Dört eser
Sessizce, kalenderce eser veren, aziz milletinin değerlerine hizmet etmek için mütemadiyen çalışan, kalemini Hakka ve hakikate adayan münevverimiz Özdemir Özsoy'un eserlerini inceliyorum. Edibimizin dört şiir ve nesir eseri bulunuyor. Gücüm Yetmez Gelmeye, şiir kitabının adı. Uçsuz bucaksız bir çölün ıssızlığını ve engin gökyüzünün derinliğini yansıtan kapak, maverayı hatırlatıyor. Sayfaları çevirince "Bilmece" ile karşılaşıyoruz: "Yuvasında yeller eser / Sevdalanır durgun olur / Ay batınca birden susar / Arar Mevlasını bulur / Sesi ufukları tutar / Gül biterse durmaz öter / Tükenince dilin yutar / Ne acıkır ne de susar" "Bozkırda Yalnız Bir Adam" şiirinde ise Atayurdu'ndan izler buluyoruz: "Semerkand'ın esrarlı sokaklarından / Uykusuz gecelerin yorgunluğu olurdu / Hasret dolu gözlerimde / Serin bir rüzgar gelirdi / Buhara'dan bize doğru / Kah ardına takardı anılarımızı / Kah önüne katardı." Şairimiz, bazen aşık, bazen de derviş mizaçlıdır. Ardından mısralar gelir: "Arkana dönüp baktın dur dememi istedin / Gönlümdeki hırkayı bedenime giyemem / Gözlerinle konuşup beklememi istedin / Ama beni tanırsın sana gitme diyemem"
Hüzünlü Şarkılar, Özdemir Özsoy'un romanı. Akıcı bir dil ve sürükleyici bir Türkçe ile İkinci Dünya Savaşını yaşamış olan kuşağı anlatıyor. Yakından tanık olduğu o duygulu ve hüzünlü ruh halini bize de tanıtmak istiyor. Arayışlar içindeki neslin halini tasvir ediyor, günümüze yansımalarını ta o günden keşfediyor ve anlatıyor. Yazar, büyük acılar yaşarken kendileri için değil gelecek nesiller için üzülen digergam insanların yüce gönüllerini dile getiriyor.
Gönül Dostları'nda Hoca Ahmed Yesevi'den Derviş Yu00fbnus'a, Horasan Erenleri'nden Anadolu yurduna koca bir gönül coğrafyamızı görüyor, göneniyoruz. Bizi biz yapan, değerlerimizi aziz kılan ruh kökümüzü müşahade ediyoruz. "Giriş"te eserin muhtevası güzelce ifade ediliyor: "Yu00fbnus Emre'yi tanıyabilmek için onu kendi dizelerine anlattırmak gerekir. Yu00fbnus gibi engin bir denizi geçmek her yiğidin harcı değildir. Ona, ancak 'çevik bahri' olanlar ulaşabilir. Yu00fbnus, anlaşılmaktan çok sevilmek, duyulmak ister. Ona yalnızca akıl ile değil, aynı zamanda gönül ile yaklaşmak gerekir. Onu madde gözüyle değil mana gözüyle, kalp gözüyle görmek gerekir. Yu00fbnus'un şiirleri kutlu bir ağızdan dökülen inciler gibidir. Böyle inciler büyük yüreklerde yetişir. Yu00fbnus'un halini Allah dostları anlar. Bütün yaratıklara ibret gözüyle bakanlar anlar. Onun şiirleri gökyüzüne açılmış eller gibidir. Madde aleminden 'gayb' alemine gönderilen dualar gibidir. Yu00fbnus'un ortaya çıkışı, mana dünyasını aydınlatan, aşıkların içini ısıtan bir güneş olarak doğuşu kolay olmadı. Çok doğum sancıları çekti Anadolu toprakları. Onun ruhunu şekillendiren İslam'ın hoşgörüsü, alp-erenlerin gönül zenginliğidir."
Ve çelebi ruhlu, derviş mizaçlı, İstanbul beyefendisi Özdemir Özsoy'un tam da önümüzdeki mübarek Ramazan gecelerinde okunacak eseri Esmaü'l Hüsna isimli eseri şavkıyor, gözü ve gönlü okşuyor. "Sunuş"u merhum şairimiz Dilaver Cebeci'ye ait: "Bursa'da yetişmiş; oradan yeşillikler içinde, Şeyh Üftade'nin bastığı topraklardan çıkıp gelmiş. Belki de Emir Sultan'ın rahle-i tedru00eesinden geçmiş. Murad-ı Hüdavendigar ile cenklere girmiş. Şeyh-i Ekber ile hikmet bahçelerine dalmış, Ferideddin ile Kaf Dağı'nın ardına uçmuş... Uğur ola vahdet yolunun 'Öz'lü ve 'Soy'lu yolcusu!" Allah'ın 99 İsmi'nden "El-Macid"de tefekkür edelim: "Kadri büyük, ihsanı bol, şanlı şerefli... Öyle büyük ki; hem kullarını iman ile şereflendiriyor, yüksek bir ahlak ile süslüyor, hem de bu güzel hallerinden dolayı onları seviyor, övüyor ve ödüllendiriyor. Onlara hem dünyada mutluluk veriyor, hem de ahirette selamet veriyor. İşte kendisinde zerre kadar insanlık hasleti bulunan bir kişinin sonsuza kadar ilahu00ee aşk ile dolu olması için bu Macid ismi yeter." İskender Özsoy büyüğümüzün bu kıymetli dört eseri, Bilgeoğuz Yayınları'ndan temin edilebilir. (www.bilgeoguz.com.tr)