Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
09 Şubat 2014

D\u00eevanyolu

Du00eevanyolu'nu bilirsiniz. Çemberlitaş'tan Sultanahmet'e akıp gidiveren belki de İstanbul'un en tarihu00ee yoluu2026 Sağlı sollu çeşmeler, sebiller, medreseler, kütüphaneler, külliyeler ve camiler selamlar sizi. Du00eevanyolu'nu Beşir Ayvazoğlu anlatmıştı eserinde. Şimdi de bu abidelerle süslü yol bir dergi ismi oluverdi. 35 yıldan beri çalışmalarını bildiğim, resimlerini seyrettiğim, karikatürlerine güldüğüm, yazılarını okuduğum Muammer Erkul Du00eevanyolu adıyla yeni bir dergi çıkardı. Zaman zaman bahsederim. Türkiye'de bir derginin uzun soluklu olması, devam etmesi kolay değil. Gayret, sebat, sabır, çevre ve biraz da himaye ister. Ben Du00eevanyolu'nun iyi niyetlerle yola çıkılmış bir gönül yolculuğu olduğuna inanıyorum. Muhteva zengin, mizanpaj mükemmel. Erkul'un başyazısı "Terleyenler olmasaydı" diye başlıyor. Son iki prografı şöyle: "Bir derginin her satırı ya bir acının feryadıdır yahut bir sevincin haykırılmasıdır. Fakat bir derginin her bir harfi, birer damla terdir önce!.. Teru2026 Evet, kokabilir bazen. Ama sen, hangi sebeple terlendiğine bakmalısınu2026 Sadece konuşanlar hep olur ve hep de olacaktır. Şunu düşünmelisin: Ya terleyenler olmasaydı!.." Çok önemli, hayatu00ee bir soru? Ya yürüyenler, koşanlar, atağa geçen cevvaller, cu00eevanlar olmasaydı halimiz nice olurdu?

Du00eevanyolu kültür, sanat, tarih ve edebiyat dergisi. Sayfaları çeviriyoruz. Ayın önemli haberlerini okuyoruz. Sempozyumlardan, panellerden, toplantılardan kalanlar. Sonra "Sanatın nabzı"nda yazarlar tezgahlarındaki çalışmalardan ipuçları veriyor. Elif Sabah Erkul, müjdelenmiş fethin mimarı olan Akşemseddin Hazretleri'ni koynunda saklayan "Göynük"ü anlatıyor. Ahmet Çelik hikayesiyle 'kalbimizi avucuna' alıyor. Derginin mühim dosyası Marmaray, yani "Hüdau00ee Yolu"u2026 Aziz Mahmud Hüdau00ee Hazretleri'nin kerameti ile anılan ve 400 yıldır adına Hüdau00ee Yolu denmiş olan bu güzergahın tam da altına inşa edilen Marmaray'ın geçtiği hat, elbette 'Hüdau00ee Yolu'dur!" deniliyor. Doğru söze ne denir? Nitekim Muammer Erkul'un on yıl önce fikir ve isim babalığını yaptığı bu düşünce geniş yankı uyandırmış. Rahmetli Olcay Yazıcı, Rahim Er, Hüseyin Aydemir ve Mehmet Nuri Yardım projenin ismini başından beri destekleyen yazarlar. Ekrem Kaftan eski/meyen duygularını mısralarında terennüm etmeye devam ediyor: "Derd etme bu hayatı, en uzu bahar geçer / Sineni şerha şerha yaralayan yar geçer." Hicran seçkin, Mehmet Nuri Parmaksız ve Ahmet Sırrı Arvas derginin diğer şairleri.

