Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2507.10
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Eylül 2020

Doğu Akdeniz'de Saflar ve Belirsizlikler

Bazı devletlerin tüm çabalarına rağmen Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Türkiye’nin aldığı pozisyon çeşitli ülkelerin kartlarını daha açık oynamasına neden oldu.

Yunanistan -Türkiye Hattı

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yıllardan gelen anlaşmazlıklar bu devletler ile olan diplomasi trafiği ve Doğu Akdeniz’deki olaylar hiç de şaşırtıcı gelmedi.

Türkiye- ABD Hattı

Şaşırtıcı olan konu ki Türkiye’nin en büyük müttefiklerinden olan ABD, Güney Kıbrıs Rum kesimine yönelik silah ambargosunu bir yıllığına kaldırarak, Doğu Akdeniz’de kimin tarafında olduğunu alttan alta göstermiş oldu.

Fransa-Türkiye- Libya Hattı

Yine Türkiye gibi NATO müttefiki olan Fransa ise Doğu Akdeniz’deki tarafını belli ederek Yunanistan’a hem silah hem de lojistik destek veriyor.

Aynı zamanda Fransa Libya’da Türkiye’nin önünü kesmeye çalışıyor.

Fransa’nın bu yaptıklarına karşılık Libya Ulusal Mutabakat hükümeti de Türkiye ile safları sıklaştırıyor.

Türkiye- İtalya Hattı

İtalya ise ne yaptığı belli olmamakla birlikte bir gün Türkiye ile diğer gün ise Yunanistan ile birlikte adımlar atıyor.

İtalya’nın iki taraf ile yer aldığı tatbikatlar bunun en açık örneği olarak yorumlanıyor.

Rusya- Sessizliği

Türkiye’nin son dönemlerde yakınlaştığı ve S-400’ler için masaya oturduğu Rusya ise Akdeniz’de sessizce davranırken Suriye konusunu da gizliden götürmeye çalışıyor.

Fransa’nın Avrupa Ordusu hayali

Fransa gerek NATO içerisinde gerek ise katıldığı çeşitli zirvelerde Avrupa Ordusuna vurgu yaparak Avrupa’nın işe el atması gerektiğini savunuyor.

Buna karşılık geçtiğimiz günlerde NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti lafını kullanan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO’nun Avrupa Ordusu’na geçmesi gerektiğini ima etmişti.

Doğu Akdeniz’deki son durumlar ve Fransa’nın da Yunanistan’ı yanına alması Yunanistan’ın NATO’nun çağrısına olumsuz cevap vermesinin altında bu durumun da etken olarak değerlendirilmesi gerektiği söylenebilir.

Akdeniz Fırtınası mesajı

Türkiye kendi karasuları içerisinde araştırmalarına devam ederken Akdeniz Fırtınası Tatbikatı Yunan basınının dikkatinden kaçmadı.

Türkiye’nin Tatbikatta savaş uçakları, savaş gemileri, helikopterler ve her türlü silah sistemi kullandığına vurgu yapan Yunanistan tatbikatta yer alan yerli savunma sistemlerini de yakından izliyor.

Tüm Dünyanın gözü Akdeniz Fırtınasına kilitlenmişken Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de verdiği net mesajlar herkes tarafından anlaşılıyor.