DUAYA SARILMAK
Dua, yaratılanın Yaradan'ına sığınması; ihtiyaç ve arzusunu arz etmesi; fiilen, kavlen ve halen yalvarmasına verilen addır. Peygamberimizin ifadesiyle"ibadetin özü"dür. Bir başka deyişle dua; soylu ve aziz olan varlığın ; sınırsız, sonsuz ve kudret sahibi ile kurduğu köprüdür. Veya aciz olan kulun aczini itiraf ederek kadir-i mutlak olan Rabbine sığınmasıdır.
Dua, insanda birçok müspet değişiklik ve fayda sağlar:
u00b7 Gerek ihtiyaçlarını bildirmek ve yaptığı hatalardan dolayı pişmanlığını itiraf sebebiyle Allah'a sığınmak, gerekse verdiği nimetlerden dolayı O'nu hatırlamak ve anmak kişide rahatlık, huzur ve mutluluk doğurur. Ruhen arınmaya vesile olur.
u00b7 Dua, kişinin bedeni ve ruhi faaliyetlerinde canlılık meydana getirir. Sıkıntılı ve gergin ilişkilerini süku00fbnete çevirir. Duayla dünya ile münasebeti, çevresine ve olaylara bakışı, düşünce ufuk, yorum ve tasavvur anlayışı değişir. Dua, iç huzuru kazandırır.
u00b7 Yine duayla önceleri var olan vurdumduymazlık, eksiklik, kıskançlık ve menfilik gibi kötü duygular yerini iyiliğe ve hayır yapma isteğine terk eder.
u00b7 Sıkılmış, gerilmiş olduğumuz zaman yaptığımız dua ile Yaradan'ımıza aczimizi itiraf etmiş, yalnızlığımızı paylaşmış, O'nunla söyleşmişizdir! Kimseye açamadığımız düşünce ve duygularımızı Rabbimize ifade etmiş ve boşalmışızdır.
u00b7 Dua ile güçlüklerle mücadele azmi kazanır, daha cesaretli oluruz.
u00b7 Sıkıntılı, bunalımlı, gergin, dertli ve yetersizlik fikirleri ile dolu iken yapılan dua, yatışma ve rahatlama sağlar. Daha bir güç kazandırır; Rabbimize sığınmanın huzuru ve sevinci içimizi doldurur.
u00b7 Dua, ruh sağlığımızı koruyan bir faaliyettir aynı zamanda. Maneviyatımız duayla güçlenir, moralimiz yükselir. Duanın tesiri daima olumludur. Yaratıcımız bizi işitmekte ve sanki doğrudan cevap vermektedir. Ruhi dengemiz yeniden kurulur; yalnızlık, gayretsizlik, ümitsizlik düşünceleri kaybolur. Dua, iyimser bir bakış açısı kazandırır. Keder ve ıstıraplara dayanma kuvveti verir.
u00b7 Dua Allah'ı tanımanın en iyi yoludur. Dua ile doğrudan Rabbimizle diyaloğa gireriz. Düşünür Dr. Abdülkerim Suruş'un ifade ettiği gibi: " Dua etmek, O'ndan cevap dilemek, çeşitli dualar edip, çeşitli cevaplar dinlemek gerekir. O, hem kendisi duaya izin verip hem icabet sözü vermiştir. Bu yol, sadece dileklerin, hacetlerin kabul olduğu yol değil, dilekleri kabul edenle daha iyi tanışma yoluduru2026"
u00b7 Dua, yine anksiyete (yersiz endişe, kaygı) giderici bir yoldur. İnsana genel bir iyilik hali ve huzur verir. Ayrıca, insanı meditasyon yoluyla ulaşamayacağı hazıra, düşünce ve duygulara kavuşturur. Böylece olumlu bir yönde değişme fırsatı verir.
u00b7 Duanın ruhi ve bedeni sağlık üzerine iyileştirici etkisi vardır. Artık gelişmiş ülkelerin hekimleri hastalarını dua etmeye teşvik etmektedirler. ABD'deki dünyaca ünlük kalp cerrahi Prof. Dr. Mehmet Öz: "Ben inançlı biriyim. Her ameliyatımda mutlaka dua ederim. Bence duanın, meditasyon gibi şifa gibi, iyileştirici özelliği var. Ameliyat sonrası hastalarıma da mutlaka dua ettiriyorum. Bunun sağlıklarına çabuk kavuşmalarında müthiş bir etkisi var" demektedir.
u00b7 Dua, sadece edene değil edilenlere de şifa dağıtmaktadır. ABD'de 200'e yakın araştırmada bu husus doğrulanmıştır.
İşte bir örnek: Orta Amerika Kalp Enstitüsü'nden Dr. William Harris, inandığından değil, sadece merakından; 1.000 hastayı gizlice ikiye ayırdı. Plasebo etkisini devre dışı bırakmak için hastalara birilerinin kendileri için dua ettiği söylenmedi. Hastalar bir yıl boyunca, böyle bir deneyin yapıldığından habersiz olarak doktorlar tarafından izlendi ve tedavi edildi. Sonuçlar enteresandı: Dua edilen hastalar yüzde 11 oranında daha az kalp krizi veya felç geçirmişlerdi. Dr. Harris sonuca baktı ve "Bunun gerçek olduğuna inanamıyorum, ama veriler de ortada" demek zorunda kaldı.
Evet, Newsweek dergisi birkaç yıl önce duayı kapak yapmıştı. Şimdi giderek ünlü tıp adamları müspet tesirini gördükleri duaya yöneliyorlar. Dua, kalabalık içinde yalnızlık çeken, bunalım ve gerginlik içinde kıvranan günümüz insanının çıkış yolu haline geliyor. Aciz, musibet ve düşmanlarla karşı karşıya olan insanın Yaradan'ına sığınması, ancak ve ancak O'ndan yardım edilmesi, tüm dertlerini O'na açması ne güzelu2026
Peygamberimizin duasını tekrarlamanın tam sırası:
"Allah'ım! İhsan etmekte olduğun nimetin elimden gitmesinden, afiyetin değişmesinden, aniden karşılaşacağım musibetlerden, gazabını gerektirecek işlerin hepsinden sana sığınırım. Beni bunlardan muhafaza et."
Haydi hep bir ağızdan "amin" diyelim ve duayla O'na sığınalımu2026