Muammer Erkul'un "Kar Taneleri" bana Cenab Şahabeddin'in "Elhan-ı Şita"sını hatırlattı: "Kar yağıyor; uçuşan, konan, yapışan, savrulan, yığılan,dökülen karlar. Nereye baksan kar, her taraf bembeyazu2026" Du00eevanyolu'nda aşinalar çok: Gürbüz Azak, Hayati İnanç, Rahim Er, Mustafa Necati Özfatura, Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Cihat Zafer, Sırrı Er, Prof. Dr. Resul İzmirli, İslam Gemici, Mustafa Kocabaş, Hasan Mesut Hazar ve Murat Başaran bunlardan bazıları. Yavuz Bahadıroğlu, Gürbüz Azak ve Gülten Dayıoğlu ile yapılan röportajlar zevkle okunuyor. Her üç yazar, insanoğlunun macerasına ve kalp dünyasına dikkat çekiyorlar. Gülten Dayıoğlu, Elif Sabah Erkul'un sorularına cevap verirken, "Hayal kurmak ekmeğim suyum" diyor. ESKADER'in ödül töreninde ayaküstü de olsa Muammer Erkul'un sorularına cevap veren Bahadıroğlu, yazı macerasını dile getiriyor. Cihat Zafer'in 'portre' yazılarını zaten çok severdim. Derginin bu sayısında yazarımız Mehmet Selahaddin Şimşek'i anlatıyor. Okunası yazıda Şimşek'in şu sözünün altını çizmek gerek: "Deha, imkansız zannedilende mümkünü görebilmek demektir. Gemilerin karada da yürütülebileceğini sezmek, Mehmed'lerden birini Fatih yapar!" Değerli tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Divanyolu üzerinde yatan 'Bir devrin unutulmaz lideri Sultan II. Abdülhamid Han"ı anlatıyor. Prof. Dr. İsmail Kaya, Prof. Dr. Ramazan Ayvalı, Ömer Söztutan ve tabii genç yazarlar: Elif Sönmezışık, İlker Dere, Mehtap Altan, Yıldız Seçen, Filiz Boy, Seyfullah Öztürk, Bircan Dilberoğlu Tiken, Mahmut İpek. "Bizim Sınıf" ve "Çekirge Çetin" çizgileri, hasret kaldığımız mizah dünyamızdan yüreklere kapı aralıyor.

Muammer Erkul'un, Du00eevanyolu'nun arka kapağını süsleyen ve "Su Gibi" adını taşıyan denemesini okuyalım: "Şimdi sen 'su' olduğunu düşün. Su kadar özel, su kadar faydalı ve su kadar çok tükenmezu2026 İnanıyorum ki gerçekten de öylesin. Ama ister çeşmelerden dökül, ister göklerden yağ, ister nehirler dolusu ak; dibi olmayan bir kovayı d olduramazsın. Yani seni dinlemeyenlere sesini duyuramazsınu2026 Unutma; daha çok bağırdığında daha çok dinlenmezsinu2026 Gürültünün parçası olursun sadece! Hadiu2026 Sen şimdi 'su olduğunu' d üşün ve kendini 'su gibi' hissetu2026 Su gibi özel, su gibi güzel, su gibi berrak, su gibi yararlıu2026 Su gibi hayat kaynağı ve su gibi bitmez-tükenmez olduğunu hatırlau2026 Ama yine su gibi bir 'küçük bardağın içine' sığıdır ke kendini; girebilmeyi öğren insanların damarlarına. Hayat veru2026 Vazgeçilmez ol!"

Maneviyat büyüklerimiz 'yol' kadar 'yol arkadaşı'nı da seçmemizi istemişlerdir. Yol Du00eevanyolu, eh yoldaşlarımızın da isimlerini yad ettim. Öyleyse Muammer Erkul'un açtığı bu güzel ve hayırlı yolda yürümek gerek. Yitirdiğimiz değerlerin büyük bir kısmını bu derginin sayfalarında, satır aralarında bulabileceğiz. Ne diyordu Cemil Meriç: "Dergiler hür tefekkürün kalesidir." Du00eevanyolu kalesine sahip çıkmak, bu ülkenin medeniyetine aşık, irfanına sevdalı, kültürüne aşina insanlara yakışır. Du00eevanyolu'nda karşılaşmak ve buluşmak ümid ve hasretiyleu2026 (Du00eevanyolu, Divanyolu Cad. No. 48-403 34110 Sultanahmet-İstanbul Tel. 0 212 528 9292 www.divanyoludergisi. Com [email protected])