Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 Ekim 2014

Doğru Tarih

Tarihe son yıllarda büyük ilgi var. Neredeyse her televizyon ayrı bir tarih programı yapıyor. Diziler arasında tarihu00ee konular dikkat çekiyor, seyirci topluyor. Bu gelişme, şüphesiz ki çok sevindirici. Cumhuriyet devrinde tarihu00ee roman yazıcılığı insanlarımızı geçmişi anlamaya doğru sürükledi. Ama o dönem içinde yalanla doğru iç içeydi. Daha sonra tarihi doğru anlama yolunda bir gayret başladı. İnsanlar ecdadını tanımak, geçmişi dürüst bir şekilde anlamak istedi. 1970'lerden sonra tarihimize duyulan alakanın temelinde bu sahih tarih hassasiyeti yatıyor. Bu tarih şuurunda yazarların ve akademisyenlerin emeği büyük. İsmail Hami Danişmend, İbrahim Hakkı Konyalı, Ziya Nur Aksun, Faruk Sümer ve Yılmaz Öztuna gibi tarihçilerimiz fikirleri ve eserleriyle toplumu aydınlattılar. Bu sahada değerli kitapları günümüze kazandıran Ötüken Neşriyat, şimdi ilim adamı, tarihçi İbrahim Kafesoğlu'nun eserlerini yayımlıyor.

Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, vatan ve millet sevgisini, yetiştirdiği binlerce öğrencisine telkin eden ve kaleme aldığı yazı ve eserlerde milliyetçilik duygusunu işleyen mümtaz bir ilim ve fikir adamıydı. Hamasetten uzak doğru tarihin yazılmasını isterdi. Bu konuda bir aydın sorumluluğu hisseder ve ülkenin içinde bulunduğu bazı temel meseleleri kaleme alıp devlet adamlarına iletirdi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde ders veren Kafesoğlu Hocayı tanıdım, ama ne yazık ki öğrencisi olamadım. Mehmet Kaplan, Muharrem Ergin ve Faruk Kadri Timurtaş gibi hocalarımın yakın dostuydu. Fakülte koridorlarında karşılaşır, elini öperdik. Ayrıca başta Aydınlar Ocağı, Kubbealtı Cemiyeti ve Edebiyat Vakfı gibi müesseselerde yaptığı konuşmaları dinlerdik. 1980'li yıllarda Ergun Göze'nin başında olduğu İslam Ansiklopedisi'nin madde yazarları arasındaydı. Zaman zaman Cağaloğlu'ndaki Yeşilay İşhanı'na gelirdi.

Merhum Kafesoğlu'nun Umumu00ee Türk Tarihi Hakkında Tespitler, Görüşler, Mülahazalar isimli eserinde, müellif Türk tarih ve kültürünün iyi anlaşılması için, araştırıcıların tarihimizi bir bütün olarak ele alması ve değerlendirmesi gerektiğini, aksi takdirde çok önemli konularda eksik ve hatalı sonuçların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Ona göre tarihimizin Osmanlı devresi ile meşgul olanlar, Selçuklu ve İslam öncesi konuları da çok iyi bilmeli. Aynı şeklide tarihimizin başlangıç noktası üzerinde çalışanların da bilhassa kültür mevzularında günümüze kadar gelen meseleleri birbirine bağlayarak getirmesi gerekiyor. Yani bir bütünlük şart. Kafesoğlu'nun vefatından önceki son çeyrek yüzyılda yayımladığı ilmu00ee makaleler bu eserde bir araya getirilmiş. Makaleler tarihimizin en fazla tartışılan konuları hakkında. Dil, kültür, medeniyet ve ilmu00ee tarihçilik hakkındaki yazılar bilhassa tarih alanında çalışanlar için birer kılavuz niteliğinde.

Selçuklu tarihçiliğinin önemli isimlerinden biri olan Kafesoğlu'nun Selçuklular ve Selçuklu Tarihi Üzerine Araştırmalar kitabında bir araya gelen makaleler, Selçuklu tarihi, Selçuklu öncesi ve sonrası dönemleri ele alıyor ve bunları birbirine bağlıyor. Eser iki bölümden meydana geliyor. Birinci kısım Selçuklular tarihini kuruluşundan yıkılışına kadar siyasu00ee, iktisadu00ee, içtimau00ee ve fikru00ee yönleriyle ele alırken ikinci bölüm ise "Nizamü'l Mülk ve Siyasetnamesi"nden "Büyük Selçuklu İmparatorluğunun Dünya Tarihindeki Rolü"ne kadar merak uyandıran birbirinden farklı araştırmaları ihtiva ediyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden olan Prof. Dr. Abdülkadir Donuk, hocası Kafesoğlu hakkında güzel bir biyografi kitabı ele aldı. Eserin ilk bölümünde "Tarihçi Kafesoğlu" ele alınıyor. Muhtelif konular hakkındaki görüşleri okura sunuluyor. İkinci kısımda "Fikir Adamı Kafesoğlu"nu görüyoruz. Burada bir fikir adamı olarak Kafesoğlu'nu tanıyoruz. Son bölüm talebelerinin, dostlarının ve meslektaşlarının hoca hakkındaki görüş, değerlendirme ve hatıralarından ibaret.

Büyük İslam alimlerinden Celaleddu00een Suyu00fbtu00ee'nin Halifeler Tarihi'ni Arapça aslından Onur Özatağ Türkçeye tercüme etmiş. Eser Halifeler Tarihi, Emeviler, Abbasiler ve Mısır Abbasu00eeleri bölümlerinden meydana geliyor. Emek mahsulü eser, İslam tarihinin belirli bir devresini de yansıtıyor. Günümüze de ışık tutan önemli hadiselerin dile geldiği Halifeler Tarihi, dünden bugüne İslam aleminde yaşananları özlü biçimde anlamak isteyenler için önemli bir kaynak.

Oruç Barbaros Sultan kitabı ise Oruç Reis'in 1514 yılında Barbaros namıyla anılmaya başlamasının 500. yıldönümünde, gerçek bilgiler ışığında bu kahramanımızı tanıtıyor. Dursun Saral'ın bu çaplı ve doğru eseri, yerli ve yabancı kaynaklar taranarak kaleme alınmış. Gökhan Maraş'ın tarihu00ee romanı Ahi Evran'daise Moğol felaketinden sonra Ahi Evran ve onun etrafında toplanan Türklerin batı ucundaki Anadolu kalesini ayakta tutmak için verdikleri mücadeleler anlatılıyor. Romanda Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Şeyh Edebali, Şeyh Süleyman Türkmanu00ee, Ertuğrul Bey ve daha nice kahraman şahsiyet var.