Doların yükselişinden nasıl karlı çıkılır?
Günlerdir dolardaki artış gündemimizin ilk sırasında yer alıyor. Peki, doların yükselişinden nasıl karlı çıkarız?
Dikkatinizi çekmiştir. Seçim kararı alınmasının ardından döviz kurunda ani ve sert yükselişler yaşanmaya başladı.
Merkez Bankası 300 baz puan birden faiz artırımına giderek doların yükselişine müdahale etmeye çalışsa da bir süre düşmenin ardından tekrar yükselişe geçti.
İlerleyen günlerde ekonomi yönetiminin İngiltere'de yatırımcılarla bir araya gelmesinin ardından döviz kurunda sert düşüş yaşanmasıyla dolar bir süreliğine durulsa da Türkiye ekonomisine ağır bir yük getirdi.
Çünkü yatırımlar için ihtiyaç olan finansman maliyeti arttı.
Yatırımların, dolayısıyla büyümenin ve istihdamın önüne geçen yüksek faiz oranları yerli sanayimizin gelişmesindeki en önemli engellerden biridir.
***
Ekonomik 15 Temmuz olarak nitelendirilen dolardaki yükseliş bize 15 Temmuz gecesindeki gibi nöbet vazifesi yükledi.
Milletçe tetikte bekledik.
15 Temmuz ve sonraki günlerde nasıl meydanları boş bırakmadıysak yine meydanların boş kalmaması gerekliydi.
Bırakmadık dau2026
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hikmet Karadağ'ın deyimiyle "doların 4,92 liradan döndüğü o gece sahurdan itibaren piyasaları yakından takip ettik. Benim bilgim dahilinde milyarca dolar döviz bozduruldu ve kurun daha da yukarı çıkması engellendi."
Direndik. Tanklara direndiğimiz gibi finansal saldırılara karşı da direndik.
***
Gelelim başlıkta belirttiğim sorunun cevabına.
Doların yükselişi ithalatçı firmaları sıkıntıya düşürürken ihracatçı firmaların yüzünü güldürüyor.
İthalatçı firmaların maliyetleri yükselirken ihracatçı firmaların üretimleri ve satışları artış gösteriyor.
Nitekim Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı ihracat verileri de bu ifademi doğrular nitelikte. TİM verilerine göre ihracat mayısta yıllık %12,2 artış göstererek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı şekilde ihracat miktar cinsinden de aylık %3,8 artış göstermiştir.
Ekonomist olmam hasebiyle zaman zaman iş adamlarıyla oturup muhabbet ederiz. Piyasanın durumunu öğrenmek için sorarım "işlerinizin durumu nasıl?" diye. Sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dinlerim.
Geçtiğimiz günlerde de üretiminin neredeyse tamamını yurt dışına satan bir sanayi işletmesinin muhasebe müdürüyle sohbet ettik. Her zamanki gibi piyasada olup bitenleri öğrenmek için işlerin durumunu sordum. "İşlerimiz son dönemde çok güzel. Doların artışı işlerimizi büyütüyor. Kapasitemizi artırıyoruz ve istihdam oranımız da sürekli artıyor." Yanıtını verdi.
Yerli paramızın özellikle dolar ve euro karşısında değer kaybetmesiyle birlikte yeri mallarımız yine dolar ve euro cinsine göre daha ucuz hale gelmektedir. Bu durum ihracatçı firmalarda siparişlerin artmasına vesile oluyor.
Krizleri fırsata çevirmek
Krizleri fırsata çeviren işletmeler normal dönemlere kıyasla daha fazla büyüyebilirler.
İşletmelerimiz, son dönemde döviz kurunun yükselişini ihracata yönelerek fırsata çevirebilirler.
Daha önce ihracat yapmayan firmaların ihracata yönelmeleri yurt içinde yaşanan nakit sıkıntısı problemini aşmalarını sağlayacaktır.
Nitekim ekonomi bakanlığının da ihracata yönelik önemli desteklerinin olduğunu da biliyoruz. Ekonomi bakanlığının bu konuyla ilgili desteklerini öğrenmek isteyenler www.kolaydestek.gov.tr web sitesi üzerinden inceleyebilirler.
(Destekler ve teşviklerle ilgili bilgi edinmenin ne kadar zor olduğuyla ilgili soru ve söylem olduysa artık web sitenin adı kolay destek olarak açılmış J)
İhracat yapmak için illa imalatçı olmak gerekmez. Birileri üretir birileri de bunun pazarlamasını yapar. Küresel düşünüldüğü zaman pazarın aslında ne kadar büyük olduğunu görebiliriz.
"Tamam, ama hangi ülkeye ihracat yapabilirim?" diye soruyorsanız Ekonomi Bakanlığı'nın web sitesindeki ülke raporları bu konuda size yardımcı olacaktır. Aklınızdan geçen neredeyse tüm ülkeler hakkında bilgi alabileceğiniz raporlarda pazar ile ilgili bilgiler, Türkiye ile ticareti, iş adamlarının dikkat etmesi gereken hususlar gibi önemli bilgileri bulabilirsiniz.
***
Doların yükselişi ihracata yönelerek avantaja çevrilebilir. Bu hem işletme için hem de ülke ekonomisi için önemli kazanç sağlayacaktır.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler ekonomi bakanlığı ile veya bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçebilirler.