Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2324.26
BIST 100
9063.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2021

Diyarbakırlılar ve Büyükşehir Belediyesi çalışmaları

Diyarbakır farklı bir şehir,

Eleştirisi de farklı,

Talepleri de farklı,

Tavsiyeleri de…

Türkiye’nin en politize birinci şehri değilse ikinci şehridir Diyarbakır. Bu sebeple bu kadar politize olmuş bir şehrin tercihleri başka illere göre farklılıklar taşıması kaçınılmazdır.

Mesela Diyarbakırlıların göndermiş oldukları geçerli 398 mailin %44’ü (176 mail) altyapıdan daha önemli bulup önceledikleri husus çocuklara, gençlere değerlerimize ve inancımıza dair eğitimlerin verilme talebi ile alakalıydı. Bu 176 mailden 26’sı, “Hiçbir şey istemiyorum/z, sadece çocuklarımıza/kardeşlerimize/kızlarımıza dini, insani eğitimler verilsin yeter...” diyorlar. Bunun nedenini uzun uzadıya anlatan mailler de vardı. Bir tanesini kısaltarak sizlerle paylaşmak istiyorum:

Ahmet Bey,

Oğlum 16 yaşında PKK’ya katıldı. Kendi halinde halim selim, dine hürmet eden biri olan oğlumu her gün HDP/PKK’lılar okuldan alıp eğitimlere, oradan da Suriye’ye götürdüler. Ama ondan önce son bir yıl oğlum akşamları eve geldiğinde hırçınlaşarak dine ve Allah’a dil uzatıyordu…

Anlayacağınız,

Zaman kaybetmeden milli ve manevi konularda çocuk ve gençlere “işin erbabı” kişiler tarafından kısa, orta ve uzun vadeli eğitimler verilmelidir. Gerekirse -hatta gerekiyor- bu eğitimlere katılan çocuk ve gençlere maddi katkı da verilebilmelidir.

En çok mail aldığımız diğer bir ortak konu ise 5. Harem-i Şerif Ulu Cami çevresi ile alakalı idi. Gelen maillerin %9’unda Ulu Camii yakınlarında son yıllarda artan müzikli mekanlardan şikayet vardı. Diyarbakırlılar, “Ulu Camii’nde artık gündüz namaz kılınamaz hale gelmiş. Ezan sesi, sela sesi, namazda okunan sure ve dualar cami yakınlarında bulunan müzikli mekanlardan gelen müzikle karışıyor” diyorlar ve buna çare istiyorlar.

2. İsale hattı hakkında olumlu görüş belirten 16 mail aldık ve “Belediyeciliği en iyi bilen Münir Karaloğlu Valimiz ikinci ihale hattı ile ilgili umutlarımızı korumamıza vesile oluyor” diyorlar.

Dikkatten kaçmayan önemli bir husus Diyarbakırlıların, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Münir Karaloğlu hakkında çok olumlu düşüncelere sahip olmalarıdır. Maillerde bu konu ile ilgili farklı gerekçelere yer verildi.

Mesela,

.Kimileri, “Kimsenin servetine servet katmaya gelmedim…” sözünü,

.Kimileri, geçmişte görev yaptığı illerdeki çalışmalarını,

.Kimileri, pandemi sürecini yönetmesini,

.Kimileri de dürüstlüğünü gerekçe göstererek Münir Karaloğlu Valiyi sevdiklerini, kendisine güvendiklerini ifade ediyorlar.

Diyarbakırlılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmetleri takdir ederken bazı tavsiyeleri de ihmal etmemişler. Mesela, “Şato Park, Adliye, Hal Kavşağı ve diğer kavşaklar kusursuz yapılmış lakin Seyrantepe (yan yol) Kavşağı trafik yoğunluğu dikkate alınmadan yapıldığı için trafik tıkanmasına sebep oluyor.” diyorlar. Gelen 398 mailin 86’sında, Şehiriçi dolmuşların durak dışında yolcu alıp indirmelerinden şikayet vardı:

Yolcular sadece duraktan alınırsa, ‘müsait yerde inecek var’ devri de sona erecek, yoksa trafik keşmekeşliği devam edecek…

Surlara verilen önem dikkatlerden kaçmamış:

Surların bir de temelinden temizleniyor olması ayrıca sevindirici, diyorlar.

Diyarbakırlılar şehirlerinin aynı zamanda bir kültür şehri olduğunu da unutmamışlar.

“Kültürel faaliyetler durmuş vaziyette…”

Bu konuda bilhassa dindar çevre ve ‘mekteplilerden’ çok mail aldık:

Ahmet Hocam, ben Diyarbakır dışından gelip Dicle Üniversite Hukuk Fakültesi’nde okuyorum. Bu yıl son senem. Son bir yılı pandemiden dolayı okul dışında geçirdik ama ondan önce de iki yıl boyunca Diyarbakır’da ciddi bir sempozyum, konferans, panel göremedik. Oysa belediyelerin bu faaliyetleri çevre düzenlemesinden az önemli değil…

Dedik ya,

Diyarbakır’dan talepler başka illere benzemez. Doğrusu bu konudaki taleplere üniversite öncülük etmeli lakin son 15 yıldır STK’ların öncülüğündeki birkaç etkinlik dışında kayda değer bir etkinlik görmedik. Pandemi riski kalmayınca Büyükşehir Belediyesi mesela “Batı, Türkiye ve Ortadoğu” üst başlıklı etkinlikler yaparak bölgemizde yaşananların açık ve gizli yönlerini tartışmaya açabilir.

Maillerde ve Kültür ve Sanat Festivali’nin Diyarbakır’da geleneksel hale getirilmesine ilişkin talepler de vardı.

İlçe belediyeleri ile uyum, Raylı sistem, Dicle Vadisi, Diyarbakırspor gibi konular hakkında da yoğun mailler geldi.

Maillerde bazı haklı sitemler olsa da Diyarbakır’ın şanına uygun düşmeyeceği için yazmayı uygun bulmuyorum. İnşaallah ilgililere konuyu şifahi olarak anlatma imkanımız olur.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan