Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
05 Temmuz 2019

Doğal afetler üreticiyi vurdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; bir önceki ay yüzde 18,71 olan enflasyon, Haziran ayında yüzde 15,72'ye geriledi. Bu düşüş umarız önümüzdeki dönemlerde de devam eder.

Bildiğiniz üzere enflasyonu etkileyen ve tetikleyen kalemlerin başında tarım ürünleri geliyor. Tarım konusunu sadece ekonomik bir faaliyet olarak da görmemeliyiz. Sektörde yaşanan herhangi bir olumsuzluk sağlıksız gıdadan plansız göçe kadar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

Bu nedenle tarım sektörünün diğer sektörlere nazaran daha çok önemsenmesi gerekiyor.

Ne yazık ki bu yıl tarım sektörümüz doğal afetler yüzünden verimli bir yıl geçiremedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl Mayıs ayından itibaren kimi bölgeler yüzde 40’ın üzerinde yağış alırken, kimi bölgelerde ise yağışlarda yüzde 80 azalma görüldü.

2018-2019 üretim sezonu hakkında bilgi veren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; çiftçimizin aşırı yağıştan, kuraklığa, selden doluya, dondan fırtınaya, hortuma, su baskınına ardı arkası kesilmeyen afetlere maruz kaldığını ve meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtığını belirtti.

1 Ekim 2018’de, sezonun başından bu yana geçen süre dikkate alındığında yağışlar, normalin yüzde 16, geçen yılki yağışların yüzde 32 üzerinde gerçekleşti. Özellikle Mayıs-Haziran aylarında meydana gelen aşırı yağışlar ile dolu, ürünlere zarar verdi. Rüzgarla birlikte sağanak şeklinde yağan yağmurlar zeytin gibi çiçeklenme döneminde olan ağaçlarda çiçek dökümüne yol açarken, meyve tutan ağaçlarda da meyve dökümüne neden oldu.

Yağışlar, lokal olarak tarla ürünlerinde kök çürüklüğüne neden olurken, mantari hastalıkları da artırdı. Havaların serin ve yağışlı gitmesi ürünlerde olgunlaşmayı da geciktirdi. Zarar gören tarla ürünlerinde hasadı biten, devam eden veya hasat dönemi yaklaşan buğday ve arpa başta olmak üzere yem bitkileri, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, fındık, zeytin, üzüm, elma, armut, Antep fıstığı, ceviz, kayısı, vişne, kiraz olmak üzere birçok ürün zarar gördü.

Ayrıca yağışların fazla olması ürünlerde yatmaya neden olurken, ağaç yapraklarına ve taze filizlere zarar verdi. Bunun yanı sıra yağışların fazla olması meyve ve sebzelerde çatlamalara, kalite düşüklüğüne, taban suyunun yükselmesine yol açtı. Bu durum, kök çürümelerine, döllenme sorunlarına neden oldu. Aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen seller sonucunda hayvanlar da telef oldu. Ev, ahır, samanlık gibi yapılar zarar gördü.

Dolu yağışları, yaprakları, tomurcukları, sürgünleri, çiçekleri tahrip etti, üründe zarara yol açtı. Ayrıca dolu, tahıl ve baklagilleri yatırdı, hasat kayıplarını artırdı. Ağaçları yaraladı. Meyve dökümlerine yol açtı. Ürünler üzerinde hasar yapan dolu, ürünlerde kalite kaybına yol açtı. Ürünün kendini toplama ve yaraları kapatma imkanı olsa da dolunun görüldüğü yerlerde ürünlerdeki şekil bozuklukları kaliteyi düşürdü.

Hâlâ tam olarak ciddiye alınmayan “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” binbir emekle ve sabırla ekilen ürünlere nasıl zarar verdiğini görüyoruz.