Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Temmuz 2017

DOĞRU TERCİH! (1)

Sevgili gençler, seçtiğiniz bir meslek tam 45 yılınızı ilgilendiren bir konu. 4-5-6 yıl üniversite, devamında emekli olana kadar en az 40 yıl meslek hayatı. Dolayısıyla tüm hayatınızı ya pozitif ya da negatif etkileyen bir süreçu2026

Bu nedenle meslek seçiminde çok hassas davranmak gerekiyor. Çünkü öğrencilerimden çok karşılaştım, başladığı üniversiteyi bırakan, tekrar sınava hazırlanan, üniversiteyi bir şekilde bitirip başka işlerle uğraşan, tekrar sınava girmek isteyen, ikinci üniversite okuyan öğrencilerim oldu.

Hepsinin de ortak gerekçesi, yanlış meslek seçmesi idi. Doğru tercih yapamamanın ve tercih kurbanı olmalarının bazı sebepleri var bunlara kısa kısa değinmek istiyorum.

Anne babanın istediği mesleği seçmek

Öğrencimiz Mehmet'i üniversite sınavına hazırladık ve yıldız makine mühendisliğini kazandı. İlk yılın sonunda geldi, "Hocam ben tekrar sınava girip bölümümü değiştirmek istiyorum." "Niye oğlum" dedim. "Hocam biliyorsunuz babam makine mühendisi olmamı istiyordu aslında onu kıramadım. Ama bir yıl okuyunca bu işin olmayacağını gördüm açıkçası. Elektrik- Elektronik mühendisliği okumak istiyorum."

Tekrar sınava hazırlandı ve istediği bölüme geç de olsa gitti. Belki bir yıl kaybetti ama 44 yıl kurtardı diye düşünüyorum. Elbette anne ve baba çocuğunu en iyi tanıyan kişidir. Onun fikirleri ve yönlendirmesi önemli ama "ben olamadım çocuğum olsun" gibi yaklaşım da yanlış.

Kararlarımız kendi kararımız olsun. Anne ve babalarınızın fikirleri önemli, kesinlikle önemseyin ihmal etmeyin ama neticede o meslekle ömür boyu uğraşacak olan sizsiniz.

Akran grubunun etkisinde kalmak

Bir öğrencim tercih döneminde dedi ki:

"Hocam biz üç arkadaş karar verdik Bursa'yı yazacağız, orda aynı evde kalıp üniversite okuyacağız."

"Peki niye Bursa?" dedim.

"İstanbul'dan ve evden uzaklaşmak özgür olmak istiyoruz." cevabını alınca "Hangi bölümü yazacaksın? diye sordum. "Çok önemli değil hocam." dedi.

Öğrenci ve ailesi ile konuşup ikna ederek olayı çözdük. Bu ve benzer tarzlarda çok tercih hatası yapılmakta.

Statüsüne bakılarak meslek seçmek

Birçok öğrenci de etrafındaki bireysel gözlemleri neticesinde şöyle kararlar veriyorlar.

"Hocam kaymakam ya da vali olmak istiyorum. Makam aracı var, koruması var, lojmanda oturuyor gibi."

"Hocam hakim ya da savcı olmak istiyorum. Her yerde öncelikleri var"

"Hocam doktor olmak istiyorum özellikle cerrah, çok para kazanıyorlar."

Ama asıl olan kendi kişilik yapısına uygun meslek seçmektir.

Popüler mesleklere yönelmek

Öğrenciler genellikle kendi kişilik yapılarına uygun meslekler ve severek yapacakları meslekler yerine piyasada çok bilinen ve arkadaşları tarafından çok tercih edilen mesleklere yöneliyorlar. Psikoloji, hukuk, tıp gibiu2026 Bu da gereksiz ve anlamsız tercih yığılmalarına sebep oluyor.

Toplumsal önyargıların etkisinde kalmak

"Bir öğretmen ol yeter!"

"Okuyacaksan doktor ol gerisi hikaye!

"Veteriner olup da hayvan mı bakacaksın"

"Diş hekimi olup milletin ağız kokusunu mu çekeceksin?"

"Para inşaatta, inşaat mühendisi ol müteahhitlik yaparsın!"

Bu ve benzeri karşılaştığımız toplumsal kabul ifadeleri öğrencilerin doğru tercih yapmalarını engellemektedir.

Alınan puana göre tercih yapmak

Öğrencilerimizde yine çok karşılaştım. "Puan nereyi tutarsa" gibi bir anlayış oluyor. İki tür var açıkçası, birincisi puanı düşük geliyor ve puanın tutabileceği yerleri yazıyor kaderine neresi gelirse artık, puan yüksek gelince de tuttuğu yerlere bakılıp tercih yapılıyor.

Bu iki durumda da yapılan yanlış tercih öğrenciyi sıkıntılara sokuyor.

(Haftaya devam edeceğiz inşallah)