Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.22
Gram Altın
2959.83
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Ağustos 2024

​Dolandırıcılıkta pes doğrusu

Daha düne kadar söylüyordum, söyleniyordum. Bu kara cahil dediğimiz kişiler nasıl olur da Canan Karatay gibi isimleri dolandırabilirler. Onların parasını çalabilirler.

Yankesicilik, hırsızlık, yalan gibi oluşumlar insanlarda bir meslek hasleti oldu mu bu işte uzmanlaşmak kolay oluyor. Çünkü karşı tarafa kolayca çalım atabiliyorlar. Onlara kolayca gol atabiliyorlar.

Bu durum, aslında karşı tarafın acizliğinden kaynaklanmıyor. İnsan olma, insan olarak kalma durumundan kaynaklanıyor. Çünkü insanlar ilk olarak karşılaştığı bir insanı ahsen-i takvim üzere yaratıldığını düşünürler. Şayet bunun zıttı olsa insanlık yaşanmaz bir hale gelir.

Dolandırıcılar da diğer meslek erbabı gibi zamanımızda kendilerine çeki düzen (!) vermişler. Diksiyon ve hitabetin yanında yazılım ve otomasyon firmalarının tıpatıp aynısını oluşturmuşlar. Hatta bu firmalar içerisinde çalışan insanlar kamuoyunda suç şebekeleri içerisinde görünebiliyorlar, gözükebiliyorlar. Düşünün ülkemizin saygına alışveriş sitelerinde bilgisayar yazılım mühendisi mesai saatleri dışında nereye ve nerelere gidiyor olabilir. Aslında Bu soruların da cevabı günümüzde pek ehemmiyet taşımıyor. Çünkü ev ortamında istenilen insanlarla on line rahat bir şekilde uzaktan da görüşülebiliyor her türlü paylaşım yapılabiliyor insanların bir araya gelmesine gerek yok. Bu dolandırıcılara suç örgütlerine yakın zamanda Fetö'den atılan memurların da katıldığını düşünüyorum. Şayet sanal dolandırıcılık klasik dolandırıcıların yapacağı bir iş değil bu.

Görevden alınan güvenlik elemanları eminim armut toplamıyorlardır. Son zamanlarda sanal ortamlardaki dolandırıcılık işleri daha da çoğaldı. İnsaların işi daha çıkmaza sokuyor. insanlar arasında bir güvensizlik ve kaos ortamı oluşuyor. Aslında sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilciliklerinin olması ve burada verilen reklamların da kontrol edebiliyor olması çok önemlidir. Niye önemlidir. Çünkü reklamı verecek olan kişi güvenilir bir firma olması lazım. Ya da diyelim ki ev hanımları, küçük ölçekli iş yapanlar bir güvenirlik testine tabi tutularak onların internet üzerinden alışveriş yapabilmeleri sağlanır.

Bunları niye anlatıyorum. Dolandırıcılık kervanına ben de katıldım. Yıllarca diyordum. Bu dolandırıcılar beni nasıl kandıracak. Şimdi nur topu gibi bir dolandırıcı bebeğimiz oldu. Hani İsmet Özel söylemişti ya “Allah insanı iddiasından vurur.” Gerçekten bu söz doğru. Gerçekten insan iddiasından vuruluyor. Ben de iddiamdan vuruldum şimdi.

Beni arayan kişi yani dolandırıcı çağrı merkezi gibi seslerin geldiği bir yerden arıyordu. Eyyüp bey falanca siteden alışveriş yaptınız ama alışverişiniz iki defa hatalı yapıldığı için şüpheli duruma düştü. Bu yüzden kargo firmaları bu şüpheli işlem için sigorta bedeli olarak bu malı size gönderemiyor. Açıklama uzadıkça uzuyor. Niye diyorsunuz. Yine aynı açıklama. Muhtemelen kâğıttan okuyor.

Tabii bu gibi durumlarda ben de tecrübe ettim. Başkalarıyla konuşmayınız. Başkaları sizin dikkatinizi dağıtmasın. Yoğunlaşamadığınız için kandırılıyorsunuz. Aslında kandırılma, sizin güvendiğiniz alışveriş sitesini güvenliği ile ilgilidir. Benim güvendiğim site “www.sahibinden.com” sitesiydi. Ben onlara güvenip param güvende hesabı üzerinden alışveriş yaptım. Bu site üzerinden daha önce bazı firmalardan arabam için parçalar almıştım. Bu araba parçaları ucuz olduğu için pek güvenlik zaafiyeti çıkmadı. Gerçi bu firmalar, Ostim'de koca koca mağazaları olan firmalardı. www.sahibinden.com sitesi üzerinden 5 yıl önce birisi benim şifremi çalarak çok pahalı bir telefonu benim adıma satışa sunmuştu. Sabahın erken saatinde Telefonuma gelen mesaj sayesinde bu olaydan haberdar olmuş ve hemen siteyi aramıştım

Şimdi de durum muhtemelen öyle. Ama şahıs ismi hayali olabilir Sinan Korkmaz diye bir adam Facebook üzerinden bir ilan veriyor. Elektronik ev cihazı ilanı… İlanı tıklıyorsunuz direk hayali Sinan Korkmaz'ın WhatsApp mesajıyla baş başa kalıyorsunuz. Burası perakende mağaza diye bilgi var. Sitenin altında ve kendisi ile mesajlaşıyoruz. Güven konusunda bana güven telkin ediyor. Size bir ilana açayım.www. sahibinden.com üzerinden param güvende şeklinde alışveriş yapabiliriz, diyor. Malı beğenmezseniz kargolar malı sizden geri alırım, diyor.

Bir süre sonra www.sahibinden.com'da var olan şifrem ve hesabım üzerinden giriş yapıyorum. Bakıyorum ki bu ilan doğru verilmiş. İlanı tıklıyorum, alışverişi sepetime ekliyorum. Online ödeme kısmına geçiyorum. Online ödeme kısmında hesabımda sanal kart oluşturmuşum. Param çalınmasın, diye. O hesabın numarasını Tam da girecektim baktım ki karşımda ekrandaki on line ilan iptal edilmiş ve bir IBAN numarası var. IBAN numarasını da şuraya pdf'sini gönderin, diyor. Bu işlemi tam yapacakken sahibinden.com adına aradığını söyleyen Hakan Sözbir isimli bir şahıs şahıs -hayali olabilir- beni arıyor. Hemen şu alışverişi yapın, bize buradan pdf'ye gönderin, diyor. Tamam diyorum. Pdf'yi gönderiyorum. Sonra tekrar beni arıyor sanal Hakan Sözbir. Pdf'de açıklama kısmını yanlış yazmışsınız. Bunu tekrar ödeme yaparsanız, aynı parayı biz size 15 dakika içinde geri göndereceğiz diyor. Yok alışverişe devam etmezseniz paranızı 60 gün sonra alırsınız diyor.

Bu arada cihaz sahibini arayayım diyorum. Sinan Korkmaz şahıslı adamı arıyorum. O da bana ne desin. Bey efendi e-ticaret konusunda uzman bir arkadaşım var. İsterseniz sizi ona yönlendireyim. O size yardımcı olabilir…Pes doğrusu…