımız bazı safdiller, bazı cahiller ülkeyi kana bulayanların neredeyse yanında saf tutuyor. Polisimizi ve askerimizi şehit edenleri 'hendekçi arkadaş' ilan ediyor. Üstelik bu kişiler, muhalefet cephesinin önde gelenleri. Yazıklar olsun! Bu hadiseler, geçmişi daha iyi anlamamız ve doğru kaynaklara ulaşmamız gerektiğini anlatıyor. Mademki maziye bakıp bugünü değerlendirmemiz gerekiyor. Öyleyse tarihle ilgili kaleme alınan bazı eserlerden kısaca bahsedelim:

Mareşal Fevzi Çakmak Açıklıyor: Derin Tarih artık her sayısıyla konuşulan bir dergi. Üstelik her sayı ile birlikte okuyucularına bir kitap hediye ediyor. O kitaplardan biri "Mustafa Kemal Paşa'yı Kurşuna Dizilmekten Nasıl Kurtardım?" üst başlığıyla ve Mareşal Fevzi Çakmak Açıklıyor adıyla okurlara takdim edildi. Hem de ilk kez. Geçmişi, bilhassa yakın tarihimizi iyi bilmemiz şart. Eser, bu amaca hizmet ediyor.

Güneş'in Sultanlığı: TRT1'de her hafta büyük heyecanla seyrettiğimiz Diriliş Ertuğrul dizi filminden sonra Osmanlı'ya dair eserler çoğaldı. Bilhassa kuruluş yılları merak ediliyor. Alp Arslan Akman'ın kaleme aldığı Güneşin Sultanlığı bu yolda iyi bir roman. Timaş Yayınları'ndan çıkan eserde yazar, Moğol istilası altındaki 13. Yüzyıl Anadolu'sunu ve mücadelesini anlatıyor.

Osmanlı'da Şehzade Eğitimi: Doç. Dr. Cevdet Kırpık, Ötüken Neşriyat'tan çıkan bu eserinde saraya yetiştirilmek üzere titizlikle iyi bir eğitime tabi tutulan şehzadelerin hayatını anlatıyor. Osmanlı tarihi boyunca şehzade eğitiminin özellikleri ve zaman içerisinde geçirdiği değişim ele alınıyor. Kitapta İslam öncesi ve İslamu00ee dönemdeki hanedan üyelerinin eğitimlerine değinilerek Türk tarihi boyunca hükümdar yetiştirme yöntemlerindeki anlayış, uygulama ve metot alanındaki değişim ve süreklilik gözler önüne seriliyor.

Çanakkale Tufanı: İsmail Bilgin tarih alanındaki, bilhassa Çanakkale konusundaki kıymetli eserleriyle tanıdığımız iyi bir kalem erbabı. Eserde 101 soruda az bilinen detaylar ve doğru bilinen yanlışlar ele alınmış. Çanakkale destanımızı özellikle merak edenler için doğru bilgilerle donatılmış rehber bir kitap. Bilgin bu eserle savaşı ve orada yaşananların tarihini sil baştan yazıyor.

Son Halifenin Son Günleri: Feridun Kandemir'in Yağmur Yayınları'ndan çıkan bu eseri, son halife Sultan Abdülmecid Efendi hakkındaki önemli bilgileri okuyuculara aktarıyor. Kendi kendisini iyi yetiştirmiş, Batı dillerini iyi bilen, sanata ve spora meraklı bir halifenin görüşlerini, yaşayış tarzını ve ideallerini bu eserde açıkça görebiliyoruz. Kandemir'in bu eseri, halifenin son günlerini film şeridi gibi gözümüzün önüne getiriyor. Okunması gereken değerli hatıralaru2026

Tarih Tıbbı Konuşturdu: Talha Uğurluel ile Muammer Kayatekin'in birlikte hazırladığı kitapta suikastler, sır ölümler, esrarengiz olaylar anlatılıyor. Gerek Osmanlı'nın son devrinde gerekse Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında ve dünyada yaşanmış sırlı olayların ve siyasi cinayetlerin üstündeki sır perdesi aralanıyor. Kitap Timaş'tan çıktı.

Biz Esir Düştük: Ali Çamlıbel'in yazdığı eserde yüzüncü yılında 1. Dünya Savaşı'nda kıyıma uğrayan askerlerimizin hikayesi anlatılıyor. Eser, Akıl Fikir Yayınları arasında okuyucuya ulaştı.

Sadiye Tutsak ve M. Önder Duran'ın birlikte hazırladıkları Acıyı Bal Eylemek kitabında Cemal Karpat ve Kemal H. Karpat'ın hatıraları anlatılıyor. Cephe Arkadaşı eseri, Çanakkale Cephesinde bulunmuş bir İstanbullu'ya yani Mehmet Halit Bayrı'ya dair olup Lokman Erdemir tarafından hazırlandı. Her iki eser Timaş Yayınları'ndan çıktı.