Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
27 Ocak 2014

DÖVİZ GELİRİN YOKSA NEDEN DÖVİZLE BORÇLANDIN?

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin(TÜSİAD) 44.Olağan Genel Kurulu'nda YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun "17 Aralık sonrasında dövizde yaşanan tırmanış, dövizle borçlanan kurumları 1 ay içinde yüzde 25-30 borç artışı ile karşı karşıya bıraktı" açıklamalarının sorulması üzerine, Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN, "Döviz borcu olan şirketlerin döviz geliri olması gerekir. Döviz geliri yoksa neden borçlandın? diye sormak lazım" ifadesini kullandı.

Soru açıkta kalmasın cevabını biz verelim; yıllardır küresel piyasalarda döviz bol ve ucuzdu. Bu nedenle şirketler kolayca borçlanma imkanı buldular, bu yüzden son on yılda döviz borçları 4 kattan fazla arttı.

Haksızlık etmeyelim.

Ucuz dövizden sadece özel sektör değil hepimiz dolaylı olarak istifade ettik, ekonomik göstergeler onun sayesinde ışıldadı.

Ne var ki el parasıyla sefa sürmenin sonu yoktu, bir gün bedeli ödenecekti.

KOBİ'LER ZOR DURUMDA

Türk Girişim ve İş Dünyası(TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, dolardaki aşırı artışın yanı sıra 2013 Nisan sonunda 2,35 olan Euro kurunun 2014 ocak ayı içinde 3 TL'nin üzerine çıktığını, 8 ayda yüzde 30 yükselen kurların tüm iş dünyasını, özellikle de döviz kredisi kullanan KOBİ'leri zor durumda bıraktığını belirterek Anadolu'dan bu konuda ciddi yakınmalar başladığını söyledi.

Kurlar istikrara kavuşmazsa bu yakınmaların şiddeti giderek artacaktır.

ENERJİ FATURAMIZ KABARACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrolün varilinin 107 dolarda, dolar/lira paritesinin ise 2,27 seviyesinde kalması halinde yıl sonunda Türkiye'nin enerji faturasının 7 milyar dolar artacağına dikkat çekerek, "Şu ana kadar ek maliyetlerimiz 2 milyar dolar" diye konuştu.

Ne var ki daha konuşmasının üzerinden 24 saat geçmeden dolar kuru 2,33'ü gördü.

Bu durumda daha da kabaracak petrol faturasının yeniden hesaplanmasıgerekiyor.

Enerji üretiminde yerli kaynakların devreye girmesini sağlayacak yatırımların bir an önce tamamlanması birinci önceliğimiz olmalı.

Hemenerjidedışa bağımlılığımızı azaltmak, hem decari açığı kapatmak için şart.

PİYASALAR

TL'deki kan kaybı durdurulamıyor.

Merkez Bankası'nın 3 milyar dolarlık döviz satışı da etkili olamadı, döviz kurları hafta içinde her gün üst üste rekorlar kırmaya devam etti.

Haftaya 2,23 seviyesinden başlayan dolar/TL 2,33'e kadar yükseldi.

Yüzde 50 dolar yüzde 50 Euro'dan oluşan döviz sepeti de 2,77'e çıkarak tarihi zirvesini test etti.

Euro/TL ise 3,18'i görerek rekor tazeledi.

Gelişen ülkeler sıralamasında TL, en çok değer kaybeden para birimi oldu.

ABD Merkez Bankası'nın(FED) yarın yapacağı toplantı önemli. Bu toplantıdan tahvil alımlarını daha da azaltma kararı çıkarsa TL'deki erime hızlanabilir.

Haftaya 65 bin 635 puandan başlayan Borsa İstanbul, TL'deki değer kaybıyla birlikte 63 bin 329 puana kadar geriledi, son işlem gününü 64 bin 427 puandan kapadı.

Faiz yüzde 10,97 oldu, 11'i zorladı.